Annonce
Debat

Genbrug. Væk fra brug og smid væk-kulturen

For nyligt investerede Sverige i en mere bæredygtig fremtid. Vores naboer besluttede at halvere momsen på reparation af cykler, tøj og sko - og derudover indføre skatterabatter på reparationer af hårde hvidevarer i hjemmet. Det betyder, at når en svensker oplever, at køleskabet svigter, eller cyklen står af, så er der ikke bare en klimamæssig, men også en økonomisk gevinst ved at ty til reparationsmuligheden frem for at købe nyt.

Med den beslutning tog Sverige et vigtigt skridt i udviklingen væk fra den 'brug og smid væk'-kultur, vi i dag har vænnet os til. Lovgivningen lægger nemlig op til en langt mere bæredygtig 'brug og genanvend'-kultur. Det samme mener vi i Alternativet, at vi bør gøre i Danmark.

Danmark er et af de lande i verden, der forbruger allermest per indbygger. Det kan man synes er ligegyldigt, eller også kan man stoppe op og tænke, om vi måske burde ændre den forbrugskultur, hvor mange af de produkter, vi køber, er af kortvarig holdbarhed på grund af lav kvalitet og produceret under kritisable arbejdsforhold.

Ved at gøre det billigere at reparere vores cykler, tøj og vaskemaskiner, bliver det nemlig ikke bare mere attraktivt at genanvende det, vi allerede har, men det bliver også mere attraktivt fremadrettet at købe og producere ting af bedre kvalitet. Dermed understøtter vi politisk en langt mere bæredygtig forbrugskultur.

Vi ser allerede, at der rundt i landet skyder initiativer op, der skal fremme en mere bæredygtig forbrugskultur. Frivillige reparationscafeer som Repair Café, der hjælper folk med at give deres ting nyt liv, eksisterer nu både i Aalborg, Aarhus, Silkeborg og København. Der er altså masser af grobund for at begynde at tænke mere i reparationer og genanvendelse, og det skal vi støtte op om fra politisk hold.

Viljen til at genbruge det gode vil også give nye muligheder for iværksættere og selvstændige, der kan skabe nye services. Overskud på såvel den sociale, økonomise og grønne bundlinje er overskriften for os.

Vi drøfter mulighederne med de andre partier i Folketingssalen i denne uge og håber naturligvis, at vores forslag kan samle tværpolitisk og bred opbakning. Vi tilpasser, forbedrer og reparerer gerne de enkelte elementer i det, hvis der er behov for det, for at de andre partier kan se sig selv i forslaget - de brede aftaler er nemlig også de mest bæredygtige.

Annonce
Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Så er det alle mand til corona-telefonerne

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se video med unges opråb: Send ikke vores ven i døden

Esbjerg For abonnenter

Manglen på dagplejere er tæt på at være i konflikt med reglerne: Så mange har kommunen ansat siden september

Livsstil

Havemandens julebord kan ikke overdrives: Jul og stearinlys går hånd i hånd for Claus Dalby

Aabenraa

Fik 10-årig til at blotte sig og røre ved sig selv: Politiet fandt enorm mængde børneporno hos dømt 72-årig

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Erhverv For abonnenter

Ramt af aflysninger: Corona barberer antallet af kuverter til firmajulefrokoster ned fra 1200 til 200

Debat

Mange vil boykotte fodbold-VM i Qatar, men det er langt værre at tage til vinter-OL i verdens værste diktatur

Haderslev

Fumlebilist blev effektivt stoppet: 71-årig mand tog en bilists nøgler i et vejkryds

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Aabenraa

85-årig spøgelsesbilist mister bilen: Kørte forkert og foretog U-vending på motorvejen

Navne For abonnenter

Borgmesteren med de rappe replikker fik tak: Mange mødte op for sige farvel til Geil

Esbjerg

Se billederne: Danmarks hyggeligste juleby vækkede den hæse mand med skægget

Annonce