Annonce
Sønderborg

Gågaderenovering ramt af kulde

Fornyelsen af Perlegade med fliser og rørledninger går i gang igen til marts, hvis vejret tillader det. Arkivfoto: Henrik Rath

En del af de nyanlagte fliser i Perlegade i Sønderborg skal lægges om.

SØNDERBORG: Egentlig var planen at gå i gang med forskønnelsen af gågaden den kommende uge, men frosten har lagt vejarbejdet på køl, så det går tidligst i gang igen i uge 10.

En del af fliserne, der blev lagt før jul, skal lægges om. Brolæggeren fik ikke fugerne til at flugte på tværs af gaden i første omgang, så det skal udbedres. Det sker i samme periode, som resten af gågaderenoveringen går i gang igen.

- De har meldt frost den kommende tid, så der er ikke andet at gøre end at vente, siger projektchef Lars Merrild Overgaard, der sammen med entreprenør Otto Chrestensen på et orienteringsmøde torsdag fik ros for at være gode til at lytte til butiksindehaverne, når det nu er nødvendigt at hive belægningen op og forny rørledninger og fliser.

Annonce

Gågaderenoveringen skal gerne være færdig til jul med nye kinesiske granitfliser og gennemgående rist fra ende til anden. Den koster 13 mio. kroner og har været planlagt i flere år, men det varede lidt, inden handel og kommune syntes, tiden var inde til at gennemføre det store vejarbejde. Det skal gerne være fuldbragt, når hotel Alsik slår dørene op for gæster det kommende år og nye turiststrømme ventes til byen. Det falder også sammen med, de mange byggerier og promenaden på Nordhavnen tager form i 2019.

Tyvstart

Der er røde, orange og hvide streger i gågaden. De viser, hvor der ligger el- og telefonledninger, mens de hvide streger angiver afvandingen. Når arbejdet går i gang igen, bliver asfalten ud for Det sønderjyske Hus og Det sønderjyske Køkken fjernet og erstattet med fliser. Den del af arbejdet resterer fra første etape, som blev gennemført i efteråret. Anden etape foregår mellem passagen til Vingården og Reimersgade. Det hele går i gang samtidigt, når vejret tillader det, så der vil igen blive en del maskinstøj og opgravning i Perlegade til marts.

- Vi regner med at være færdige med anden etape i juni som først planlagt, siger Lars Merrild Overgaard.

Oprindeligt var planen at tyvstarte lidt før tid, så anden etape kunne komme hurtigere i gang, men det har vintervejret med kulde og frost sat en stopper for. Planen er, tredje etape mellem Reimersgade og Jernbanegade gennemføres til efteråret, så sommeren forløber med en intakt gågade med nye fliser og flugtende fuger, når sommerturisterne kommer, og ringridningen trækker gennem Perlegade en sommerweekend i juli.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Venstre i Kolding Byråd mister endnu et medlem: Due Paarup skifter til de radikale

Kolding

Forliget om at lukke Kolding havn er dødt: Nu skrider Socialdemokraterne også

Annonce