Annonce
Vejen

Gamle Holsted St.: Se sommerfesten anno 1946

Sommerfesterne i Holsted St. blev gennem mange år indledt med optog gennem byen. Et af indslagene var denne hestevogn fyldt med børn og nogle voksne. Kan du kende nogle af dem på billedet fra filmen fra 1946?
Kan læserne hjælpe med at identificere personer på gammel film, som Kolding-vestegn Landboforening optog.

HOLSTED: Claus Nielsen ramte plet, da han åbnede Facebook-siden "Gamle Holsted", og opfordrede borgerne til at indsende både nye og gamle billeder og videoer.

Interessen har vist sig at være enorm. Det er strømmet ind med især fotos fra byens liv gennem de seneste 80-90 år.

Der er også en god håndfuld gamle film og videoer. Blandt andet en film fra sommerfesten i Anlægget i Holsted St. i 1946, som selv borgere lidt oppe i alderen ikke anede eksistensen af.

- Jeg har aldrig set det, og vidste ikke, den fandtes, fortæller ejendomsmægler NAN. Holst. Han har nu kigget filmen igennem og synes ikke, han kan genkende nogen overhovedet.

Kan læsere hjælpe, hører vi gerne derom.

- Det er helt vildt, som der bliver set billeder. Nogle af dem har været vist 1.000-1.500 gange og enkelte, især et fotografi fra en snestorm i 1979, er set 3.000 gange. Det er da vildt, synes Claus Nielsen.

I en noget yngre udgave er han med på nogle fotos, nemlig dengang han stiftede Radio Holsted.

Jeg er også positiv overrasket over den lyst, der er til at deltage i debatten om de enkelte fotos. "Der boede jeg", og "Der boede den og den," skriver brugerne og fortæller historier fra gamle dage, fortæller Claus Nielsen.

- Billederne viser jo, hvor hurtigt udviklingen går, og forandringerne sker. Der bliver rykket ned, og der bliver bygget op, og så kan man pludselig ikke længere kende sin egen gade. Derfor et det jo vigtigt at få gemt og registreret de gamle billeder, før en eller anden smider dem ud.


Billederne viser jo, hvor hurtigt udviklingen går, og forandringerne sker. Der bliver rykket ned, og der bliver bygget op, og så kan man pludselig ikke længere kende sin egen gade. Derfor et det jo vigtigt at få gemt og registreret de gamle billeder, før en eller anden smider dem ud.

Claus Nielsen


- Det er jo lokalhistorisk guld, som bare kom med det, så andre kan komme med på en kigger og genopleve gamle dage. Det er sjovt, siger Claus Nielsen.

Annonce

Flere film

Det er elektriker Finn Winther, som ved en tilfældighed faldt over Sommerfest-filmen i DR's arkiv. Han har delt den i emner.

- Filmen viser meget andet end sommerfesten og varer over en time. I første omgang har jeg lavet filmen med sommerfesten i Anlægget, som faktisk har 75 års jubilæum i år. Senere kommer der en film med klip fra bl.a. Tirslund Skole, Centralhotellet, Fredensgade og Hovborg. Der er også film fra en snestorm i 1947.

Finn Winther er langt fra gammel nok til at have oplevet hverken sommerfesten eller snestormen, men han han minder fra andre, yngre sommerfester og snestorme.

- Jeg kan bl.a. huske, at der var konkurrence mellem forskellige faggrupper ved en sommerfest. Og så var der jo Smuglerkroen. Synd at den slags folkefest ikke længere eksisterer her.

Claus Nielsen i gult på Radio Holsted i 1988. Han stiftede lokalradioen sammen med en kammerat.
Sommerfest-optog gennem Storegade i 1946. Mon det er Aksel Holsts traktor? Foto fra filmen
Sommerfest i Holsted St. i 1946. Foto fra filmen
Gymnaster og folkedansere gav mange gange opvisning ved sommerfesterne i Holsted St. i 1946. Foto fra filmen
Sommerfest-optog gennem Storegade i 1946. Foto fra filmen
Sommerfest i Holsted St. i 1946. Foto fra filmen
Hvem hygger sig på terrassen? Foto fra filmen
Kunne han ikke godt ligne én fra De Nattergale. Foto fra filmen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Casper møder flere sure kunder, når han kommer og fikser strømmen: Tonen er blevet mere hidsig og aggressiv

Erhverv For abonnenter

Esbjergs sidste kvotekonge skovler penge: Har tjent mere end en kvart milliard kroner de sidste ti år, men nu truer Brexit

Sydjylland

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Sønderborg For abonnenter

Modstander undrer sig over byggeri af biogasanlæg: - Det er grove løjer

Annonce