Annonce
Regionalt

Genåbningsplanen præsenteret: Det betyder den for Syd- og Sønderjylland

Børne og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kunne onsdag fortælle om genåbningen af Danmark. Foto: Philip Davali Ritzau/Scanpix
Onsdag formiddag præsenterede regeringen og dens støttepartier aftalen om genåbningen af Danmark. De syd- og sønderjyske kommuner bliver i denne omgang kun omfattet af den genåbning, som gælder for hele landet og ikke i de yderligere genåbningsplaner, som gælder for visse regioner.

Covid-19: Udover regeringspartiet Socialdemokratiet så er Radikale Venstre, SF og Enhedslisten med i aftalen om genåbningen af samfundet. Aftalen blev præsenteret på et såkaldt doorstep-pressemøde klokken 11.

Lempelserne af restriktionerne vil gælde fra på mandag den 1. marts, og genåbningen er baseret på de anbefalinger, en uafhængig ekspertgruppe og sundhedsmyndighederne har udarbejdet og som blev præsenteret tidligere på ugen.

I hele landet vil store dele af detailhandlen genåbne, ligesom udendørs kulturliv og udendørs idræt delvist kan genåbne.

Det betyder, at udvalgsvarebutikker som for eksempel tøjbutikker op til 5000 kvadratmeter kan genåbne med skærpede afstandskrav fra på mandag. Dette gælder ikke butikker i storcentre. Større butikker kan også åbne for et begrænset antal kunder. Men det kræver en godkendelse fra sundhedsmyndighederne.

For udendørs kulturliv og udendørs idræt hæves forsamlingsloftet fra fem til 25 personer.

I Vestjylland og Nordjylland kan afgangselever på gymnasiale uddannelser, voksenuddannelser, erhvervsuddannelser og efterskolerne komme i skole igen, mens alle klassetrin i grundskolen kan åbne på Bornholm fra mandag.

Geografien ''Vestjylland'' skiller i denne sammenhæng mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Varde Kommune. Det betyder, at Varde Kommune ikke er med i genåbningen af flere klassetrin, mens nabokommunen mod nord altså er.

Derfor er Esbjerg heller ikke med i den yderligere regionale genåbning, og dette skuffer borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

- Det er totalt uforståeligt, at Esbjerg og flere syd- og sønderjyske kommuner ikke er kommet med. Jeg er meget skuffet over, at vi er blevet forbigået, og for mig virker det umuligt at forklare, når vi har så lave smittetal, siger Jesper Frost Rasmussen (V).

Vardes borgmester Erik Buhl (V) er på linje med sin kollega.

- Jeg er meget skuffet over, at det Vestjylland, jeg føler mig en del af, ikke er med i genåbningen. Jeg mangler at se et udspil for de små erhvervsdrivende som for eksempel frisører, siger Erik Buhl (V).

For Syd- og Sønderjylland gælder det derfor generelt, at kommunerne her kun er omfattet af den genåbning, som gælder for hele landet, og at der for nu ikke kommer yderligere genåbning i første omgang.

- Hvis der kommer lokale udbrud, skal vi være klar til at lukke igen hurtigt lokalt, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på pressemødet, hvorefter han henviser til det nuværende udbrud i Kolding.

Fra 15. marts håber regeringen, at andre regioner i Danmark kan blive inddraget i en yderligere genåbning. Derefter er næste ryk den 6. april, hvis smitten arter sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Sport

Se med i aften på jv.dk: Vi sender direkte fra stort speedwaybrag

Kolding For abonnenter

Ejer af fitnesscenter efter næsten fire måneders lukning: - Vi taber penge hver dag

Aabenraa

Tyskerne kan bare komme an: Gitte vil gi' mere gas efter 24 år i kiosk

Annonce