Annonce
Sport

Går efter OL-kvalifikation: Island har indlysende motivation for at give Danmark en håndsrækning

Gudjon Valur Sigurdsson garanterer, at Island vil jagte de indlysende fordele ved at slå Ungarn og hjælpe Danmark mod mellemrunden. Foto: REUTERS/Marko Djurica
Den tidligere danske landstræer, Gudmundur Gudmundsson, og den veteran-fløjen Gudjon Valur Sigurdsson garanterer, at Island selvfølgelig er topmotiveret til at slå Ungarn og hjælpe Danmark i mellemrunden.

Det er det rene vanvid at hævde, at Gudmundur Gudmundsson skulle ønske at tabe til Ungarn for at få Danmark ud af EM som en slags tak for sidst for den uskønne afsked som dansk landstræner.

Den nuværende islandske landstræner har - foruden motivationen for altid at vinde med sit hold - enorm interesse i at vinde over Ungarn. For det første får Island på den måde to point med på sin videre EM-færd, og for det andet vil det stille Island langt bedre i jagten på en billet til OL-kvalifikationen, der formentlig kræver en plads i top otte.

- Vi ser kampen som om, at vi allerede starter mellemrunden med den. Det betyder, at vi har en ny målsætning om, at vi meget gerne vil med i OL-kvalifikationen. Det er en meget høj målsætning for vores unge hold, og det betyder jo, at kampen betyder utrolig meget for os, understreger Gudmundsson.

- OL er vores store drøm, lyder det fra træneren, der vandt OL-guld med Danmark i 2016 og OL-sølv med Island i 2008.

Annonce

Fordel at få Danmark med videre

Dengang i 2008 var 40-årige Gudjon Valur Sigurdsson også med på holdet, og venstrefløjen, der har en fortid i det daværende AG København, er tilsyneladende ved at være træt af, at onsdagens kamp mod Ungarn hele tiden bliver drejet ind på at handle om Danmark.

- Vi har ikke Danmarks skæbne i vores hænder. I får det til at lyde som om, verden drejer sig om jer. Vi spiller en kamp mod Ungarn. Kampen mellem Island og Ungarn handler ikke om Danmark. Med al respekt for træneren, spillerne og Danmark som nation – jeg elskede at bo der – men dette er en kamp om to point for os, og hvis vi vinder, vil vi være virkelig, virkelig glade. Det er vores eneste mål, siger Sigurdsson, der håber at få det danske publikum på sin side i Malmø.

- Det vil være rart. De var mod os og kunne ikke lide vikingeklappet i den første kamp, griner han.

Han ser det heller ikke som en islandsk fordel at få Danmark ud af turneringen.

- Absolut ikke, for vi går efter olympisk kvalifikation, og Danmark er kvalificeret, så det er bedre at få dem med os. At gå videre med to point mere betyder, at vi har skæbnen i egne hænder, siger veteranen, der ikke vil spå om, hvorvidt det indtil nu velspillende islandske hold kan overraske og komme blandt de sidste fire hold i turneringen.

- Regn med os som et hold, der vil gå hårdt efter at vinde hver eneste kamp. Det er det eneste, jeg kan love. Vi tænker ikke på at vinde turneringen eller komme i semifinalen. Vi tænker på næste kamp, siger han.

Og det er onsdag klokken 18.15. Vinder Island kampen, kan Danmark komme i mellemrunden med en sejr over Rusland senere på aftenen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Annonce