Annonce
Sønderborg

Galt igen med hygiejnen hos Graasten Salater

Graasten Salater har fået to indskærpelser efter et kontrolbesøg den 23. oktober. Arkivfoto: Claus Rantzau Møller
Der var både problemer med håndteringen af fødevarer og rengøringen, da Fødevarestyrelsen var forbi fabrikken i Gråsten.
Annonce

Gråsten: Graasten Salater er igen kommet i Fødevarestyrelsen sorte bog. Virksomheden har fået to indskærpelser, der medfører to gebyrbelagte opfølgende kontroller.

Under det fem timer lange besøg den 23. oktober blev der både konstateret problemer med håndteringen af fødevarer og ned rengøringen.

- Vi beklager naturligvis denne rapport, der er virkelig ærgerlig, efter vi over flere år har haft et stort tocifret antal kontrolbesøg i træk fra Fødevarestyrelsen uden nogen form for anmærkninger, siger Kristian Kornerup, administrerende direktør for Stryhns A/S, der ejer Graasten Salater.

I produktionen var såkaldte "flaskehejsere" både snavsede og støvede indvendig langs kanter, hvor de rene flasker transporteres til fyldning, fremgår det af kontrolrapporten.

Hvidt transportbånd fremstod med mørke belægninger. Generelt var kanter af plast og stål, hvor flasker transporteres og hvor låger åbnes, ikke rengjort tilstrækkeligt indvendig.

Virksomheden havde ellers før tilsynets start oplyst til Fødevarestyrelsen, at den havde iværksat ekstra procedurer for rengøringskontrol, inden produktionen gik i gang.

Annonce

Hønsesalat skrottet

Graasten Salater fulgte straks op på forholdet. Den iværksatte ny rengøring samt kasserede flasker, der var i området.

I afdelingen "salatfylderi" var det heller ikke godt nok. Her blev plastkar med dryppende kondens på sider og bund hejst direkte over trakt med hønsesalat med risiko for forurening.

I tube-fylderi var der synlige dryp over åbne tuber til fødevarer og dermed risiko for kontaminering.

Også i dette tilfælde var meldingen fra Graasten Salater ellers, at området var rengjort og klar til at blive brugt til produktion.

Også i dette tilfælde reagerede virksomheden prompte. Hønsesalaten blev kasseret og der blev iværksat ekstra producerer til at sikre produkterne fremadrettet.

Graasten Salater er ejet af Stryhns, som igen er ejet af norske Agra. Stryhns står bag mærkerne Stryhn’s Leverpostej, Graasten Salater, K-Salat, Langelænder Pølser og Jensens Køkken.

Annonce

Været problemer før

I løbet af 2018 havde fabrikken på Teglværksvej i Gråsten også problemer og fik flere  indskærpelser og bøder af Fødevarestyrelsen.

Dengang blev der også konstateret problemer med hygiejnen både under et besøg i marts og igen i juni. Sidstnævnte var i øvrigt en reaktion på et anonymt tip.

Her fandt fødevarekontrollen, at der stadig ikke var gjort nok på fabrikken for at beskytte fødevarer mod forurening, hvilket udløste en bøde på 20.000 kroner.

Meldingen var dengang, at man var i gang at stramme op blandt andet ved at styrke ledelsen, reducere overarbejdet samt forbedre forholdene.

To måneder senere fandt Fødevarestyrelsen også alt i orden, da den kiggede forbi, men nu er der altså problemer igen.

- Vi moderniserer i øjeblikket fabrikken for et stort tocifret millionbeløb. Investeringer som blandt andet vil reducere risikoen for menneskelige fejl og brud på vores rengøringsstandarder. På den helt korte bane intensiverer vi markant kontrollen med rengøringen fra ledelsens side, så procedurerne følger standard, siger Kristian Kornerup, adm. direktør i Stryhns.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Næsthøjeste smittestigning nogensinde: De fleste kommuner rammes

Annonce