Annonce
Tønder

Gangbro og vildmarksbad: Rapport kommer med nye forslag til udviklingen på Lakolk

Lakolk Strand kan muligvis se frem til at få en strandbar eller iskiosk. Arkivfoto: Susanne Olesen
En ny rapport foreslår en række initiativer, der kan øge gæsternes tilfredshed på Lakolk Strand. Forslagene er blandt andet en gangbro mellem strand og by, brusere, legeplads og et vildmarksbad med sauna.

TØNDER: Hvad kan Lakolk Strand gøre for at få flere besøgende? Det spørgsmål har en række rådgivere forsøgt at give svar på i et nyt konceptkatalog. Den er finansieret af Dansk Kyst- og Naturturisme samt syv kommuner langs vestkysten. Blandt forslagene er at bygge en gangbro mellem stranden og byen, lave et sportsområde med strandfodbold og etablere en legeplads.

- Det er vigtigt, at tiltagene sker i samspil med naturen og de rekreative værdier. Der er ikke nogen, der har interesse i at tilplastre stranden. Men gæsterne forventer et højt serviceniveau med en række faciliteter, fortæller Linda Bilberg Nyholm, der er udviklingskonsulent hos Dansk Kyst- og Naturturisme.

Anbefalingerne er kommet gennem interviews med forskellige turistaktører og Tønder Kommune. De har fremlagt gæsternes behov, og hvad de føler, der mangler. Det er mundet ud i anbefalingerne fra rådgiverne.

Annonce

Anbefalingerne

Rapporten kommer både med forslag til permanente og midlertidige forbedringer af Lakolk.

Permanente:

 • Boardwalk – forbindelse fra stranden til Lakolk bymidte
 • Toilet og brusere
 • Affaldshåndtering

Midlertidige:

 • Strandprovianten
 • Legeplads
 • Bibliotek
 • Udlejningsstole og parasoller
 • Vildmarksbad og sauna
 • Strandbar/iskiosk
 • Sportsområde med strandfodbold etc.
 • Formidling af Nationalpark Vadehavet og Unesco
 • Events og arrangementer

Flere gæster uden for sæsonen

Det kan dog blive et problem at få gjort samtlige forslag til virkelighed. På grund af kystbeskyttelsesloven må der udelukkende sættes midlertidige arrangementer op på en strand, det er dog ikke beskrevet, hvor midlertidigt det skal være. Derfor kræver det tilladelse fra Kystdirektoratet, inden der kan sættes nye faciliteter op på stranden. Derudover skal Naturstyrelsen også give tilladelse, da den formelt ejer stranden.

Rapporten er også nået frem til, at kommunen og de relevante aktører ønsker, at der skal gøres mere for, at de besøgende bruger flere penge på stranden. Det kan for eksempel ske ved udlejning af stole og parasoller. Derudover vil man også gerne tiltrække flere gæster uden for højsæsonen.

- I højsæsonen om sommeren er næsten alt udsolgt, derfor ligger det store vækstpotentiale i de andre sæsoner. Derfor skal man også se på faciliteter, der er multifunktionelle og midlertidige. På den måde kan man bruge noget om sommeren, når gæsterne vil have sol og varme, og andre arrangementer, når gæsterne vil nyde naturen og vinden om efteråret, fortæller Jens Hausted, der er direktør for Dansk Kyst- og Naturturisme.

Positiv turistforening

Hos Rømø-Tønder Turistforening tager man imod forslagene med glæde. Turistforeningen har arbejdet sammen med Dansk Kyst- og Naturturisme om forbedringerne, og anbefalingerne skal bruges til at få flere turister til Rømø. Det fortæller turistchef Kenneth Madsen.

- De midlertidige installationer er rigtig gode anbefalinger, da vi kan bruge dem til at få turister uden for højsæsonen. Det kunne for eksempel være et vildmarksbad eller sauna, som ikke er så eftertragtet, når der er 25 grader, men kunne være godt i de koldere måneder, forklarer han og tilføjer, at det kunne være, at nogle iværksættere vil være med til at starte det op, eller at kommunen kunne drive det i en periode, indtil erhvervsfolk tager over.

Turistchefen forventer, at anbefalingerne bliver en del af arbejdet med udviklingsplanen for Rømø, hvor kommunen arbejder sammen med 12 turistaktører for at forbedre Rømø frem mod 2025.

- Vi er godt klar over, at der er et sammenfald mellem Rømø-planen og det samarbejde vi har med de andre strande på vestkysten. Så hvis vi kan bruge nogen af disse anbefalinger, skal vi tage dem med i Rømø-planen, siger Kenneth Madsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

112

Dige repareret ved Møllehus i nat: - Vi er fortsat i forhøjet beredskab

Annonce