x
Annonce
Tønder

Gartnere genskaber allé af egetræer i Tønder

Vind og vejr gjorde det over tid af med nogle af træerne i alléen. Men nu kommer de tilbage til Ribe Landevej. Foto: Niklas Majgaard
Ser man på billeder af ældre dato fra Tønder, så vil man blandt andet se alléer af træer ved flere af indfaldsvejene. Det billede prøver Tønder Kommune nu at genskabe, og derfor er der netop blevet plantet 33 nye træer i vejkanten på Ribe Landevej.

TØNDER: HedeDanmark og Tønder Kommune er i øjeblikket i gang med at lægge sidste hånd på genskabelsen af den allé af træer, som i mange år prydede indkørslen til Tønder ad Ribe Landevej.

De lange rækker af træer fremgår på gamle billeder, men tidens tand har tygget i træerne. Derfor er der nu blevet sat i alt 33 nye egetræer, som skal få billedet af alléen tilbage, forklarer Christian Kjær-Andersen, afdelingsleder i Vej & Park i Tønder Kommune:

- Vi vil gerne genskabe det billede af alléen, som er blevet lidt hullet med årene. Ser man gamle billeder fra Tønder, så præges billederne af alléer. Og netop på Ribe Landevej er forholdene gode til at skabe en allé, for vi får ikke træerne alt for tæt på vejen, forklarer han.

Netop geografien er lidt en udfordring andetsteds, for selvom man også har haft allé-præget på Sønderlandevej i mange år, så det ikke helt så nemt at genskabe som på Ribe Landevej. Derfor startede man her, siger han:

- Sønderlandevej er én vi også kigger på, men vi er udfordrede på pladsen der. Dels er det godt at komme væk fra vejbanen, for træer er ikke gode at køre ind i, og dels er det også en opgave at beskytte træerne mod vejsalt, hvis de står for tæt på vejen. Sønderlandevej er en mulighed, vi ser videre på, men det her med pladsen og det, at der ligger mange private grunde op til vejen, kan give os lidt udfordringer, siger han.

Annonce
Sådan flytter man et 12 år gammelt egetræ fra planteskolen og ud i alléen. Det er muligt at udsætte det ganske store træ, fordi rødderne løbende er blevet skåret til. Foto: Niklas Majgaard

Udsætning af træer

Egetræerne, som holdet fra HedeDanmark sætter ud i øjeblikket, er 10-12 år gamle træer. At man kan flytte et så i gåseøjne gammelt træ handler om, at det er forberedt til det, forklarer gartner Nicolai Hansen fra HedeDanmark:

- Træerne er 10-12 år gamle, og er på planteskolen blevet specielt forberedt til at kunne flyttes med en klump som rødder. Det gøres ved, at træerne får skåret både rødder og top til én gang årligt på planteskolen. Dermed sætter træet ikke et kæmpe net af rødder nedenunder, og derfor er det lige til at flytte.

Nicolai Hansen oplyser, at det tager cirka tre arbejdsdage at plante træerne på Ribe Landevej, og det forventes afsluttet fredag.

Gartner Nicolai Hansen og resten af sjakket fra HedeDanmark står for udplantningen af træerne. Foto: Niklas Majgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Tønder

Tønder Festival 2020 er aflyst

Danmark

Live efter statsministerens pressemøde: Få overblikket over planerne her

Annonce