Annonce
Kolding

Gæsterne må følge med hjemmefra: Trapholt åbner corona-kunstværk over internettet

Tekstilkunstner Hanne G og møbelkunsthåndværker Rasmus Bækkel Fex har sammen med 987 borgere fra hele Danmark skabt værket LightHope i løbet af nedlukningen af Danmark som følge af covid-19-krisen. Værket er et monument over håb og fællesskab i en vanskelig tid. Foto: Trapholt
Trapholt er genåbnet. Men coronakrisen sætter stadig sit præg på hverdagens gang. Når kunstmuseet fredag åbner sin nyeste udstilling, så sker det med direkte transmission over internettet, så gæsterne kan følge med hjemmefra.
Annonce

Kolding: Normalt er Trapholt fyldt til bristepunktet, når kunstmuseet åbner en ny udstilling. Sådan bliver det ikke fredag, når der er officiel fernisering på kunstværket LightHope, der breder sig hele vejen ned gennem Trapholts lange gang. I stedet bliver åbningen sendt ud til alle via internettet, så alle kan klikke sig ind og følge med hjemmefra.

Årsagen er naturligvis den coronakrise, som i flere uger har holdt museet helt lukket. Nu er der ganske vist åbent for publikum i det daglige, men det dur ikke at samle folk i hundredevis til en festlig reception.

- Det er en stor del af vores identitet, at vi samles omkring det store ferniseringer. Men det er også en del af vores identitet, at når vi møder en forhindring, så finder vi på noget nyt og anderledes. Det har vi også gjort her, siger museumsdirektør Karen Grøn, som glæder sig over, at alle i hele landet kan deltage ved at klikke sig ind og følge ferniseringen.

Sådan deltager du

Trapholt inviterer alle til virtuel fernisering af kunstprojektet LightHope. Det foregår fredag den 29. maj kl. 17.

Ved ferniseringen tager museumsdirektør Karen Grøn alle med ned ad den 50 meter lange kunstinstallation og introducerer værket. Herefter er der kunstnertalks med tekstilkunstner Hanne G og designer Rasmus Bækkel Fex, der står bag LightHope.

Deltag ved at følge dette link fredag den 29. maj kl. 17: www.trapholt.dk/fernisering-af-lighthope/

Annonce

1629 hæklede pærer

Selve værket har også sine rødder i coronakrisen. LightHope er nemlig skabt som et monument over håb og fællesskab i en vanskelig tid. Bag værket står tekstilkunstner Hanne G og møbelkunsthåndværker Rasmus Bækkel Fex, som har skabt kunstværket i et samarbejde med 987 borgere fra hele Danmark, mens hele landet har været lukket ned.

Fra lanceringen af projektet den 1. april og frem til Trapholts genåbning i maj har borgere fra hele landet indleveret 1629 hæklede pærer, som indgår i værket. De er afleveret enten på Trapholt eller ved de 27 indleveringssteder fordelt over hele Danmark.

- Trapholts ide til LightHope opstod ud fra ønske om at bidrage positivt ind i coronakrisen med det, som museet står for – kreativitet, erkendelser og fællesskaber omkring kunst og design, fortæller museumsdirektør Karen Grøn.

Annonce

Livstråde og garnrester

De to kunstnerne har bidraget med hver sin del af projektet.

Rasmus Bækkel Fex har bygget en unik pergola, som løber hele vejen ned gennem Trapholts 50 meter lange hovedakse. Det langstrakte forløb er med til at symbolisere, hvordan vi i fællesskab går gennem en svær periode, og at der er lys for enden af tunnelen. På trækonstruktionen monteres et værk af tråde, som blandt andet kan give tanker til nordisk mytologi, hvor nornerne spinder menneskers livstråde ved træet Yggdrasil. Hanne G har udviklet tekstilkonceptet for installationen. Formatet er hæklede pærer i nuancerne hvid, beige og gul. Fatningen er bygget op omkring en toiletrulle, og deltagerne er blevet opfordret til at benytte garnrester fra gemmerne. Pærerne er et billede på, at der trods mørke tider også er lyse øjeblikke.

Annonce

Deltagere fra hele landet

Deltagerne repræsenterer et bredt udsnit af den danske befolkning. Yngste deltager er 12 og ældste 93, og de kommer fra alle egne af landkortet. Selv om der er en overvægt af deltagere fra Syddanmark, så er 18 procent af deltagere eksempelvis fra hovedstadsområdet.

- Man kan således sige, at Trapholt næsten har haft sit sædvanlige flow af gæster i nedlukningsperioden. Det har bare været på en helt ny og anderledes måde, siger Karen Grøn.

Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Udenlandske par står i kø for at blive gift i sønderjyske bryllupskommuner: Ingen ledige tider resten af året

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Kreditchefen fejrer 40-års jubilæum

Annonce