Annonce
Varde

Gæster valfarter efter pandekager ved forgiftet sø

Herreen Oerlemans har endnu ikke sporet nedgang i familierestauranten Pandekagehuset ved Kvie Sø. Efter 15 år på stedet har hun og ægtemanden Henk aldrig oplevet noget lignende. Foto: Yvonn Tittel
Selvom Kvie Sø lige nu er lukket for badning, leg og hunde, er der masser af liv og gang i Pandekagehuset. Men, ejerne håber ikke, algeforgiftningen holder hele sommeren.

Kvie: Herreen Oerlemans har travlt. Køkkenet er stuvende fuldt. Hendes mand bager pandekager, unge piger putter fyld og pynt på og atter andre drøner ind og ud og serverer.

Selv er hun i gang med at tilberede en banana-split.

- Vi ved jo egentlig ikke noget om den forurening. Kommunen er her jævnligt at tage prøver, men vi hører ikke noget, siger hun.

Familien har ejet restauranten ved søen i 15 år til november, men den har aldrig oplevet at søen er lukket.

- Det har aldrig været så slemt. I princippet er der ikke noget, vi kan gøre. Det er kommunens sø, men vi får da mange spørgsmål. Indtil videre kommer her mange og går tur, det vil være værre, hvis det varer hele sommeren. Men, jeg tror, det har rettet sig, siger Herreen Oerlemans.

Annonce
Sara og Karin Lambertsen fra Esbjerg er ikke bekymrede for Oscar og den forgiftede sø - for han er bange for vand. Foto: Yvonn Tittel

Pandekager med motion

Det håber alle, JydskeVestkysten taler med omkring søen.

Samtlige er kommet for at spise pandekager, og er ude at gå en tur før eller efter nydelsen.

- Vi er kommet her, siden vores børn var små og badede i søen, siger Synnøve og Christian Lassen fra Almind ved Kolding.

De kan ikke lide tanken om at søen er forurenet. Christians teori er, at det skyldes, at søen ikke har fået tilført nok vand på grund af sidste sommers store varme og det efterfølgende tørre forår i år.

- Man bliver da altid urolig, siger han.

Emma synes det er ærgerligt

Urolig er Susanne Madsen fra Esbjerg også. Hun og den ældste dreng har læst om algerne, og hun bekymrer sig for, om det er noget menneskeskabt, noget vi kunne have forebygget.

Emma Donella Dyhr-Nielsen fra Sdr. Omme bekymrer sig ikke så meget. I hvert fald ikke endnu. Josefine er kun fire måneder, så hun er alligevel for lille til at bade, og den hund, hun og Daniel Pedersen har bestilt, får de først i næste måned.

- Men, jeg synes da, at det er ærgerligt, siger hun.

Pinsedag har det unge par og hendes mor pakket en større picnic og har slået sig ned ved bord og grill langs søbredden.

Synnøve og Christian Lassen er kommet ved Kvie Sø i 40 år. Hans teori er at algerne skyldes sidste års varme sommer og dette tørre forår. Foto: Yvonn Tittel

Brian og Diya bekymrer sig

Brian og Diya P. Jensen fra Vejle havde ikke hørt om algerne. Da de gør, bekymrer det dem.

- Det er trist, og det påvirker jo både fiskene og vildtet ved søen, siger han.

- Vi er meget opmærksomme på naturen, siger hun og fortsætter:

- Når vores børn vokser op, vil de formodentlig ikke være i stand til at møde gorillaer, orangutanger og næsehorn.

Diya har selv tre gange set en sort panter og hun har også set en leopard i naturen, dengang hun var barn i Indien. Nu gør hun og Brian hvad de kan. De hælder brugt madolie i dunke og aldrig ud i afløbet, og de skal have kompost i haven i deres nye hus i Vejle.

Emma med sin kæreste, Daniel, deres fælles datter Josefine i barnevognen, og hendes mor. De er taget på picnic ved Kvie Sø og hygger sig. Foto: Yvonn Tittel

Oscar er udenfor risiko

Mor og datter, Karin og Sara Lambertsen, havde heller ikke hørt om algerne, men oplysningen skræmmer dem heller ikke, selvom de går tur med familiehunden Oskar.

- Han er alligevel så bange for vand, at han løfter den ene pote af skræk for at blive våd, når han drikker, siger Karin Lambertsen.

Så for dem skal det jo nok gå.

Hvordan det går for søen, venter Varde Kommune at give svar på i den nærmeste fremtid.

Brian og Diya Jensen bekymrer sig om verdens tilstand. Foto: Yvonn Tittel
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

112

Hvid trailer forsvandt fra indkørsel

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce