Annonce
Kolding

Genbrug er guld på helt ny sommerlejr: Børn forvandler affald til opfindelser

Bitten Jakobsen opfordrer drengene Ruben Simonsen, Frederik Hvam og Rasmus Ørnskov til at lave en prototype i pap, inden de saver i træpladen for at skabe et sofabord. I hullet skal lægges en glasplade,  der giver mulighed for at ligge i sengen og kigge gennem glaspladen på Youtube. Med en prototype får de mulighed for at indarbejde nye ideer i projektet. Første nye idé dukker op, da Frederik  foreslår foldeben på bordet.  Foto: Lena Juul
Redux- Affald og Genbrug, der er Kolding Kommunes renovationsafdeling,  står for sin første sommerlejr nogensinde. 11 børn er i fuld gang med nye, sjove opfindelser.
Annonce

Kolding: Ruben Simonsen er et af de 11 børn, der har valgt at tage på sommerlejr på genbrugspladsen.

- Jeg plejer at skulle gå på mindst en sommerskole. Min mor havde nogle forskellige forslag, og jeg valgte sommerlejren på genbrugspladsen, for den havde jeg aldrig hørt om før, fortæller Ruben, der efter sommerferien skal begynde i 7. klasse på Sct. Michaels Skole i Kolding.

Det er også første gang nogensinde, at Redux - Affald og Genbrug, der er Kolding Kommunes renovationsafdeling,  holder en sommerlejr for børn.


Så kan man sætte bordet på en seng og ligge under det og se Youtube gennem glaspladen, mens man kigger opad, så man ikke behøver at få ondt i nakken. Det er det, der er ideen.

Ruben Simonsen


Lejren strækker sig over fire dage, og i løbet den tid kan deltagerne slippe deres indre Georg Gearløs løs og tage tænkehatten på, når de skal opfinde nyt af ting, der normalt ville ende i skraldespanden.

- Ideen til min opfindelse har jeg haft i hovedet i mange måneder. Nu har jeg tegnet den og har mulighed for at lave den, siger Ruben.

Han forklarer, at han vil lave et sofabords-agtigt møbel med en glasplade.

- Så kan man sætte bordet på en seng og ligge under det og se Youtube gennem glaspladen, mens man kigger opad, så man ikke behøver at få ondt i nakken. Det er det, der er ideen.

Bitten Jakobsen, der er en del af teamet bag eventet, råder deltagerne til at arbejde i grupper.

- For så bliver det hele bare større og flottere, forklarer hun.

Frederik Hvam og Rasmus Ørskov danner en gruppe sammen med Ruben.  Alle tre drenge er 12 år.

Med det samme udvikler ideen sig, da Frederik foreslår, at bordet skal have ben, der kan foldes ud.

Annonce

Navneskilt af genbrugssko

Inden deltagerne nåede så langt, har de lavet navneskilte af genbrugssko og en notesbog, de kunne tegne deres opfindelser i. De har også hørt oplæg om, hvordan brugte computere  kan skilles ad og opdateres, så de kan leve tre-fire år mere.

Bitten Jakobsen glæder sig over, at børnene er  begejstrede og iderige.

At børnene har lavet navneskilte med ting fra genbrugssko er ikke kun for sjov.

Eventkoordinator Niels Kallesøe Sørensen forklarer:

- Vi erfarer tit, at det er en stor øjenåbner i forhold til materialer,  når man skiller en sko ad.   Den består tit af et stykke plastik, der er limet sammen med træ eller læder. Nogle sko er også udstyret med lys og indeholder dermed elektronik. Det kan være svært at skille skoen ad, så materialerne kan genbruges, når man står på genbrugspladsen. Det kan lede til en snak om, hvordan man producerer, så tingene kan genbruges og genanvendes. Og det starter allerede i designprocessen.

At tilbyde børn en sommerlejr er en tanke, de har haft i lang tid på genbrugspladsen.

- Det er en oplagt måde at give deltagerne dybere viden om genbrug, end de kan få med de oplæg, vi tilbyder skoler. Her er der bedre tid til fordybelse, og det skal ske på en sjov og legende måde, siger Niels Kallesøe Sørensen.

Første sommerlejr

11 børn i 6.-8. klasse deltager i sommerlejren i Bronzehallen ved siden af Kolding Nord Genbrugsplads på Bronzevej.

Formålet med lejren, der løber over fire dage,  er at lære børn om genbrug og give dem en større forståelse for materialers sammensætning og mulighed for genanvendelse.

På lejren skal deltagerne blandt andet blive dygtige til at sortere, skille materialer ad og bygge nyt, lære om cirkulær økonomi og meget mere.

Niels Kallesøe Sørensen, der er eventkoordinator hos Redux  - Affald og Genbrug, der er Kolding Kommunes renovationsafdeling, fortæller, at det er første gang, at børn inviteres på sommerlejr på genbrugspladsen. Foto: Lena Juul
"Affald er først affald, når fantasien slipper op", står der på ryggen af Bitten  Jakobsens bluse, og det er et af de budskaber, som deltagerne på sommerlejren hører mere om. Foto: Lena Juul
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce