Annonce
Erhverv

Gør op med vanetænkningen omkring iværksætteri i Sydjylland!

Juliane Bech er iværksætter i Vejen Kommune, som huser nogle af Danmarks mest ihærdige iværksættere. Dem har vi brug for flere af, skriver ugens klummeskribent, Marianne Danling, der er projektleder i Erhvervshus Sydjylland. Foto: Jacob Schultz

I daglig tale kan iværksætteri dække over mange forskellige ting. Fra hobbyvirksomheder over freelancere og selvstændige til entreprenante virksomhedsgrundlæggere med vækst og skalering som ambition. I et sundt og velfungerende erhvervsklima er der indbydende og fleksible rammer for det hele.

Kigger vi ud over den sydjyske landsdel, er vi generelt på rette vej i forhold til rammerne. Ifølge statistikkerne er overlevelseschancerne rigtigt gode for virksomheder, der etablerer sig i Sydjylland. Og nettet af vejledningsmuligheder for nyetablerede virksomheder er fintmasket og velfungerende, ikke mindst takket være de lokale erhvervskontorer på kommunalt niveau. Ingen sydjyder behøver at kigge langt efter vejledning og sparringsmuligheder, hvis de er i tvivl om detaljerne i forbindelse med springet udi at etablere virksomhed.

I det lys kan det virke lidt underligt, at der ikke er endnu flere sydjyder, der kaster sig ud i at drive egen virksomhed. Den sydjyske etableringsrate har i flere år ligget under landsgennemsnittet - det vil sige, at nyetablerede virksomheder udgør en mindre andel af det sydjyske erhvervsliv end i resten af landet. Ovenikøbet er der blandt de nyetablerede, sydjyske virksomheder færre end i resten af landet, som skaber arbejdspladser for andre end ejeren i løbet af virksomhedens første leveår.

Annonce

Det er en udvikling, som vi er nødt til at være mere opmærksomme på nu og i de kommende år. Fremtidens arbejdspladser skabes af vores iværksættere nu og her. Derfor er der alle gode grunde til at støtte en udvikling, som skaber flere sydjyske vækstiværksættere - det vil sige nye virksomheder med indbyggede ambitioner om at vokse og bryde grænser.

Det gode spørgsmål er selvfølgelig, hvad der skal til for at skabe sådan en udvikling? Et bud herfra er at udfordre vaneforestillingerne og afsøge mulighederne uden "vi plejer".

Kigger vi på statistikkerne for den sydjyske landsdel, så er en typisk stifter af en ny virksomhed en mand, midt i trediverne og har godt tolv års erhvervserfaring. Kun meget sjældent har han en lederbaggrund, før han etablerer egen virksomhed, og kun hver tredje etablerer sin virksomhed sammen med en forretningspartner. Brancherne, som nye virksomheder kigger ind i, er typisk bygge- og anlæg, transport eller detailhandel.

Dette billede er i øvrigt ikke særligt forskelligt fra resten af landet. Men uanset om det gælder sydjyder eller andre danskere, så er der masser af muligheder for at skabe nye, blomstrende forretninger uden for de allerede nedtrådte stier.


Det er fint med det brede og fintmaskede net, som kan hjælpe alle i gang. Men vi skal også turde dyrke eliten. For vækstiværksætteri er i høj grad en elitesport.


Hvorfor skal 71 procent af de nye sydjyske virksomheder for eksempel etableres af mænd? De gode eksempler på kvindelige vækstiværksættere findes allerede rundt omkring i Sydjylland. Men vi skal opmuntre flere kvinder til at følge i deres fodspor.

For netop når det gælder om at øge sandsynligheden for gennembrud og hidtil usete kommercielle succeser, er mangfoldighed og variation en stor og vigtig kvalitet. Det er viljen, engagementet og den gode idé, der gør forskellen på iværksætter-fronten, ikke køn eller traditioner.

En anden vigtig vej til at øge antallet af sydjyske vækstiværksættere er at sikre sparringsmuligheder, mentorordninger og miljøer for de virksomheder, der tænker i vækst og skalering. Det er fint med det brede og fintmaskede net, som kan hjælpe alle i gang. Men vi skal også turde dyrke eliten. For vækstiværksætteri er i høj grad en elitesport.

Her handler det om at udvikle programmer og tilbud, som er målrettet til at møde behovene hos de virksomheder, der tænker i mange arbejdspladser, eksportmuligheder og mere avancerede forsyningskæder. Og det er ikke mindst her, vi ser en vigtig opgave som tværkommunalt erhvervshus. Vi har allerede konkrete tilbud og programmer på hylderne til den gruppe af iværksættere, som kræver en mere specialiseret håndsrækning.

Vi er klar til at sparre med alle ambitiøse virksomheder omkring vækstplaner og nye forretningsideer, og selv om vores afsæt altid er de forhold, der nu engang gælder i vores landsdel, starter vi aldrig med "vi plejer". Fremtidens arbejdspladser findes uden for de stier, vi allerede har trådt.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Serieiværksætter køber sig ind i lille virksomhed: Verdensudstilling skal være med til at booste salg af løver, ugler og hjorte

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Sydjylland

Har skudt 157 dyr: Nu er alle vildsvin i Danmark døde

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Jysk retail-agentur sikrer succes for Europas største køkkenkæde i Norge

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

23-årig fik sit seks måneder gamle barn fjernet og hængte socialrådgiver ud på Facebook: Nu er hun dømt for chikane

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

Billund For abonnenter

Lokale blev beroliget: Lufthavnsdirektør ønsker sig vækst og bedre infrastruktur - men ikke en ekstra landingsbane

Tønder For abonnenter

Tønder kommunes forbrug af Roundup brager i vejret: Brugen af pesticider mere end fordoblet på fire år

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Annonce