Annonce
Kolding

Gæster henter gratis guld på genbrugspladsen

Fredag eftermiddag kunne alle hente gratis genbrug hos Re:Use i Lunderskov. Charlotte Larsen vejer lige Lars Ljungmanns store glas, inden han får det med hjem. Alt, der gives væk, vejes. Det er noget, der batter. I år drejer det sig forløbig om 20 tons genbrug. Foto: Søren Gylling

Fredag holdt genbrugsprojektet Re:Use sit første "flyttesalg". De kommende to fredage gentages succesen.

Lunderskov: En gammel harmonika, et fonduesæt hvor gaflerne har skaft af mørkt træ, vinglas i krystal og møbler. Der er nok af indbo at vælge imellem hos genbrugsprojektet Re:Use i Lunderskov. Og denne og de kommende to fredag eftermiddage er alle velkomne til at kigge forbi og hente de ting, de har brug for. Lageret skal nemlig bringes ned, forud for at projektet den 1. oktober flytter til Bronzevej i Kolding.

Joan og Lars Ljungmann er næsten lige kommet. De har fundet et stort glas og en lille lampe.

- Vi er primært kommet for at se projektet. Genbrug er en afgørende ting. For kloden handler det om, at alle ressourcer bliver brugt fornuftigt, for vi er ved at have brugt de fleste af dem. Det tænker vi ret meget over i hverdagen, siger Lars Ljungmann.

Han og hustruen er pensionister og bor i Kolding.

- Vi har solgt vores bil for et par år siden og købt en anden, der bruger væsentligt mindre brændstof. Vi genbruger, hvad vi kan og komposterer selvfølgelig i haven, fortæller han.

Annonce

Gratis genbrug

Fredag den 21. september og fredag den 28. september i tidsrummet klokken 13-17 kan alle interesserede igen hente gratis genbrug hos Re:Use på adressen Slugten 8A. Re:Use ligger ved siden af genbrugspladsen i Lunderskov.Lageret skal tømmes, fordi Re:Use flytter til Bronzevej i Kolding.

Re:Use er et nytteaktiveringstilbud, som giver brugte møbler, inventar, legetøj og meget andet nyt liv.

Re:Use er en del af Renovation, Kolding Kommune.

Jens Jensen har mange genbrugsting derhjemme. Det handler om alt fra sofabord til køkkenting. Fredag fandt han to lamper, et billeder og en arbejdstaske til konen. - Jeg går næsten kun i genbrugsbutikker, fordi tingene er billigere, og så er det fornuftigt, fordi man på den måde forbrænder mindre co2. Foto: Søren Gylling

20 ton genbrug

Charlotte Larsen er en af fem ansatte hos Re:Use.

- Vi vejer alt, fordi vi holder øje med, hvor meget vi giver væk, fortæller hun.

Tallene på den elektroniske vægt viser, at Lars Ljungmanns store glas vejer 820 gram.

Lederen af Re:Use, Martin Bramsen, fortæller, at stedet siden årsskiftet har delt 20 ton genbrug ud.

- Til daglig er henviste borgere, der ikke er så stærkt stillet økonomisk, vores største aftagere. Det kan være borgere på kontanthjælp eller flygtninge, der lige er kommet til landet. Vi leverer også til grupper, som laver genbrugsprojekter. Vi har for eksempel leveret til Kulturnatten og Lunderskov Byhave. Vi har også et godt samarbejde med Red Barnet, der aftager legetøj og andre ting til børn, fortæller Martin Bramsen.

Det er i anledningen af flytningen, at alle borgere kan hente gratis genbrug tre fredage i september.

Re:Use får typisk sine tingene fra kommunens storskraldsordning og fra loppeforeninger. Nogle ting kan ryge lige ind i "butikken", andre skal repareres på værkstedet, inden de kan bruges.

- Vi er også et aktiveringsprojekt. Sidste år havde vi 79 borgere igennem et forløb. Foreløbig er vi nået op på godt 40 i år. Vi plejer at kalde stedet for en træningsbane. Herfra skal borgerne gerne videre til praktik eller ordinært job, fortæller lederen.

Han er faktisk den eneste, der er ordinært ansatte. De fire andre ansatte er én i seniorjob og tre i fleksjob.

- Det er en rigtig god gruppe, som brænder for genbrug og for at være med til at gøre en forskel, siger Martin Bramsen, der glæder sig over den store interesse for dagens "flyttesalg".

Fredag den 21. september og fredag den 28. september slår Re:Use i Lunderskov igen dørene op til "flyttesalg". Det sker klokken 13-17. Foto: Søren Gylling
Flyttesalg hos Re:Use i Lunderskov. Foto: Søren Gylling
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Annonce