Annonce
Tønder

Gabs runder nyt hjørne

TØNDER: Han er fotograf, men kan også kalde sig »videnskabsmand og ikke mindst filosof«, et visionært og samfundsengageret menneske, der tillige er en ret så selvoptaget personlighed med et ukueligt initiativ.

Arne Gabs, Lindevej 9, Tønder, runder på tirsdag et nyt skarpt hjørne i en begivenhedsrig og energipræget livsbane, som nu er 80 år. Han er kendte langt ud over landets grænser for sine tyngde- og lyslove, mens han på hjemmebane er »vejrprofeten Arne Gabs i Tønder«. Hans forudsigelser om vejret, jordskælv og vulkanudbrud har været med til at sætte Tønder på mange kort.

Profeten må imidlertid ligesom de fleste andre profeter kæmpe længe og energisk for at blive hørt, når han træder uden for rollen som meteorolog og fortæller om »Det nye univers« eller Gabs' Univers, som han har skrevet en bog om, ligesom han har skrevet »Vi ophæver tyngdeloven« allerede i 1962.

Stort netværk

Hans viden om universet og arbejdet med sine teorier har ført til samarbejde og fællesskab med mange interessante mennesker, som han også har hentet til egnen - ikke mindst til sommerhuset på Rømø. Der elskede Arne Gabs i mange år at opholde sig og virke for øen, når ikke det som nu går løs med computeren og det elektroniske kamera hjemme på Lindevej samt ved mange ture på egnen. Han har i øvrigt en utroligt spændende hjemmeside på Internettet, som flittigt opdateres, så den altid er aktuel og velbesøgt.

Arne Gabs er interessant at lytte til og være sammen med, selv om han kan være både pågående og barsk, men altid parat til at lytte, når man ellers får brudt hans ordstrøm og fremtidsrettede visioner.

Den gamle Tønder-fotograf har også i sit fag været en foregangsmand og banebryder, idet han begyndte at producere farvebilleder før alle andre i sin butik i Vestergade i Tønder. Senere startede han farvelaboratoriet i Tønder Industri Nord, der videreføres af sønnerne, Kurt og Mogens Gabs, som han med rette er stolte af.

Og så har Arne Gabs i sin hustru, Nete, haft en trofast følgesvend, der har bakket op og hjulpet ham i hele den udvikling, som firmaet har oplevet. Ja, hun fortsatte endog, da Arne Gabs stoppede op og overdrog virksomheden til sønnerne.

Ildsjælen

På lokalt plan er fotografen en af de ildsjæle, som ikke alene udviklede sin egen virksomhed til en moderne, teknologisk arbejdsplads. Han hører tillige til gruppen, der satte gang i Tønders industrialisering i 60'erne med TØMA, nu FLS Miljø, ligesom han var med blandt initiativtagerne, der fik bygget den første Tønderhal. Badminton og skydning har stået højt på Arne Gabs' program, og han er god til begge dele. Desuden har han altid haft flair for hurtige biler.

Han arbejder hver dag med sine teorier, er ofte på linjen, når politikerne finder på nye love eller svigter hans egn. Han er en mand med faste meninger, og han var i mange år i Tønderhallernes bestyrelse, aktiv i Rotary og præsident. Desuden hører han til initiativtagerne til bevarelse af Tønders sjæl, den frivillige og ulønnede indsats, som gennem årene er blevet betegnende for by og egn. Det markeres hvert år med uddelingen af lindehæder under borgernes lind på Torvet i Tønder hos Irma Petersen i Klostercafeen. Arne Gabs har nemlig altid selv været engageret i frivilligt arbejde for lokalsamfundet, så han ved, hvad det betyder for området.

Han elsker at få et spil skat og at have besøg af venner og familie. Arne Gabs hører endvidere til den faste, hyggelige og samtalelystne stab ved »slyngelbordet« til middag i Spisekrogen i Tønders Kvickly.

Fødselsdagen fejres under private former.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Annonce