Annonce
Tønder

Genåbning forude: Historisk kro igennem den største renovering i over 400 år

Schackenborg Slotskro midt i Møgeltønders hovedstrøg Slotsgaden har været lukket ned siden november 2020. Efter den største renovering i over 400 år genåbnes den gastronomiske højborg 1. oktober. Arkivfoto: Claus Thorsted.
Efter en gennemgribende renovering genåbner Schackenborg Slotskro 1. oktober. Kroen, der fremadrettet drives af Schackenborg Fonden, er i fuld gang med at rekruttere og indkøre et nyt team. Køkkenchefen er fundet.

MØGELTØNDER: I lighed med andre restauranter og hoteller har også Schackenborg Slotskro i Møgeltønder været hårdt ramt af nedlukninger i forbindelse med coronapandemien. Men tiden har ikke været spildt, og nu er der lys forude.

Arbejdet med den gennemgribende renovering af den kongelig privilegeret kro siden 1687 er nu så langt fremme, at kroen står til at blive genåbnet 1. oktober.

Stenbjerg Ejendomme A/S med Aabenraa-forretningsmanden Hans Michael Jebsen i spidsen ejer Slotskroen, og det er også selskabet, der har stået for selve renoveringen. Den blev indledt i november sidste år.

Annonce

Renoveringen har omfattet hele bygningen inklusiv restaurant, køkken og værelser, samt de historiske huse ude langs Slotsgaden, der hører under kroen.

- Når vi åbner 1. oktober, råder vi over 17 dobbeltværelser. Renoveringen af et af husene har trukket lidt ud. Når det står klar, vil der komme yderligere seks værelser til, forklarer administrerende direktør for Schackenborg Fonden, Trine Jepsen.

Det er netop Schackenborg Fonden, der fremadrettet kommer til at stå for driften af Slotskroen, der dermed kommer til at indgå i et tæt samspil med både slottet, den fornyelig åbnet cafe i Herskabsstalden tæt på slottet samt Slotsfeltladen syd for Møgeltønder.

Fonden

Schackenborg Slot ejes og drives i dag af Schackenborg Fonden. Fonden blev stiftet 30. juni 2014 af Prins Joachim, Bitten og Mads Clausens Fond, ECCO Holding A/S og Ole Kirks Fond og har Prins Joachim og Prinsesse Marie som protektorer.

Fondens formål er bl.a.:

- at eje, drive og bevare Schackenborg Slot og park samt det i slottet beroende historiske indbo.

- at give adgang for offentligheden til slot og park.

- at give Deres Kongelige Højheder Prins Joachim og Prinsesse Marie, Prins Joachims efterkommere samt andre medlemmer af den danske kongefamilie mulighed for lejlighedsvise ophold på Schackenborg.

- at yde støtte til almenvelgørende og almennyttige formål, herunder til kulturelle, videnskabelige, sociale og uddannelsesmæssige formål i det omfang, der efter bestyrelsens opfattelse er økonomisk mulighed herfor.

Formanden for Schackenborg Fondens bestyrelse, Søren Dalsgaard Stier, ser frem til genåbningen, der oprindelig var forventet tidligere på året, men nu altså sker den 1. oktober.

- De gamle historiske bygninger har ikke siden etableringen i 1687 gennemgået en så omfattende renovering, som er tilfældet nu. Covid-19 pandemien har betydet forsinkelser på materialer og andet, og sidst men ikke mindst er vi i fuld gang med at rekruttere og indkøre et helt nyt driftsteam til Slotskroen, siger Søren Dalsgaard Stier.

Inden Schackenborg Fonden overtog driften, stod kok og restauratør Henning Kohl Lauritsen i 14 år som forpagter af Slotskroen.

Køkkenchefen

En af de centrale personer i det kommende driftsteam er fundet. Det er køkkenchef Peter Foldby, der også står i spidsen for den nyåbnede café i Herskabsstalden.

- Det er et eksempel på den synergi, vi gerne vil opnå, siger Trine Jepsen.

Peter Foldby er udlært fra Molskroen, og har efterfølgende arbejdet som kok på Prins Ferdinand, souschef på Molskroen og kok hos Brødrene Koch på Århus Havn. Peter gik selvstændig i 2005 med “Foldby’s” og drev sideløbende Restaurant Øer ved Ebeltoft.

Administrerende direktør for Schackenborg Fonden, Trine Jepsen, ser frem til genåbningen af Slotskroen, der åbner for nye samarbejder og initiativer med fondens øvrige aktiviteter i og omkring Schackenborg. Arkivfoto: Timo Battefeld

Schackenborg Slotskro har gennem mange årtier haft ry for at være en af landsdelens bedste gourmet-adresser. Hvilken gastronomiske oplevelse Peter Foldby og hans team går efter, er endnu for tidligt at skrive om.

- Jeg kan ikke løfte sløret præcis for, hvad konceptet er. Men jeg vil gerne love gæsterne, at de har noget at glæde sig til. Det bliver af høj kvalitet og med afsæt i en lokal fødevarefortælling med gode lokale råvarer, siger Trine Jepsen.

Annonce

Mange års erfaring

Stenbjerg Ejendommen har mange års erfaring med renovering af bevaringsværdige bygninger og historiske restauranter og hoteller i Sønderjylland samt resten af Danmark.

- Vi ser frem til et langvarigt og godt samarbejde med Stenbjerg Ejendomme. Der arbejdes fra alle sider intensivt på inden længe at kunne byde gæster velkommen i de unikke historiske rammer på Slotskroen, siger Søren Dalsgaard Stier.


De gamle historiske bygninger har ikke siden etableringen i 1687 gennemgået en så omfattende renovering, som er tilfældet nu.

Søren Dalsgaard Stier, bestyrelsesformand, Schackenborg Fonden


Schackenborg Fonden arbejder målrettet på at gøre slottet og de dertilhørende bygning til et attraktivt, kulturelt og historisk midtpunkt i det sønderjyske. Senest lagde slottet gårdsplads til et besøg af Verdensballetten, og midt i august inviteres der til en tre dages klassisk musikfestival.

Genåbningen af Slotskroen 1. oktober kommer ikke til at gå stille for sig.

- Vi kommer bestemt til slå på tromme for fuld udblæsning, når vi inviterer indenfor. Vi synes, at vi har noget at slå på tromme for, som skal bidrage positivt til hele område. Det vil vi gerne markere, siger Trine Jepsen.

Annonce
Aabenraa For abonnenter

John har været firmaets mand i 56 år - det fortsætter, selv om han er gået på pension

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Voldsom stigning i brug af ufaglærte: Her plejes flest ældre af ansatte uden uddannelse i Syd- og Sønderjylland

Kolding For abonnenter

17-årige Seval står overfor et stort valg: Drømmer om det danske landshold, men har fået tilbud fra den tyrkiske landstræner

Vejen For abonnenter

Brian tabte 90 kilo: - Min kone siger, hun har fået en mand

Aabenraa

Politiet efterlyser: 68-årig dement kvinde er gået fra Rødekro

Sydjylland For abonnenter

Lille Heidi forsvandt i den blå luft - stedfaderen blev senere fængslet for børnemishandling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Tønder

Politiet havde den store bødeblok fremme til biltræf på Rømø

EfB

Ny kvinde i lægestaben: EfB med nødberedskab på bænken

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Sønderborg For abonnenter

Arthur lod håret gro efter at have haft kræft tæt på livet: Nu lader han de lange lokker falde

Kultur For abonnenter

Ny sommerserie med borgmesterkandidaterne om alt det, der ikke handler om politik: Villy Søvndals bedste oplevelse i en bil var, da ambulanceredderne sagde "nu er det veloverstået"

Kultur

Ventelisten til populær sauna vokser og vokser: - Jeg vil hellere end gerne åbne op

Annonce