Annonce
Tønder

Gallapremiere: Tønder yder kontant filmstøtte

Optagelserne til spillefilmen Onkel er blandt andet foregået i brugsen i Løgumkloster. Foto: Cecilie Spottog Petersen.
Fredag den 8. november danner biografen i Tønder rammen om en gallapremiere på den nye danske spillefilm Onkel. Tønder Kommune har tidligere støttet filmen med 100.000 kroner og giver nu yderligere 30.000 kroner til markedsføring.

TØNDER: Fredag den 8. november danner Biografen 1& 2 i Tønder rammen om en dansk gallapremiere på den nye danske spillefilm Onkel.

Faktisk er interessen for at være med så stor, at der denne aften arrangeres hele to forestillinger for at sikre, at alle inviterede gæster kan få en plads.

Blandt disse gæster vil der også være repræsentanter fra Tønder Kommune. Kommunalbestyrelsen støttede tilbage i januar 2018 det sønderjyske filmprojekt med 100.000 kroner, og senest har økonomiudvalget nu besluttet, at bidrage med yderligere 30.000 kroner for at være en del af lanceringen og markedsføringen af projektet.

Filmen Onkel rammer de danske biografer den 14. november og dermed en lille uges tid efter gallapremieren i Tønder. Forventningerne til instruktør/forfatter René Frelle Petersen og producer Marco Lorenzens værk er høje.

Annonce

Onkel

Handlingen i filmen Onkel udspringer i Sønderjylland.

Den forældreløse Kris driver sammen med sin onkel en mindre gård i nærheden af Tønder. Det er et liv, som de begge har affundet sig med. Lige indtil den lokale dyrlæge Johannes dukker op på gården. Et venskab begynder at udvikle sig, og det samme gør en gammel drøm, der gør, at Kris skal træffe nogle svære valg.

Onkel er instruktør/forfatter René Frelle Petersens og producer Marco Lorenzens anden spillefilm. Den første, Hundeliv, blev også filmet i det sønderjyske og blev nomineret til en Bodil, der er den danske filmbranches fineste pris.

Tårer i Tokyo

I denne uge fik filmen sin verdenspremiere ved Tokyo Internationale Filmfestival, hvor filmens hovedrolle Jette Søndergaard fra Tønder medvirkede sammen med Frelle Petersen og Marco Lorenzen. Onkel er blevet udtaget til festivalens hovedkonkurrence, og de første reaktioner ovenpå premiereforestillingen onsdag aften var overvældende.

- Tokyo: Tre sønderjyder får japanerne til at græde, lød overskriften i filmmediet kino.dk umiddelbart efter forestillingen.

Sønderjysk film

Om det også ender i tårer i Tønder, må tiden vise. Med baggrund i markedsføringsbidraget på 30.000 kroner indgår Tønder Kommune i de kommende dage og uger i en målrettet lancering af filmen, der udelukkende benytter sig af sønderjyske skuespillere, ligesom der udelukkende tales sønderjysk i filmen. Optagelserne er blandt andet foregået i Ballum og i brugsen i Løgumkloster.

Ud over Tønder Kommune har indtil videre også Fuglsang Bryggeriet i Haderslev, Gråsten Salater og JydskeVestkysten indgået aftale om markedsføring af filmen.

Det sønderjyske makkerpar René Frelle Petersen og Marco Lorenzen har tidligere produceret "Hundeliv". Deres nyeste film, Onkel, havde verdenspremiere onsdag i Tokyo. Kommende fredag er der gallapremiere i Tønder. Pressefoto: Christian Geisnæs
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];