Annonce
Udland

G20 vil kæmpe for retfærdig fordeling af coronavaccine

I Berlin roste forbundskansler Angela Merkel søndag G20-landene for deres samarbejdsvilje under den globale krise. - Sluterklæringen fra G20-topmødet i er et stærkt udtryk for den ånd, som præger det multilaterale samarbejde. Det er i denne periode særdeles vigtigt, sagde Merkel ved et fælles pressemøde med den tyske finansminister, Olaf Scholz fra SPD. Foto: Hannibal Hanschke/Ritzau Scanpix
En sluterklæring fra virtuelt G20-topmøde i Saudi-Arabien lover globale vaccinepriser, der er til at betale.

Verdens 20 største økonomier siger, at de vil kæmpe for retfærdig global adgang til covid-19-vacciner.

I en sluterklæring fra weekendens virtuelle G20-topmøde i Saudi-Arabien siger gruppens politiske ledere, at de vil gøre alt for at sikre forsyninger af vacciner mod covid-19 til priser, der er til at betale.

De siger samtidig, at de vil sikre de nødvendige test og en retfærdig fordeling til alle mennesker.

Sluterklæringen fra topmødet, hvor coronapandemien var det dominerende tema, afspejler bekymringer for, at pandemien kan forstærke globale kløfter mellem rige og fattige.

På det to dage lange topmøde var der særligt fokus på farerne for, at der efter pandemien sker en ulige og usikker økonomisk genopretning.

- Covid-19-pandemien og dens hidtil usete konsekvenser med hensyn til tab af menneskeliv, levegrundlag og påvirkninger af økonomier har ført til helt ekstraordinære chokbølger. Det har blotlagt sårbarheder i vores evner til at reagere samlet. Dette understreger vores fælles udfordringer, hedder det med tilføjelsen:

- G20-landene vil arbejde for at beskytte liv, for at yde støtte med særlig fokus på de mest sårbare, og vi vil bringe vores økonomier tilbage på sporet med vækst og jobskabelse.

Flere af de politiske ledere udtrykte på topmødet stor vilje til at samarbejde om forskning, produktion og distribution. I forbindelse med pandemien blev der også taget initiativer til gældslettelser for de fattigste lande.

I Berlin roste forbundskansler Angela Merkel ved topmødets afslutning G20-landene for deres samarbejdsvilje under den globale krise.

- Sluterklæringen er et stærkt udtryk for den ånd, som præger det multilaterale samarbejde. Det er i denne periode særdeles vigtigt, sagde Merkel ved et fælles pressemøde med den tyske finansminister, Olaf Scholz fra SPD.

Merkel udtrykte samtidig støtte til et forslag fra EU's præsident, Charles Michel, om en international traktat om verdensomspændende indsatser mod fremtidige pandemier.

Forbundskansleren udtrykte dog også bekymring over, at der endnu ikke er indgået vaccineaftaler med fattige lande.

Samlet set har de 20 lande givet et beløb svarende til godt 130 milliarder kroner til at bekæmpe pandemien, der har kostet 1,3 millioner mennesker livet på verdensplan.

De har i alt sendt hjælpepakker for omkring 69.000 milliarder kroner i omløb i deres lande for at forhindre en større økonomisk krise.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Tønder

Tønder på skrump: Befolkningstallet rasler ned og det er Tønders egen skyld, mener ansvarlig politiker

Annonce