Annonce
Sønderborg

Gågadens endelige forskønnelse er først færdig næste år

Gågaderenoveringen er stødt på uforudsete hindringer undervejs blandt andet med rørledningen, så de sidste fliser bliver først lagt i 2019. Arkivfoto

Varme- og vandledninger plus det løse driller så meget i Perlegade, at den gennemgribende istandsættelse af gågaden først er færdig i det ny år.

SØNDERBORG: Perlegade vil først tage sig funklende ny ud med spritny belægning og intakte rørledninger fra den ene ende til den anden i det ny år. Det meddeler Sønderborg Kommune efter en strabadsrig sensommer med fliselægning og rørarbejder i gågaden.

- Det er ikke realistisk at forvente, der kan lægges granitfliser på den sidste del af gågaden inden jul, siger projektansvarlig Lars Merrild Overgaard.

- Der har været en del fjernvarme- og vandrør, som har drillet. Vi skulle have de gamle vand- og elkabler fjernet. Det viste sig mere besværligt end først antaget. Der ligger et 60 kilowatt el-kabel under gågaden. Går der hul på den, koster det en million kroner, siger han.

Der er gravet op flere steder, fordi fliserne skal lægges om visse steder. Den midlertidige asfalt fjernes på den midterste del mellem Vingården og Juhls Bolighus. Rørene har voldt problemer ud for butikkerne.

Annonce

Prøvelsernes tid

Gågaderenoveringen var planlagt i tre etaper fra Rønhaveplads til Vingården i efteråret 2017, til Juhls Bolighus i forsommeren 2018 og resten ned til Perlegade efterår 2018. Rørlægning og andre uforudsete hindringer under gravearbejdet har dog gjort, ingen af etaperne blev færdige til tiden. Der har været midlertidig asfalt på flere steder. Det kommer der igen. Granitfliserne er lagt om flere steder. De når ikke at blive lagt i år på det sidste stykke fra Skt. Jørgensgade til Jernbanegade. Gågaden ved Føtex er fornyet med fliser og rist for flere år siden. Resten af gågaden ønskede at vente, da butikscenter Borgens åbning var en udfordring i sig selv. Gågadefornyelsen koster 13 millioner kroner. Entreprenør er Otto Chrestesen.

Det lå lidt i kortene

- Det er ærgerligt, men det lå lidt i kortene. Det er en stor opgave at lægge rør og fliser om i hele gågaden. Selvfølgelig venter butiksindehaverne utålmodigt på at få det hele er overstået. Tingene går jo også galt ind imellem, når vi skal have lavet noget om hjemme hos os selv, siger formand for Sønderborg Handel Rikke Torré.

- Vi havde selvfølgelig håbet, alt gik efter planen. Vi skal finde ud af, hvornår arbejdet stopper før jul. Vi har Black Friday 23. november og juletræstænding ugen efter. Spørgsmålet er, om vejarbejdet skal fortsætte imens, eller om det stopper inden da. Der er delte meninger, men vi går ind og forhandler om det, siger Rikke Torré.

Kommunen regner med at indstille arbejdet i gågaden omkring uge 48 op til julemåneden. Gågadens forskønnelse har været delt op i tre etaper sidst i 2017 samt første halvår og efterår 2018, men ingen af etaperne er blevet færdige til tiden.

- Vi var klar til at gå i gang igen i februar, men så kom vinteren. Det er ingen herre over, siger Lars Merrild Overgaard.

- De må gerne gå i gang igen til januar, hvor de døde måneder efter julehandelen ligger. Det skal overståes så hurtigt som muligt. De handlende har haft forskellige måder at tackle situationen på, men det er selvfølgelig en prøvelse at miste omsætning. Det kan mærkes på handelen hele vejen op gennem gågaden - også der, hvor der ikke er noget vejarbejde lige nu, siger Rikke Torré.

Planen er at have gågaden færdig ned til Skt. Jørgensgade og lægge de sidste fliser på det stykke i det ny år. Der kommer midlertidig asfaltbelægning julen over.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Der bliver brug for hjælpepakker sommeren over

Meget tyder på, at vi nu er vidne til det største og mest voldsomme tilbageslag, der nogensinde er registreret i USA. Det skrev Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, i en økonomisk kommentar, organisationen med hovedsæde i den gamle Børsen-bygning i København sendte ud torsdag eftermiddag. Lige ovre på den anden side af gaden ligger Finansministeriet, hvor det torsdag formiddag på et pressemøde blev slået fast, at andet kvartal i år ser ud til at blive det sorteste kapitel i dansk økonomis historie. Til sammen tegner det et dystert billede, der gør det nødvendigt, at vi i et helt usædvanlig grad står sammen om at redde, hvad reddes kan i dansk erhvervsliv. De meget omfattende hjælpepakker rækker formentlig ikke. Derfor er det fornuftigt, at den socialdemokratiske regering torsdag indledte politiske forhandlinger om et såkaldt serviceeftersyn af hjælpepakkerne. Finansminister Nicolai Wammen sagde efter pressemødet, at han kunne forestille sig en forlængelse af hjælpepakkerne til 9. juli. Men det er ikke usandsynligt, at det ikke engang er lang tid nok, hvis ikke for mange ellers sunde virksomheder dør af pengemangel. Det er desværre realistisk, at hjælpepakkerne helt eller delvist skal vare sommeren over for at få den ønskede effekt. Blandt de mange årsager er den hurtigt voksende krise i USA og den meget langsomme genåbning af Danmark. USA er vores største eksportmarked, som op imod 900.000 danske job er direkte eller indirekte afhængige af, så den amerikanske nedtur kan ramme danske virksomheder meget hårdt. Dertil kommer, at regeringen valgte den dyreste løsning, da første fase af genåbningen blev meddelt i mandags. Eksperter præsenterede regeringen for tre mulige modeller for en genåbning. Den valgte model vil ifølge tænketanken Kraka koste et månedligt tab på 14 milliarder kroner, mens mellemløsningen ville have været fem milliarder kroner billigere uden, at den nødvendigvis havde kostet flere menneskeliv.

Annonce