Annonce
Sydjylland

Gamle arbejdere til 1. maj: De unge svigter fællesskabet

Flemming Clausen (tv.) og John Martin Schmidt (th.) mener fortsat, at der er mange kampe at kæmpe i arbejderbevægelsen. Blandt andet tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet for nedslidte og arbejdsforhold for arbejdere på skiftehold. Foto: André Thorup
Selvom mange arbejdere stemmer borgerligt og fremmødet til 1. maj-demonstrationer har været kraftigt faldende, er der stadig god grund til at fejre arbejdernes internationale kampdag, mener to gamle arbejdere fra Esbjerg.

Kampdag: - Ja, naturligvis stemmer vi på Socialdemokratiet.

82-årige Flemming Clausen og 65-årige John Martin Schmidt, også kaldet "Røde Martin", er det, man vist godt kan kalde klassiske arbejdere. De stemmer og har altid stemt socialdemokratisk, de har arbejdet som alt fra slagterimedarbejdere til ølslæbere og chauffører. Og så har de begge en lang fortid som fagforeningsformænd for den tidligere fagforening SID og 3F.

Men mens de to esbjergensere lever op til enhver forestilling om den klassiske arbejder, der ikke er bange for at nedlægge arbejdet, når det er nødvendigt, er det langt fra længere en selvfølge, at en arbejder er engageret i fagforeningen eller stemmer på Socialdemokratiet. Næsten hver tredje arbejder vil i dag stemme på DF og Venstre, viser en ny analyse fra det politiske medie Altinget. Og kaster man et blik rundt her i teltet hos 3F i Esbjerg, er der flere ledige borde blandt de omkring 100 fremmødte, som senere bevæger sig ned til fagbevægelsens store 1. maj-arrangement i Graven i Esbjerg.

- Da jeg startede i fagbevægelsen i 1975, kom der nemt 5-8.000 til et 1. maj-arrangement. I dag kan der måske samles 1500, siger John Martin Schmidt, der udover at være gammel arbejder også er kredsformand for Socialdemokratiet i Esbjerg.

Og det ærgrer de to gamle arbejdere, der især ikke forstår, hvorfor flere unge ikke er dukket op i teltet i 3F Esbjerg.

- De unge tænker på sig selv. De har glemt, at det er os, der har sørget for, at de har alle de rettigheder og gode forhold, som de har i dag. Det er forhandlet gennem vores tid, siger Flemming Clausen.

Jeg synes, vi har strammet skruen for meget i forhold til udlændinge.

John Martin Schmidt, kredsformand Socialdemokratiet Esbjerg

Øl og pølser

De grå hårtoppe er da også kraftigt overrepræsenteret i teltet ved 3F i Esbjerg. Bortset fra de mange røde t-shirts med 3F-logo på, bannerreklamer og et enkelt rødt flag, der småblafrer i vinden, er det umiddelbart ikke til at se, at det er arbejdernes kampbane, vi befinder os på.

Fadøllene og de mange røde pølser, der bliver uddelt, leder mest af alt tankerne hen på en byfest eller et telt ved et kræmmermarked. Og selvom fremmødet langt fra er overvældende i forhold til fortidens store kampdage i 70'erne, må folketingsmedlem Henning Hyllested (EL) alligevel tale højt for at forsøge at trænge sine budskaber igennem snakken fra de øldrikkende arbejdere i teltet.

- 1. Maj er socialt sammenhold. Det er det, det kommer an på. 1. maj betyder utrolig meget for mig. Det er der, vi har mulighed for at vise de unge, som tager alt for meget for givet, at det er os, der har kæmpet for de aftaler og vilkår, som gælder for dem i dag, siger Flemming Clausen.

Annonce

Forkert retning i Socialdemokratiet

De erkender begge, at sammenholdet specielt politisk ikke er så stærkt som tidligere. John Martin Schmidt vurderer, at omkring 45-50 procent af arbejderne stemte på socialdemokratiet i Esbjerg i 70'erne. Ifølge en analyse fra Altinget gælder det i dag 26,1 procent af arbejderne på landsplan. Og målinger fra sidste år viste, at arbejdernes mest populære parti i 2018 var Dansk Folkeparti.

De to inkarnerede socialdemokrater kan også se en udvikling i partiet, som de er utilfredse med. Arbejderkampen handler nemlig i allerhøjeste grad om solidaritet med de svageste, og den forsømmer Socialdemokratiet især på et enkelt område, mener de.

- Jeg synes, vi har strammet skruen for meget i forhold til udlændinge, siger John Martin Schmidt, der dog mener, at hans parti de seneste år har fået bedre fat i den klassiske arbejder.

- Hvis Helle Thorning var fortsat, var der endnu flere arbejdere, der ikke havde stemt på Socialdemokratiet, mener han.

Flemming Clausen og John Martin Schmidt ærgrer sig over, at unge ifølge dem er uinteresserede i arbejderbevægelsen. De er mere individualister, end vi var, mener John Martin Schmidt. Foto: André Thorup
Annonce

Fagbevægelse som religion

Også Flemming Clausen giver Socialdemokratiets mere liberale retning under Helle Thorning-regeringen en del af skylden for, at DF har fået godt fat i arbejderklassen.

- Det er Blå Bjarnes skyld, siger han med henvisning til Thorning-regeringens daværende finansminister Bjarne Corydon, der blev valgt ind i netop Esbjerg.

Flemming Clausen og John Martin Schmidt har begge deltaget i mere end 40 1. maj-demonstrationer. I år må de dog droppe den fælles demonstrationsmarch ind til Gryden i Esbjerg. Bentøjet og fysikken kan ikke klare turen længere. Så de tager en taxa eller kører selv ind til det store 1. maj-arrangement. Men selvom bentøjet svigter, har de tænkt sig at fortsætte med at fejre 1. maj i selskab med andre arbejdere i fremtiden.

- Vi holder jo også stadig jul og nytår. Fagbevægelsen er min religion, siger John Martin Schmidt

Den socialdemokratiske folketingskandidat Anders Kronborg fra Esbjerg var en af talerne ved 1. maj-arrangementet hos 3F i Esbjerg. Foto: André Thorup
Annonce
Erhverv For abonnenter

Mens andre får store ekstraregninger: Trefor-kunder kan forvente stabile priser på fjernvarmen

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Podere lurede kvindes oplysninger ved coronatest og tilføjede hende som ven på Facebook

Vejen For abonnenter

I Andst står de på venteliste for at tage ansvar: "Socialminister" Susanne Pedersen udvikler fremtidens ledere

Haderslev For abonnenter

Gangsterrapper afpressede ung kvinde med nøgenfotos og røvede ATV fra barn: Det kostede ham den tredje behandlingsdom

Kultur

Masser af mennesker til Folkemøde lørdag

Billund

Færre tvangsfjernelser og ind med specialklassen igen: To byrådskandidater vil have fuld fokus på udsatte familier

Sydjylland For abonnenter

Køreskole-elever har ventet i måneder på at komme til prøve, og kørelærere har holdt krisemøde: - Vi har undervurderet situationen, erkender Færdselsstyrelsen

Billund

Vi skal også have solcelleanlæg i Billund Kommune

Kolding

Forpagterpar stopper efter seks år: Hvem vil overtage restaurant ved stranden?

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Kolding For abonnenter

67-årige Birgit Lund er frivillig leder på værested: Mange synes måske, det er lidt pinligt at komme her

Team Esbjerg For abonnenter

Drama til allersidste sekund: Amputeret Team Esbjerg-hold slider sig til et enkelt point i Ungarn

Navne For abonnenter

I 60 år har avisen været en trofast følgesvend ved morgenbordet: Vil man vide, hvad der sker, må man læse avisen

Annonce