Annonce
Sønderborg

Gågadens endelige forskønnelse er først færdig næste år

Gågaderenoveringen er stødt på uforudsete hindringer undervejs blandt andet med rørledningen, så de sidste fliser bliver først lagt i 2019. Arkivfoto

Varme- og vandledninger plus det løse driller så meget i Perlegade, at den gennemgribende istandsættelse af gågaden først er færdig i det ny år.

SØNDERBORG: Perlegade vil først tage sig funklende ny ud med spritny belægning og intakte rørledninger fra den ene ende til den anden i det ny år. Det meddeler Sønderborg Kommune efter en strabadsrig sensommer med fliselægning og rørarbejder i gågaden.

- Det er ikke realistisk at forvente, der kan lægges granitfliser på den sidste del af gågaden inden jul, siger projektansvarlig Lars Merrild Overgaard.

- Der har været en del fjernvarme- og vandrør, som har drillet. Vi skulle have de gamle vand- og elkabler fjernet. Det viste sig mere besværligt end først antaget. Der ligger et 60 kilowatt el-kabel under gågaden. Går der hul på den, koster det en million kroner, siger han.

Der er gravet op flere steder, fordi fliserne skal lægges om visse steder. Den midlertidige asfalt fjernes på den midterste del mellem Vingården og Juhls Bolighus. Rørene har voldt problemer ud for butikkerne.

Annonce

Prøvelsernes tid

Gågaderenoveringen var planlagt i tre etaper fra Rønhaveplads til Vingården i efteråret 2017, til Juhls Bolighus i forsommeren 2018 og resten ned til Perlegade efterår 2018. Rørlægning og andre uforudsete hindringer under gravearbejdet har dog gjort, ingen af etaperne blev færdige til tiden. Der har været midlertidig asfalt på flere steder. Det kommer der igen. Granitfliserne er lagt om flere steder. De når ikke at blive lagt i år på det sidste stykke fra Skt. Jørgensgade til Jernbanegade. Gågaden ved Føtex er fornyet med fliser og rist for flere år siden. Resten af gågaden ønskede at vente, da butikscenter Borgens åbning var en udfordring i sig selv. Gågadefornyelsen koster 13 millioner kroner. Entreprenør er Otto Chrestesen.

Det lå lidt i kortene

- Det er ærgerligt, men det lå lidt i kortene. Det er en stor opgave at lægge rør og fliser om i hele gågaden. Selvfølgelig venter butiksindehaverne utålmodigt på at få det hele er overstået. Tingene går jo også galt ind imellem, når vi skal have lavet noget om hjemme hos os selv, siger formand for Sønderborg Handel Rikke Torré.

- Vi havde selvfølgelig håbet, alt gik efter planen. Vi skal finde ud af, hvornår arbejdet stopper før jul. Vi har Black Friday 23. november og juletræstænding ugen efter. Spørgsmålet er, om vejarbejdet skal fortsætte imens, eller om det stopper inden da. Der er delte meninger, men vi går ind og forhandler om det, siger Rikke Torré.

Kommunen regner med at indstille arbejdet i gågaden omkring uge 48 op til julemåneden. Gågadens forskønnelse har været delt op i tre etaper sidst i 2017 samt første halvår og efterår 2018, men ingen af etaperne er blevet færdige til tiden.

- Vi var klar til at gå i gang igen i februar, men så kom vinteren. Det er ingen herre over, siger Lars Merrild Overgaard.

- De må gerne gå i gang igen til januar, hvor de døde måneder efter julehandelen ligger. Det skal overståes så hurtigt som muligt. De handlende har haft forskellige måder at tackle situationen på, men det er selvfølgelig en prøvelse at miste omsætning. Det kan mærkes på handelen hele vejen op gennem gågaden - også der, hvor der ikke er noget vejarbejde lige nu, siger Rikke Torré.

Planen er at have gågaden færdig ned til Skt. Jørgensgade og lægge de sidste fliser på det stykke i det ny år. Der kommer midlertidig asfaltbelægning julen over.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Sydjylland

Efter økonomisk rygstød: Nu håber Esbjerg-center at tiltrække unge forskere

Annonce