Annonce
Mad og drikke

Gør immunforsvaret til din bedste ven

Immunbooster-drik med grønkål. Foto: Sara Galbiati
Annonce

I denne mørke vintertid har de fleste af os et stort ønske om et sundt og effektivt immunforsvar. Et immunsystem, der som det mest naturlige i verden hjælper vores kroppe til selvhjælp i kampen mod sygdom. Men spørgsmålet er, hvordan vi bedst styrker vores immunforsvar, og hvilken betydning vores valg af mad og livsstil har.

En stor del af immunforsvarets celler holder til i tarmen. Cirka 70 procent af vores hvide blodlegemer bor, formes og reguleres af tarmens bakterier. Derfor har tarmens biota - alle de levende organismer - og kvaliteten og sammensætningen af bakterier i tarmen afgørende betydning for immunforsvarets styrke og effektivitet.

Ubalance i tarmbiotaen ser derimod ud til at kunne bidrage til udvikling af en række sygdomme, herunder øget inflammation, autoimmune sygdomme som eksempelvis gigt og diabetes samt en række neurodegenerative lidelser som for eksempel depression. Derfor kan det betale sig målrettet at styrke tarmens biota hver eneste dag.

Optimer D3-vitaminerne

Broccolisalat med cremet dressing. Foto: Sara Galbiati

D3-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne i kroppen. Tilstrækkeligt høje niveauer af D-vitamin har særdeles stor betydning for kroppens modstandskraft mod sygdom. D-vitamin danner vi om sommeren, når solen står tilstrækkeligt højt på himlen. Det vil i Danmark sige i juni, juli og august. Vel at mærke hvis vi er heldige.

Når vi når til november, er mange danskeres D-vitamindepoter brugt op. Vi kan ikke spise os til tilstrækkeligt med D-vitamin, derfor vil det for de fleste af os være en god ide at tage et dagligt tilskud af D3-vitamin fra oktober til maj.

Spis næringsrige råvarer

Æblekage med mandellåg. Foto: Sara Galbiati

Friske, økologiske grønsager, bær og frugter er næringsrige og fyldt med antioxidanter og andre gavnlige mikronæringsstoffer, der beskytter dig og dine celler. Antioxidanter som blandt andet C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin, selen, kobber, jern og zink forhindrer celleskader fra frie radikaler og er helt afgørende for, at vi kan opretholde et stærkt og sundt immunforsvar.

Den bedste måde at få disse mikronæringsstoffer indenbords er ved at spise friske, vitaminrige råvarer vinteren igennem. Ved ekstra behov kan du med fordel supplere med et højkvalitets-vitamin- og mineraltilskud.

Immunbooster-drik

Denne velsmagende og friskpressede drik er sprængfyldt med vitaminer og mineraler. Den er let at tilberede. Alt, hvad du skal bruge, er en juicemaskine og en masse skønne, økologiske grønsager.

To glas

1/2 agurk

4 store stilke grønkål

1 håndfuld persille

1 håndfuld spinat (frisk eller frossen)

2-3 stilke bladselleri eller 1/4 selleriknold

2 gulerødder

2 æbler

10-15 cm frisk ingefær

1 tyk skive citron med skal

Rib grønkålen, rengør selleriknolden og gulerødderne og skyl og skær æblerne i både. Kør samtlige ingredienser gennem saftpresseren. Tilsæt vand eller isterninger, hvis vitamindrikken er for stærk for dig i smagen. Ønskes en sødere drik, så kan du tilsætte en skive ananas eller et æble mere.

Drik med det samme for den bedste effekt.

Broccolisalat

Denne broccolisalat er delikat og velsmagende. For at aktivere broccoliens nærende stoffer skal den lige dampes eller kysse vandet.

4 personer

500 g økologisk broccoli, rengjort og findelt

Cremet dressing

½ selleriknold

2 dl grøntsagsbouillon

2 spsk. mayonnaise

2 spsk. hvid balsamico-eddike

1 spsk. honning

1 spsk sennep

1 tsk citronsaft

Uraffineret salt og friskkværnet peber

Skræl det halve sellerihoved og skær det i mindre tern og kog eller damp dem i grøntsagsbouillonen i 12 minutter. Afkøl derefter. Blend eller purer de afkølede selleritern med de øvrige ingredienser til dressingen. Damp eller blancher de rengjorte broccolibuketter i et til to minutter. Fordel dressingen over den dampede broccoli. Lad det trække fem-ti minutter.

Pynt eventuelt med friskhakkede krydderurter og fintrevet gulerod og server eksempelvis med grønne frikadeller.

Æblekage

Denne opskrift på æblekage er let at bage. Den er glutenfri og mælkefri og smager helt fantastisk.

6 personer

1 kg æbler

1 stang vanilje

Saften fra ½ citron

Mandellåg:

100 g mandler males eller blendes til mel

50 g kokossukker eller muscovadosukker (hvis rørsukker, skal der anvendes 100 g)

100 g gammeldags kærnet økologisk smør

1 æggeblomme + 1 helt æg

1-2 tsk. ægte Sri Lanka-kanel

1 tsk. mortede kardemommekapsler

Æblerne skrælles og koges med vanilje og citron. Afkøl og læg æblemosen i et lille smurt tærtefad. Blend mandlerne til mandelmel og bland det godt med sukker Tilsæt smør og pisk derefter først æggeblommen og senere det hele æg i massen. Tilsæt herefter krydderier efter smag og behag. Mandellåget bredes forsigtigt ud over æblemosen i tærteformen. Pynt eventuelt med lidt mandler og bag tærten i ovnen ved 170 grader i 35-40 minutter, til den er gylden og gennembagt.

Tre råd til at styrke immunforsvaret

1. Mange danskere mangler gavnlige tarmbakterier, og en indsats på dette område kan derfor gavne immunforsvaret. Det kan anbefales at spise 500-600 gram økologiske grønsager – også fermenterede - hver dag, spise en velsyrnet yoghurt for eksempel Acido eller kefir eller tage et dagligt tilskud af probiotika med mindst 15 milliarder levende kulturer per kapsel. Sådanne enkle tiltag kan for de fleste styrke immunforsvaret.

2. D-vitamin er det mest immunmodulerende vitamin, vi kan danne, og det kan betale sig at sikre tilstrækkeligt høje niveauer året rundt. De fleste danskere har behov for D3-vitamintilskud om vinteren. Sundhedsstyrelsen anbefaler D-vitaminniveauer på 50-80 nnm/l året rundt. Tilstræb gerne D-vitaminniveauer på 80-100 nnm/l året rundt. D3-vitamin indtages bedst i selskab med en multivitaminpille af høj kvalitet.

3. C-vitamin er livsvigtigt for os mennesker, og da vi ikke selv er i stand til at danne C-vitamin, så har vi behov for at få tilstrækkeligt gennem maden hver eneste dag. C-vitamin er et flygtigt, vandopløseligt vitamin, der har såvel antibakteriel som antiviral effekt og dermed stor betydning for immunforsvarets effektivitet. Mangel på C-vitamin gør os ganske enkelt mere modtagelige over for sygdomme.

Få mere C-vitamin

Det er bedst at få C-vitamin i naturlig form fra maden. Du finder mest naturligt C-vitamin i: havtorn, acerola-bær, hyben, kirsebær, grønkål, rød peber, broccoli, grøn peber, papaya, kirsebær, jordbær, blomkål, ananas, appelsin og citron. Husk at C-vitamin er flygtigt og kan ødelægges af lys, varme og ilt.
Annonce
Annonce
Sønderjyske Fodbold For abonnenter

SønderjyskE går fri af nedrykning: Nu kan festen begynde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Antons hus kan du få for 100.000 kroner

Annonce