Annonce
Tønder

Gang i den: Tønders forretninger åbner igen - så småt

Lidt mere gang i gågaden. Forretningerne lukker langsomt op, og kunderne begynder at vende tilbage. Foto: Cecilie Anne Spottog Petersen
Efter at have ligget i dvale i godt tre uger, benyttede en stor del af forretningerne i Tønder påskeugens begyndelse til at åbne i begrænset omfang og med forholdsregler.

Tønder: - Vi skulle bare ud på en strøgtur, fordi vi har lejet sommerhus hernede frem til påsken, fortæller murerarbejdsmand Finn Hansen, der sammen med sin hustru kommer fra Svinninge på Sjælland, og som er på vej ud af Tøjeksperten i Tønder.

Han er et af de ret mange mennesker, som benyttede forårsvejret og de åbne forretninger mandag formiddag, til en tur op og ned ad gågaden i marskens hovedstad.

- Jeg har købt en trøje, som jeg ikke havde købt, hvis jeg ikke var kommet her forbi, siger Finn Hansen, som helst ikke vil fotograferes.

Efter mere end tre uger med næsten total corona-nedlukning, har en stor del af Tønders forretninger besluttet, at begynde en forsigtig oplukning i ugen op til påske. Selvom almindelige detailforretninger ikke har været omfattet af loven om nedlukning, har man over en bred kam valgt at holde lukket. Men mange af Tønders forretningsindehavere mener, at tidspunktet er perfekt til at begynde at vende igen - med begrænsede åbningstider.

- Vi prøver jo på ligesom at få gang i omsætningen på en stille og rolig måde. Også fordi - vi kan jo mærke, at folk gerne vil ud igen, altså på begrænsning. Og nogen mangler jo altså også et par nye underbukser eller en ny skjorte, siger Per Lundgaard, indehaver af Tøjeksperten.

Annonce
Tops Sko er en af de forretninger, der optrapper åbningstiderne. Mandag var der kunder i butikken i Tønders gågade. Foto:Cecilie Anne Spottog Petersen

Folk i butikkerne

Og det ser da også ud til, at der så småt strømmer kunder til forretningerne. Da JydskeVestkysten kiggede indenfor hos 'Tops Sko' i gågaden ved 11-tiden mandag formiddag, talte vi seks-syv kunder, der var travlt optaget af fodtøj, og hvor indehaver Jes Crone stod parat til at hjælpe.

- Vi prøver her op til påske, om ikke vi kan lukke kunder ind i butikken. Et er jo hjælpepakker - to er også stille og roligt, at få samfundet i gang. Vi er meget bevidste om de forholdsregler, der er omkring den situation, vi er i. Vi passer på. Og så synes jeg, at det er vigtigt, at åbne op og få kundekontakt igen. Der er gang i den, ja, og vi fortsætter op til påske. Vi har bragt åbningstiderne lidt ned og så fortsætter vi efter påske, siger Jes Crone.

På eget initiativ

Stephan Scheelke, der er citychef i Tønder, fortæller, at initiativet helt og holdent kommer fra de handlende selv, men at handelsstandsforeningen bakker 100 procent op.

- Det gør vi, fordi vi synes, at det er vigtigt at vise, specielt i den situation vi er i nu, at vi er til stede, og også for at kunne opretholde den forretning, som de butiksdrivende nu har.

Men de detailhandlende var jo slet ikke omfattet af loven om lukning. Så hvorfor nu og ikke før?

- Nej, det var helt på eget initiativ. Det, jeg fornemmede var helt klart, at det var frygten for, at smitten skulle brede sig, og at butikkerne ville gerne støtte op om, at den skulle inddæmmes. Samtidig kunne vi se, at kunderne ikke kom ned i byen. Men nu kan man mærke, at folk er begyndt at komme ud, men med forsigtighed, siger Stephan Scheelke.

Ingen har endnu et overblik over, hvad krisen har kostet indtil nu, kun, at tabet har været stort.

- Når man lukker ned, så mister man jo 100 procent. Men vi har da haft lidt omsætning ind i mellem. Men vi kommer til at miste, i den første del af perioden, 70 procent, eller sådan noget, fortæller Per Lundgaard, der ejer Tøjeksperten.

Og den del af krise-konsekvenserne kan Jes Crone fra 'Tops Sko' nikke genkendende til.

- Vi har stort set ikke haft omsætning. Vi har solgt et par sko om dagen. Så det har været en voldsom udfordring. Men solen skinner og jeg tror, at det kommer tilbage stille og roligt. Jeg synes man kan se nogle tendenser til, at det er ved at vende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce