Annonce
Aabenraa

Gågaden skal være lettere at finde

Sådan forestiller planlæggerne sig, at området ved det nye sundhedshus kan tage sig ud. Med tiden kan der blive direkte forbindelse for gående fra Sønderjyllandshallen, til højre, og videre til Barkmøllegade, til venstre. Illustration: Aabenraa Kommune.

Et nyt sundhedshus på Kvickly-grunden kommer til at ligge på tværs på grunden, så der bliver lettere adgang til gågaden. Kommunen søger Realdania om ti millioner til passager og P-pladser.

AABENRAA: Adgangen til gågaden i Aabenraa skal være lettere og mere spændende. Det er et af målene med den helhedsplan for den nordlige del af gågaden, som planafdelingen på rådhuset i Aabenraa arbejder med.

En af ideerne går ud på, at et eventuelt kommende sundhedshus på gågaden bygges på tværs så at sige, så der bliver plads til en direkte passage fra H.P. Hanssens Gade og forbi sundhedshuset til gågaden og Barkmøllegade.

Det er meningen, at den tidligere Kvickly-bygning skal rives ned for at give plads til sundhedshuset. Men inden den plan kan føres ud i livet, skal der aftaler på plads med praktiserende læger og andre sundhedsklinikker, der vil leje sig ind i huset.

Vækstudvalget besluttede i den forgange unge, at kommunen søger om yderligere ti millioner kroner hos Realdania. Disse penge skal bruges til forskønnelse af nogle af passagerne til gågade og to af parkeringspladserne - nemlig pladsen bag Hotel Europa og pladsen ved Barkmøllegade.

Passagerne skal gøres mere indbydende med ny belægning, ny belysning og kunst eller beplantning op ad murene.

I forvejen har kommunen fået 1,7 millioner kroner hos Real Dania til en strategisk helhedsplan for den nordlige del af bymidten.

Strandsand eller rullegræs

Det tidligere Hotel Danmark i Nørreport, som kommunen har købt, skal rives ned på et tidspunkt i løbet af 2019.Den langsigtede plan er at få en investor til at etablere et nyt byggeri på grunden - det kunne for eksempel være lejligheder eller et hotel.

Men indtil da skal grunden bruges til forskellige aktiviteter. I andre byer har man for eksempel lagt strandsand ud på ledige grunde eller forsynet dem med rullegræs.

Gågade forskønnes

Sideløbende med det projekt har kommunen 18 millioner kroner til en områdefornyelse om den nordlige del af centrum, og nogle af de penge skal nu bruges på at forskønne gågaden fra Nørretorv til Nørreport.

Kommunen præsenterede i fjor en gademanual med forslag til lamper, farver på husene og gademøbler. Der blev lavet forsøgsopstillinger - blandt andet foran den tidligere Kvickly-bygning, og nu er det planen, at gademanualen for alvor skal føres ud i livet. Planafdelingen har lavet forsalg til, hvor de forskellige bænke og gademøbler kan placeres.

De fleste huse er privatejede, og det er op til ejerne selv, om de vil følge forslagene i gademanualen, men kommunen vil bidrage med gademøbler og med tilskud til maling af husene.

- Vi har endnu ikke fundet ud af, hvordan driftsomkostningerne skal dækkes - det er for eksempel omkostninger til pasning og vedligeholdelse af plantekummer. Det skal vi snakke med ejerne og med Shop i City om, fortæller Philip Tietje (V), der er formand for vækstudvalget.

Annonce
Aabenraa For abonnenter

For fire år siden røg hun ud: Nu er Dorte blandt de ti mest populære og nyudnævnt formand

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se video med unges opråb: Send ikke vores ven i døden

Esbjerg For abonnenter

Manglen på dagplejere er tæt på at være i konflikt med reglerne: Så mange har kommunen ansat siden september

Livsstil

Havemandens julebord kan ikke overdrives: Jul og stearinlys går hånd i hånd for Claus Dalby

Aabenraa

Fik 10-årig til at blotte sig og røre ved sig selv: Politiet fandt enorm mængde børneporno hos dømt 72-årig

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Erhverv For abonnenter

Ramt af aflysninger: Corona barberer antallet af kuverter til firmajulefrokoster ned fra 1200 til 200

Aabenraa

85-årig spøgelsesbilist mister bilen: Kørte forkert og foretog U-vending på motorvejen

Haderslev

Fumlebilist blev effektivt stoppet: 71-årig mand tog en bilists nøgler i et vejkryds

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Esbjerg

Se billederne: Danmarks hyggeligste juleby vækkede den hæse mand med skægget

Navne For abonnenter

Borgmesteren med de rappe replikker fik tak: Mange mødte op for sige farvel til Geil

Kolding

Feltet af arkitekter snævrer ind: Se de fem firmaer som skal forvandle Designskolen i Kolding

Annonce