Annonce
Tønder

Gøgler: Gøgl skal skubbe til grænserne

Der var både jonglerende gøglere og gøgler til hest i gaderne i Løgumkloster søndag eftermiddag. Foto: Jacob Schultz
Søndag eftermiddag stod i gøglernes tegn, da de gik optog gennem gaderne i Løgumkloster og fik gæsterne til Kloster Mærken til at grine.

Løgumkloster: - Hvorfor er I så små? Og hvorfor blæser det så meget heroppe?, råbte gøgleren, der var længder over alle andre, mens han jonglerede med sine røde kegler.

Manden på de høje stylter, Jon G. Lør, gik søndag eftermiddag sammen med resten af gøgler-optoget rundt i Løgumklosters gader og gik gæsterne til Kloster Mærken til at grine.

Forrest i optoget gik sækkepibe-musikkerne fra Amazing Pipes and Drums, der havde taget vejen fra Sønderborg. Bagved dem fulgte en skare af børn med, mens gøglerne gik rundt blandt dem og lavede fis og ballade. Det var til stor glæde for de mindste, der dansede og pjattede med de fjollede gøglere.

Optoget sluttede af ned på Markedspladsen. Men det var langt fra slut her. Hele dagen lang var der på pladsen forestillinger med Jon G. Lør selv, De Jydske Helte, Mr. Toons, Jesper Von Kriegenbaum og Circostancia.

Annonce

- Det handler om at lege med publikum og imponere folk. Det handler om at skubbe til deres grænser uden at vade hen over dem, for så er folk ikke længere med, hvis man gør det.

Skjerning-Rasmussen også kendt som Jon G. Lør, om hvad gøjl egentlig er for en størrelse.

Godt gøgl

Hvad er egentlig opskriften på et godt gøgleroptog? Det svar havde Jon G. Lør med det mere borgerlige navn, Jon Skjerning-Rasmussen, der har været gøgler i 22 år:

- Det handler om at lege med publikum og imponere folk. Det handler om at skubbe til deres grænser uden at vade hen over dem, for så er folk ikke længere med, hvis man gør det, sagde han, efter han på professionel vis var kommet ned fra stylterne.

Men det handler også om at kunne nogle tekniske ting, som udover at trylle og jonglere også at kunne improvisere.

- Det sjove kan nogle gange komme ud af ingenting, så det er vigtigt at være i nuet. Den fjerde væg som på teateret er ligesom væk. Forstået på den måde, at hvis der sker noget uventet, så skal jeg kunne gribe fat i det og bruge det i min optræden. Det er ikke de samme ting, der sker hele tiden, sagde gøgleren, der er fra Sønderborg, men i dag har base i Aarhus, hvorfra han rejser land og rige rundt med sit trylleshow og gøgl.

- Og så skal man huske, at humor er den korteste vej til at få folk til at grine, sagde han smilende, inden han netop igen skulle få publikum til Kloster Mærken til at bryde ud i latter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Dansksindede sydslesvigere skal lettere kunne blive danskere

Læserbrev: De skal ikke blive glemt! Sådan sagde den tidligere Venstre-statsminister Niels Neergaard for 100 år siden på Dybbøl. Hans ord står stadigvæk som en garanti for støtte, sammenhold og samarbejde mellem Folketinget og sydslesvigerne. Derfor var det kun naturligt, at den tidligere Venstre-regering i 2018 gjorde det lettere for dansksindede sydslesvigere at opnå dansk statsborgerskab. Dog er vi i Folketinget blevet gjort opmærksomme på, at der efter regelændringerne i 2018 er opstået en uholdbar situation. For som reglerne er på nuværende tidspunkt, bliver dansksindede sydslesvigere med bopæl i Danmark, der ønsker dansk statsborgerskab efter de lempede regler, stillet dårligere end hvis vedkommende er bosiddende syd for grænsen. Det går ikke, da vi gerne skulle have letforståelige og simple regler, så de dansksindede sydslesvigere bosat i Danmark har let mulighed for at blive statsborgere såfremt de ønsker det. Derfor har et bredt flertal i Folketinget nu ændret reglerne, så de er ens uanset om man bor på den ene side af grænsen eller ej. Her, 100 år efter genforeningen, fungerer området omkring den dansk/tyske grænse som et forbillede for hele verdenen. Jeg håber, at vi med dette lille skridt har gjort vores til, at samarbejdet og fællesskabet bliver endnu stærkere.

Annonce