Annonce
Tønder

Gå på opdagelse i Vadehavet

Tønder: Holder du og familien ferie i Danmark, er der igen i år rig mulighed for at lave forskellige Blå Flag aktiviteter.

Hele sommeren tilbyder kommuner, havne og Blå Flag Centre forskellige miljøaktiviteter rundt omkring i landets regioner.

Aktiviteterne er åbne for alle.

- Blå Flag handler i høj grad også om formidling af vores hav og kystnatur samt gode oplevelser ved vandet, siger Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet.

Fredag den 19. juli klokken 10-11.30 arrangerer Naturcenter Tønnisgård en halvanden kilometer lang tur ud i Vadehavet.

To gange i døgnet er der lavvande, så man kan gå på opdagelse efter liv på det, der ved højvande er havbunden. Deltagerne skal finde sandorm, børsteorm, muslinger og krabber.

Der kan også findes muslinge- og østersskaller og sneglehuse. Deltagerne skal også høre om den største og den mindste ting, der har betydning for livet i Vadehavet.

Brug gummistøvler eller gå i bare ben.

Deltagerne mødes på Havnebyvej 30, og der kræves tilmelding til naturcenter Tønnisgaard, der kan nås på telefon 7475 5257.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce