Annonce
Erhverv

Gågadeforretninger ramt på omsætningen: Butik forventer første regnskab med underskud i 15 år

Selvom coronalukningen har ramt omsætningen hårdt hos USO Mode og Sko har butikken i de sidste dage mærket en lille fremgang i de sidste dage. Den når dog langtfra den normale omsætning. Arkivfoto: Torben Glyum
Coronavirussen har været hård for det lokale forretningsliv. Butikkerne USO Modetøj og Sko og Fish & Outdoor er begge ramt på omsætningen og håber, at virussmitten snart får en ende.

Fredericia: - Vi har haft butik i 15 år og har haft overskud i alle årene. Det betyder, at vi har lidt på kistebunden til at stå imod med, så vi skal nok komme igennem det her og komme ud på den anden side, siger Erling Nørgård, som driver dametøjsbutikken USO Modetøj og Sko i Gothersgade med sin hustru, Susanne Nørgård.

2020 bliver dog næppe et år, parret forretningsmæssigt kommer til at se tilbage på med et stort smil.

- Jeg vil gerne sige allerede nu, at dette regnskabsår, som vi afslutter 30. september, bliver det første med underskud. Den konsekvens, er jeg ret sikker på, at den nuværende situation får, siger Erling Nørgård.

Normalt har parret tre ansatte. I øjeblikket er de dog sendt hjem på regeringens lønkompensationsordning.

- Og vi må desværre erkende, at der kun er kunder til en enkelt medarbejder i øjeblikket, konstaterer Erling Nørgård, som har noteret sig et fald i omsætningen på cirka 65 procent siden 6. marts, hvor kompensationsordningen trådte i kraft.

For Jesper Havshøis butik, Fish & Outdoor, begynder højsæsonen ligeledes ved foråret, men løber frem til midten af efteråret. Arkivfoto: Nikolaj Primdahl
Annonce

Udelivsbutik også ramt

Samme tendens oplever Jesper Havshøi, der er indehaver af Fish & Outdoor, som er beliggende i Jyllandsgade. Her er marts-omsætningen næsten halveret i butikken, der sælger beklædning og udstyr til lystfiskere og outdoorpersoner.

- Problemet er, at der ikke er nogle i gaderne, så vi er ramt ligesom alle andre og kan mærke det betydeligt, siger han og pointerer:

- På den ene side bliver folk opfordret til at blive hjemme, og på den anden side holder vi åbent, fordi vi gerne må det. Så det er lidt en dobbeltsidet sag, fordi vi ikke er blevet beordret til at holde lukket som i eksempelvis storcentre.

Butikken har også en nethandel, men heller ikke her har kunderne i højere grad bidt på krogen.

- Omsætningen her er faldet en lille smule, men ikke så meget som i butikken. Det skyldes formentligt samme problem - at folk skal ned at hente ting i pakkeboks eller -shop – hvis ikke de kan få det til at passe med at få leveret derhjemme, siger Jesper Havshøi.

Annonce

Rammer højsæson

Hos USO ramler pandemien ind i det helt store problem, at det netop er på denne tid af året, at omsætningen topper.

- Forårsmånederne er de tre største sammenhængende måneder på året for vores branche. Folk er inviteret til konfirmationer og bryllupper, så vi sælger en masse tøj til de kvinder, der enten selv skal holde eller skal til fest, siger Erling Nørgård, som forventer, at kunderne vil være tilbage i butikken, når virussygdommen mere eller mindre er overstået.

- Det, man frygter i vores branche, er, at de varer, vi netop har fået ind, ikke er aktuelle. Kunderne skal gerne have det nyeste af det nye, så når vi kommer ud af det, her står vi med et stort varelager, som heller ikke har samme pris længere, siger han og tilføjer i den forbindelse, at butikken har oplevet forståelse for den nuværende situation hos leverandører.

- Vi har nogle rare og forstående leverandører, hvor flere har givet 30 dages ekstra kredit, så vi først skal betale dem i maj, og det betyder meget for vores likviditet, siger Erling Nørgård.

Annonce

Betaler husleje

Den nuværende situation har fået flere større virksomheder såsom Bestseller og Jysk til enten at droppe huslejen eller at få et nedslag i den.

Hos USO og Fish & Outdoor forholder det sig dog anderledes.

- Vi har tænkt os at betale husleje, som vi plejer. Jeg synes ikke, at man kan være bekendt at sende problemet videre, for i den anden ende kan der stå nogle, som har svært ved at overleve, hvis ikke de får indtægten fra huslejen, understreger Erling Nørgård.

Samme holdning gør sig gældende for Jesper Havshøi og udelivsforretningen. Coronavirussen har imidlertid fået den betydning, at åbningstiderne er forkortet med halvanden time i hverdagene, så den i øjeblikket løber fra 10-16.

Forretningen er dog næppe truet på sin eksistens, understreger han.

- Det kommer selvfølgelig an på, hvor lang tid den nuværende situation trækker ud, for forbliver det på samme måde som nu i de næste fire måneder, kan det godt få en betydning. Ud fra statsministerens tale i mandags forholder det sig næppe sådan, selvom vi ikke ved, om den gradvise åbning efter påske vil gavne os, hvis den bliver en realitet, siger Jesper Havshøi.

Til gengæld ønsker han mest af alt at se lyst på fremtiden.

- Normalt rejser vi danskere i høj grad til udlandet, men i år er der formentligt flere, som holder ferie herhjemme, og det kan have en positiv effekt på detailbranchen. Det skal nok blive forår og sommer (som forretningsdrivende, red.) engang, siger Jesper Havshøi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Spejdercenter efterspørger den gode gerning fra Vejdirektoratet i grotesk skiltesag

Annonce