Annonce
Indland

Gæstetaler på Nye Borgerliges årsmøde advarede mod ... Nye Borgerlige

Pernille Vermund blev genkåret som Nye Borgerliges formand på partiets årsmøde i Vejle. Hun var et omvandrende Dannebrog. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Der har næppe nogensinde været holdt et årsmøde i dansk politik, hvor n-ordet blev brugt så flittigt som på weekendens forsamling for Nye Borgerlige i Vejle. Hvor partiet ellers gearede sig til det kommende valg ved at vise andre sider end udlændingepolitikken.

Nye Borgerlige: Sidste gang, undertegnede hørte den gamle børnesang "Jeg har set en rigtig negermand" blive sunget, var i Thomas Vinterbergs film "Festen", hvor sangen blev brugt til at skildre gennemført bøvet racisme. I virkeligheden er sangens budskab nøjagtig det modsatte, men efterhånden som n-ordet er blevet gravet dybt ned i sprogets mødding, er sangen for mange blevet noget akavet at lytte til.

På Nye Borgerliges årsmøde i Vejle bragede den ud af højtalerne, da årets gæstetaler, Tom Andkjær, lørdag gik på scenen, mens hovedparten af salen storgrinende klappede i takt.

Tom Andkjær er motivationstaler og forfatter (til bogen "Jeg er neger - hvad er din undskyldning?"), kalder sig selv Neger Tom (han er brasilianskfødt og adopteret af en dansk familie) og er arg kritiker af det begreb og den omgangsform, der bliver kaldt politisk korrekthed.

En spade er en spade, ligegyldigt hvad den bliver brugt til, og afviste asylansøgere skal ikke have ret til at bruge det danske sundhedsvæsen, fordi de ikke har noget retsgrundlag til at opholde sig i Danmark. Det sidste har han skrevet en blog om i Ugeavisen Kolding, hvor han advarer de etablerede politikere om, at hvis ikke de begynder at tage det alvorligt, vil Nye Borgerlige få vind i sejlene, og Trump-retorikken vil sejre ved næste danske valg. Og det vil være rigtigt skidt, lader han forstå.

Nye Borgerlige er et parti for mænd

Professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har for Altinget lavet en analyse af Nye Borgerliges vælgerprofil.- Nye Borgerlige er uden sammenligning det allerstørste mandeparti. Forklaringen er formentlig, at partiet har to stærke kvindelige spidskandidater, Pernille Vermund og Mette Thiesen, som netop fanger de mandlige vælgere, siger han til Altinget.

Sådan ser arketypen ud:

1. Mand

82,6 procent af Nye Borgerliges vælgere er mænd.

2. Veluddannet

Næsten halvdelen (46,7 procent) har en videregående uddannelse. Resten (39 procent) har en erhvervsuddannelse.

3. Privatansat eller pensionist

Der levnes ikke megen plads til offentligt ansatte hos Nye Borgerlige. 40,3 procent arbejder i den private sektor, mens 40,8 procent står uden for arbejdsmarkedet - de er pensionister, studerende eller arbejdsløse. Nok mest pensionister. I hvert fald er hver tredje (30,7 procent) 70 år eller derover.

Kilde: Kasper Møller Hansen for Altinget baseret på 8096 Gallup-interviews foretaget i perioden 1. juli-30. september.

Gæstetaler Tom Andkjær var den eneste på talerstolen, der kunne begejstre forsamlingen på niveau med Pernille Vermund. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Fakta - ikke følelser

Alligevel elskede Nye Borgerlige ham i Vejle. Han snakkede om, hvor sejt han som barn syntes, at det var at noget så lækkert som flødeboller dengang blev kaldt negerboller. Hvor stolt han blev, når hans mor fortalte om, at negere er store, stærke mænd, der nogle gange slår vilde dyr ihjel. Og at han kalder sorte, som gemmer sig bag deres hudfarve og hyler om racisme, for pive-negere.

Han fortalte forsamlingen af aktive Nye Borgerlige-politikere, at de for alt i verden skal huske at argumentere faktuelt og ikke følelsesbaseret, hvis de bliver valgt til Folketinget.

- Jeres stemme er vigtig, for det lykkes alt for ofte for venstrefløjen at dreje debatten hen på symptomer. For eksempel med maskeringsloven, hvor vi helt har glemt, at selve tanken bag niqab eller burka strider mod grundloven. Det handler ikke om at bekæmpe beklædning, men om at bekæmpe værdier, sagde han.

- Nogle af de allermest forfulgte mennesker i Danmark i øjeblikket er hvide, midaldrende mænd, sagde han også.

Mette Thiesen bad årsmødedeltagerne lukke deres øjne og tænke tilbage på det Danmark, som i dag blot eksisterer i genudsendelser af Matador, Olsen Banden og Huset på Christianshavn. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Annonce

Forsvaret er vigtigt

Årsmødet lignede i øvrigt et hvilket som helst andet årsmøde eller landsmøde i dansk politik. Måske var der lidt flere jakkesæt end sædvanligt. Men der var også store maver og seler, hipsterskæg og unge, der røg pibe. 50-plus-kvinder med farvede tørklæder og ditto hår. De sad sammen og hyggede med kaffe. Der var vandrestøvler og Lloyd-sko. Strikketrøjer og skovmandsskjorter. Hornbriller og titaniumsstel.

Et af jakkesættene sad på 45-årige Klaus Hjortenberg Kroll, tidligere efterretningsofficer og nuværende handelsmand udi biomasse fra Vestafrika. Han bor i Rødvig på Sydsjælland og vil gerne vælges til Folketinget på Fyn.

Han har været konservativ, fra han gik i gymnasiet og mener, at det var partiet, der forlod ham og ikke omvendt. Det værste ved Konservative i dag er, at partiet har lagt stemmer til, at det danske forsvar er blevet barberet ned til en lille milits, mener han.

Og så har han fået til opgave af sit nye parti at formulere landbrugs- og miljøpolitikken. Den handler om, at landmændene igen skal kunne ranke ryggen, og at de danske landskaber skal bevares. Klimaet må de andre partier have for sig selv.

Udlændingepolitik, som ellers er den altoverskyggende grund til, at Nye Borgerlige overhovedet er at finde på det politiske landkort, skal han trykkes på maven for at sige noget om. Og så gør han det alligevel ikke rigtig.

- Jeg vil gerne føre valgkamp på forsvars- og landbrugspolitikken, men udlændingepolitikken er en væsentlig del af vores eksistensberettigelse, så den vil jeg da også gerne tale om, sagde han.

Han er blevet placeret af partiet som kandidat på Fyn.

- Det passer mig godt. Fyn er hyggelig. Det er det rigtige foreningsdanmark, sagde han.

Jesper M. Hammer med en frisure som en amerikansk general blev genvalgt som Nye Borgerliges organisatoriske næstformand. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Annonce

Tårer fra Vermund

Formand Pernille Vermund har placeret sig selv som kandidat i Sønderjylland, selv om hun kommer fra Nordsjælland - golfbolde med Nye Borgerlige-logo var i øvrigt et stort hit i merchandiseboden i forområdet. Det har hun gjort for at kunne gå i direkte infight med Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. I den brede masse af gennemsnitsdanmark til årsmødet skinnede hun som en lys fremtid og fik resten af talerne på årsmødet til at smuldre som kiks. Med det blonde hår, det konstante smil og en knaldrød kjole var hun et omvandrende Dannebrog.

Da hun blev genkåret som formand, græd og bandede hun (sgu og hold da kæft) af ren rørelse på talerstolen og fortalte forsamlingen, at hun ville bære dens gode energi med sig - hun sprang dog helt valgkampen over og sagde, at hun ville bruge energien i forhandlingslokalet. Det er givet, at partiet opnår valg, mener hun. Ti mandater sigter hun efter - et i hver storkreds.

En lang række af de medlemmer, som går efter de 10 mandater, var på talerstolen.

Partiets organisatoriske næstformand, Jesper Hammer. Endnu et jakkesæt. Til daglig managing director (direktør) i et firma, der sælger kviklån. En mand hugget i granit og med en tætklippet grå frisure som en amerikansk general. Han høstede sit største bifald på at sige:

- Jeg er enormt træt af at se borgere, der smider affald på gaden og i skoven.

Annonce

Vågn op

Partiets eneste folkevalgte lige nu, Mette Thiessen, er byrådsmedlem i Hillerød, i sin tid valgt ind for Konservative:

- Luk øjnene, sagde hun som det første og bad forsamlingen tænke tilbage på en tid, som den ellers kun ser i fjernsynet. I Matador, Olsen Banden og Huset på Christianshavn.

Hurtigt gik der Jehovas Vidner og "Vågn op" i retorikken, da hun samlede de 480 delegerede i salen ved at fortælle dem, at selv om hun lige havde bedt dem om at lukke øjnene, er de danskere med åbne øjne. Nu er opgaven at få alle dem udenfor til at vågne.

En lang række talere benyttede deres konkrete hverdag til sige noget om Nye Borgerliges politik.

Annette Skov Andersson, der netop har fejret 30-års jubilæum som sygeplejerske - hun ville have fjernet det bureaukratiske åg i sundhedsvæsenet.

Inger-Marie Tryde Martensen med 17 års erfaring fra a-kasse-systemet ville have ryddet op i regeljunglen i arbejdsløshedsindustrien.

John Bjerg, en murersvend, som begyndte på arbejdsmarkedet som 14-årig, ville have mere fokus på de nedslidte.

Thomas Vesth, politimand gennem knap 30 år, fik forsamlingen til at klappe af de af hans kolleger, der sammen med Hjemmeværnet og Forsvaret vogter Danmarks grænser.

Annonce

Alle kan blive klogere

Tom Andkjær, der begejstrede salen med børnesang og maskingeværsalver af n-ordet, gik hjem med to flasker rødvin, et honorar på kontoen og utallige opfordringer til at stille op for Nye Borgerlige.

Han kunne godt huske, at han i sin tid havde advaret mod Nye Borgerlige i Kolding Ugeavis.

- En af grundene til, at jeg indtil videre har holdt mig ude af politik, er, at man kan blive revet alt muligt i næsen, som man engang har sagt eller skrevet. Alle kan jo blive klogere. Jeg har siden sat mig langt bedre ind i både Donald Trump og Nye Borgerlige. Jeg kan stadig ikke lide Trump, men jeg må sige, at Nye Borgerlige nok er det parti, der rammer mig bedst. Jeg har tit tænkt på at gå ind i politik. Nu må vi set om det bliver til noget, sagde han til avisen Danmark.

Annonce
Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Bekymret nabomor efter gårsdagens dødsulykke: Folk kører for stærkt her

Sydjylland For abonnenter

Køreskole-elever har ventet i måneder på at komme til prøve, og kørelærere har holdt krisemøde: - Vi har undervurderet situationen, erkender Færdselsstyrelsen

Sydjylland

Podere lurede kvindes oplysninger ved coronatest og tilføjede hende som ven på Facebook

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Kolding

Forpagterpar stopper efter seks år: Hvem vil overtage restaurant ved stranden?

Tønder For abonnenter

En kendt far og onkel: Nu er Andreas selv på vej frem på håndboldbanen

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Haderslev

Tre-årige Ayia er hårdt ramt af kræft - nu har forældrene startet en indsamling til de seje sygeplejersker på OUH

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Esbjerg

Efter voldsomt overfald på gruppe: Mistænkte blev fundet med næsen i kokain

VEJLE For abonnenter

Trængslen på Vejlefjordbroen runder vildt tal oven på coronaen: Vejdirektoratet kan ikke skrue på flere håndtag - løsningen kan få vejlensere til at se dobbelt

Vejen

Diskussionen om børnecenter løb løbsk: Winnie endte med at melde sig ud af skolebestyrelse i ren frustration

Annonce