x
Annonce
Aabenraa

Telemurens venner efterlyser handling i sag om omstridt kunstværk: - Gør nu noget

Telemuren på sin nuværende placering på en genbrugsplads i Sdr. Hostrup. Foto: Claus Thorsted
Sagen om Telemuren har skabt stor debat både i avisen og på Facebook. Lokal byggedirektør tilbyder at rejse den for reduceret pris, og kunstner foreslår offentlig indsamling.

Aabenraa: Folk har tilsyneladende fået nok af at vente på kommunen i sagen om Telemuren.

I sidste uge kom det frem, at genrejsningen af kunstværket bliver markant dyrere, end det beløb der var sat af til formålet. Det kan betyde, at muren kan komme til at vente videre på sin nuværende placering på en genbrugsplads i Sdr. Hostrup, og i værste fald kan projektet blive helt droppet.

Det vil ærgre eksempelvis Henning Skriver, direktør i byggefirmaet Kraftman.

- Personligt synes jeg ikke, det er et særlig stort kunstværk, men jeg ved, at muren betyder en del for Aabenraa. Derfor synes jeg, vi skal kæmpe videre for den. Man er vel lokalpatriot, siger han.

Annonce

Sagen kort

I 12 år har det omstridte kunstværk, som er udført af den svenske billedhugger Ulla Viotti, været gemt af vejen på en genbrugsplads i Sdr. Hostrup. Igennem årene har der været tilløb til at få den genplaceret ved rådhuset i Aabenraa, men tidligere i år blev det så slået fast, at den nye placering skulle være syd for Arena Aabenraa parallelt med Dronning Margrethes Vej.

Det var indtil, kultur- og fritidsudvalget hørte prisen på projektet. Den lander nemlig på mellem 1 og 1,6 millioner kroner, og det er en del mere end de 350.000 kroner, der i sin tid blev sat af til genplaceringen. Derfor blev sagen skubbet videre til budgetlægningen.

Crowdfunding og sponsorater

Konkret er han gået sammen med en flok andre håndværkere om et tilbud om at flytte muren for maksimalt 900.000 kroner alt inklusiv.

- Hvis kommunen kun har de 350.000 kroner, må vi jo oprette en crowdfunding og søge sponsorater. Jeg kommer gerne selv med de første 20.000 kroner, siger Henning Skriver.

Men det er under forudsætning af, at gruppen kan få indsigt i placeringen ved Arena Aabenraa og adgang til tegninger og jordbundsprøver.

- Jeg har naturligvis ikke indgående kendskab til kommunens undersøgelser. Men jeg har meget svært ved at forstå, at det kan blive så dyrt (forvaltningen har regnet sig frem til op til 1,6 millioner kroner, red.), næsten uanset hvor gyngende grund vi taler her, siger Henning Skriver.

Gør nu noget!

Situationen frustrerer ligeledes kunstner Anne Lildholdt Jensen. Også hun har foreslået en offentlig indsamling.

- Der er naturligvis tale om mange penge, men hvis vi nu alle sammen i Aabenraa Kommune bidrager, er det faktisk ikke så meget, siger Anne Lildholdt Jensen, som endnu ikke helt har gjort op med sig selv, om hun vil tage initiativ til en indsamling.

Forslaget er mere et udtryk for, at hun ikke forstår, det skal være så svært.

- Gør nu noget! Nu har det taget så lang tid, og jeg synes, vi skal have sat et eller andet i værk. Jeg savner noget kreativitet, og at vi tænker lidt ud af boksen. Faktisk burde vi rejse et folkekrav, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Selvstændige Annette og Claus gik fra alt til ingenting: - Det her skal vi nok overleve

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Annonce