Annonce
Haderslev

Gå væk, råger: I Vojens er jægerne helte

Bestanden af råger reguleres med beskydning af rågeunger ved reden fra den 1. maj til den 15. juni. Også formanden for Haderslev Jægerforening, Lars Lykke, er at finde i Vojens-området i denne tid. Foto: Mette Henriksen
Flere steder i Vojens´ bebeoelseskvarterer har larmende rågekolonier de seneste år taget glæden ved at sidde udenfor en lun forårsaften. Haderslev Jagtforening tager i samarbejde med Haderslev Kommune hånd om sagen.
Annonce

VOJENS: Råger larmer, de kigger sig ikke for, før de smider en klat, og deres afføring ødelægger bundvegetationen.

Det kender man alt til i Vojens, for her har den sorte fugl de seneste år i stigende grad været til besvær i områderne ved Vojens Kirke, den gamle slagterigrund og ved jernbanen. Og mens meningerne generelt er delte om jagt og jægere, så er Vojens-borgerne klart på jægernes side. I hvert fald, når det kommer til rågeregulering, der i langt de fleste tilfælde indebærer regulering af bestandens unger.

- Jeg har selv en søster, som ikke kan sidde udenfor på terrassen på grund af rågerne. Larmen er nærmest uudholdelig, fortæller Jørgen Hansen, der er formand for Tiset Jagtforening og som står for rekrutteringen af de jægere, som varetager reguleringsarbejdet i Vojens, der foregår morgen og aften. Hver dag.

- Det er meget vigtigt, at reguleringen udføres kontinuerligt. Det nytter ikke at gøre det sporadisk – der skal lægges et kontinuerligt pres på rågeungerne, for at det giver pote, fortæller Jørgen Hansen, som understreger, at sikkerheden er i top – det er således kun rågeungerne og ikke de forbipasserende, der er i fare, når reguleringsjægerne er i aktion.

- De erfarne jægere tager de mindre erfarne under deres vinger. Og det gælder især, når reguleringen foregår midt inde i byen. De er også udstyret med orange veste, så folk kan se, at de er på arbejde for Haderslev Kommune, som vi samarbejder med, uddyber Jørgen Hansen.

Regulering af råger

Det er Naturstyrelsen, som kan give tilladelse til regulering af råger og dens unger, hvis det er i overensstemmelse med EU’s fuglebeskyttelsesdirektiv og habitatdirektiv. I praksis kommer det til at betyde at før Naturstyrelsen giver en tilladelse, skal det vurderes om der er alternativer til at skyde fuglene, for eksempel bortskræmning. Styrelsen skal også vurdere, om de gener som rågerne medfører, er så store at det er nødvendigt at give tilladelse til regulering. Et eksempel er støjgener fra råger i boligområder, hvor det skal vurderes om støjen medfører så mange gener for naboerne, at regulering er nødvendig. Regulering foregår i perioden 1. maj – 15. juni.

Kilde: Naturstyrelsen

Annonce

Råger - en fredet art

Oprindeligt var rågen en fugl, der var almindelig i det åbne land. Nu er den flyttet ind til byen, da den har opdaget, at der er massevis af larver og insekter på sportsbaner og andre græsarealer inde i byen. Rågerne er ikke sådan lige at komme af med, for arten er fredet af EUs fuglebeskyttelsesregulativ.

- Sidenhen er bestanden eksploderet, og byerne kæmper med at få avlstrykket ned ved at skyde rågeungerne. Meget mere kan vi ikke gøre, når det er en EU-regulering. De er ikke helt nemme at danse med dernede.

Jægerne skyder mellem 10 og 100 råger per gang.

- Det er meget afhængigt af vind og vejr, men det milde forår er helt klart kommet jægerne til gode.

Men virker det ikke en smule voldsomt, at der går en gruppe jægere rundt midt Vojens by og skyder?

- Det er da ikke alle, der klapper i hænderne over det, men langt de fleste gør. Vi gør en dyd ud af at forklare de forbipasserende, hvad vi foretager os, og oftest er så også den sidste tvivl ryddet af vejen.

Lars Lykke, der er formand for Haderslev Jægerforening og i disse uger også aktiv i kampen mod rågerne i Vojens, er enig.

- Jeg står gerne selv i gågaden i Haderslev med smagsprøver på vildt, når der er arrangementer i byen. Det er en rigtig god måde at få sig en snak med borgerne omkring de forskellige formål med jagt. Et af dem er reguleringen af skadevoldende vildt, og det kan langt de fleste ikke-jægere godt forstå vigtigheden af, når bare man tager snakken.

Rågen

Rågen er let af kende på sin helt sorte, metalglinsende fjerdragt og det grå, fjerløse parti omkring næbbet. Ungfugle mangler det fjerløse parti, og det er dette kendetegn, som gør, at jægeren kan kende forskel på den unge og gamle råge ved reguleringen. Det er forbudt at sælge rågeungerne, som af mange anses som en delikatesse. Det er forbudt at sælge rågeungerne, som af mange anses som en delikatesse. Kilde: Naturhistorisk Museum

Det er som regel en kaliber 22, eller mindre, som egner sig bedst til regulering af de små rågeunger. Foto: Mette Henriksen
Lars Lykke og Jørgen Madsen (th.) i ét af få øjeblikke, hvor de ikke kigger opad. Jægerne holder nøje øje med rågeungerne på grenene. Foto: Mette Henriksen
Riflen skal holdes så lodret og så langt væk fra beboelse som muligt under reguleringen. Foto: Mette Henriksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce