Annonce
Aabenraa

Telemurens venner efterlyser handling i sag om omstridt kunstværk: - Gør nu noget

Telemuren på sin nuværende placering på en genbrugsplads i Sdr. Hostrup. Foto: Claus Thorsted
Sagen om Telemuren har skabt stor debat både i avisen og på Facebook. Lokal byggedirektør tilbyder at rejse den for reduceret pris, og kunstner foreslår offentlig indsamling.

Aabenraa: Folk har tilsyneladende fået nok af at vente på kommunen i sagen om Telemuren.

I sidste uge kom det frem, at genrejsningen af kunstværket bliver markant dyrere, end det beløb der var sat af til formålet. Det kan betyde, at muren kan komme til at vente videre på sin nuværende placering på en genbrugsplads i Sdr. Hostrup, og i værste fald kan projektet blive helt droppet.

Det vil ærgre eksempelvis Henning Skriver, direktør i byggefirmaet Kraftman.

- Personligt synes jeg ikke, det er et særlig stort kunstværk, men jeg ved, at muren betyder en del for Aabenraa. Derfor synes jeg, vi skal kæmpe videre for den. Man er vel lokalpatriot, siger han.

Annonce

Sagen kort

I 12 år har det omstridte kunstværk, som er udført af den svenske billedhugger Ulla Viotti, været gemt af vejen på en genbrugsplads i Sdr. Hostrup. Igennem årene har der været tilløb til at få den genplaceret ved rådhuset i Aabenraa, men tidligere i år blev det så slået fast, at den nye placering skulle være syd for Arena Aabenraa parallelt med Dronning Margrethes Vej.

Det var indtil, kultur- og fritidsudvalget hørte prisen på projektet. Den lander nemlig på mellem 1 og 1,6 millioner kroner, og det er en del mere end de 350.000 kroner, der i sin tid blev sat af til genplaceringen. Derfor blev sagen skubbet videre til budgetlægningen.

Crowdfunding og sponsorater

Konkret er han gået sammen med en flok andre håndværkere om et tilbud om at flytte muren for maksimalt 900.000 kroner alt inklusiv.

- Hvis kommunen kun har de 350.000 kroner, må vi jo oprette en crowdfunding og søge sponsorater. Jeg kommer gerne selv med de første 20.000 kroner, siger Henning Skriver.

Men det er under forudsætning af, at gruppen kan få indsigt i placeringen ved Arena Aabenraa og adgang til tegninger og jordbundsprøver.

- Jeg har naturligvis ikke indgående kendskab til kommunens undersøgelser. Men jeg har meget svært ved at forstå, at det kan blive så dyrt (forvaltningen har regnet sig frem til op til 1,6 millioner kroner, red.), næsten uanset hvor gyngende grund vi taler her, siger Henning Skriver.

Gør nu noget!

Situationen frustrerer ligeledes kunstner Anne Lildholdt Jensen. Også hun har foreslået en offentlig indsamling.

- Der er naturligvis tale om mange penge, men hvis vi nu alle sammen i Aabenraa Kommune bidrager, er det faktisk ikke så meget, siger Anne Lildholdt Jensen, som endnu ikke helt har gjort op med sig selv, om hun vil tage initiativ til en indsamling.

Forslaget er mere et udtryk for, at hun ikke forstår, det skal være så svært.

- Gør nu noget! Nu har det taget så lang tid, og jeg synes, vi skal have sat et eller andet i værk. Jeg savner noget kreativitet, og at vi tænker lidt ud af boksen. Faktisk burde vi rejse et folkekrav, siger hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce