Annonce
Sydjylland

Gå på opdagelse i Genforeningen 1920 hjemme fra din sofa

100-året for Genforeningen markeres med en ny udstilling "Fra Rigsarkivets hylder – Genforeningen 1920" som både er åbnet som fysisk fotoudstilling i Rigsdagsgården og som webudstilling. Foto: Rigsarkivet
Rigsarkivet markerer 100-året for Genforeningen med en ny udstilling "Fra Rigsarkivets hylder – Genforeningen 1920". Den arkivalske fotoudstilling er, grundet corona-krisen, både åbnet som fysisk fotoudstilling i Rigsdagsgården og som webudstilling.

I Rigsdagsgården ved Christiansborg kan man hele foråret 2020 se en arkivalsk fotoudstilling, der har fokus på 100-året for Genforeningen. Udstillingen er delvist finansieret af Kulturministeriets og Folketingets pulje til markering af Genforeningsjubilæet 2020 – et projekt der også inkluderer digitale undervisningstilbud, en kildepakke, en udstilling i Aabenraa samt en række events. Det skriver Rigsarkivet i en pressemeddelelse.

- Genforeningen i 1920 er en af danmarkshistoriens største begivenheder, hvor vi fik det danmarkskort, vi alle kender i dag. Der var ikke længere en stor gruppe af dansktalende og dansksindede, som måtte leve deres liv uden for kongeriget, om end der blev et dansk mindretal tilbage syd for den nye grænse. Drømmen om Danmark som en nationalstat gik i opfyldelse, også selv om et tysk mindretal i Sønderjylland fulgte med. Det nye Danmark fra 1920 blev de følgende årtier rammen om den fortsatte demokratisering og opbygningen af velfærdssamfundet. Derfor finder Rigsarkivet det vigtigt at markere det ved at stille data om Genforeningen til rådighed – hvad enten det er til skoleelever, studerende, forskere eller andre med historisk interesse. Trods corona-krisen fortsætter Rigsarkivet derfor udbygningen af sin historiefortælling om Genforeningen på nettet, udtaler Rigsarkivets forskningsleder Hans Schultz Hansen.

Annonce

Udstillingen

Se webudstillingen: https://www.sa.dk/da/web-exhibition/fra-rigsarkivets-hylder-genforeningen-1920/

Rigsarkivets andre online tilbud om Genforeningen 1920:

1) Arkivalieronline er for dig, der selv vil gå på jagt i Rigsarkivets samlinger med millioner af kilder - også om Genforeningen: https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/collection/theme/5/

2) Kildepakker til undervisere, forskere eller studerende: https://www.sa.dk/da/undervisningstilbud/videregaaende-uddannelser/kildepakker/genforeningen-1920-kildepakke/

3) Læringstilbud og tidslinje til lærere i grundskole og gymnasium: https://kilderne.dk/genforeningen/

Rigsarkivet sadlede om

Udstillingen om Genforeningen 1920 skulle, ligesom udstillingen om samme emne i Aabenraa, have været lanceret ved en stor åbning. Eventansvarlig Ronja Vejdegren fortæller, at coronatiltagene resulterede i, at Rigsarkivet sadlede en smule om, da danskerne blev bedt om at holde afstand og blive hjemme.

- Selvom udstillingen er blevet opstillet i Rigsdagsgården, så er det ikke alle, der har mulighed for at komme ind og kigge nærmere på den fysiske udstilling. Derfor tænkte vi hurtigt i nye baner og lancerede også udstillingen online som webudstilling. Her kan man nyde de flotte billeder og lære en masse - selvom man er i karantæne eller er isoleret på sin egen matrikel, siger Ronja Vejdegren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Pseudo-oplukning af grænsen: Det er kun lidt bedre end ingenting

Tønder

Stærk utilfredshed i Tønder og stor glæde på Rømø: Grænseåbning får meget blandet modtagelse

Sydjylland

Camping-indehaver skuffet over Mette Frederiksens delvise grænseåbning: Vi har brug for weekend-turister

Annonce