Annonce
Kolding

Genbrugspladsen er lukket: Tina hjælper havefolket af med affaldet

Carsten Nissen blev den første haveejer, som fik læsset organisk affald af på Fovsletvej 21. Foto: Søren Gylling
Mange er kritiske overfor, at genbrugspladsen er lukket. På et nedlagt landbrug i Fovslet er der nu hjælp at hente til haveejere med trailere fyldt med haveaffald.

Kolding: Da klokken havde passeret 10 mandag formiddag, kunne Carsten Nissen fra Koldings nordlige bydel begynde at læsse sit haveaffald fra traileren.

Ganske vist har de lokale genbrugspladser slået bommen ned i denne tid, men Carsten var kørt til Fovslet, hvor Tina Risom i denne uge har åbnet et nyt tilbud, hvis man er ved at gro til i haveaffald. Hun ejer nemlig en stor, privat plads, som ind til videre tager imod grene, rødder, afklip og andet organisk affald fra haven.

- Det er en god mulighed, for når man har traileren fyldt med haveaffald, så er det rart at komme af med det igen, så man kan bruge traileren til andre ting, og så en fyldt trailer ikke får ødelagt dækkene, siger Carsten Nissen, som blandt andet havde jord og græs med på sin trailer.

Annonce

Derfor er døgnåbent plads blevet lukket

Som så mange andre offentligt ansatte er pladsernes medarbejdere sendt hjem, hvis de ikke har kritiske arbejdsfunktioner. Men i Kolding Kommune kan man normalt få adgang udenfor den bemandede åbningstid med Genbrug 24-7.

Så hvorfor er det nødvendigt at holde lukket? Til det svarer by- og udviklingsdirektør Merete Dissing, Kolding Kommune, i en pressemeddelelse:

- Der er mange flere medarbejdere på en genbrugsplads hen over døgnet, end man som borger ser eller lægger mærke til. Genbrugspladsen er jo ikke sidste stop på affaldets vej. Det skal videre til genbrug og genanvendelse, og vi får meget store mængder ind hver dag. Hvis medarbejderne ikke mødte ind hver morgen og sørgede for at sende affaldet videre, ville containerne lynhurtigt blive overfyldt, og vi ville have skidt og skrald liggende over hele pladsen.

Masser af plads

Det er lidt over et års tid siden, at Tina Risom sammen med sin mand, Tobias Jørgensen, købte en nedlagt landbrugsejendom i Fovslet. Her er der over tre hektar jord, og der ligger omkring en halv fodboldbane ubenyttet hen, hvor der er god plads til haveaffald.

- Så nu har vi åbnet for, at man kan komme herud med sit haveaffald. Men det er kun organisk affald, vi tager imod, så hvis man har hækafklip i sække, så skal man altså tage sækken med hjem igen, siger Tina Risom.

Hun forventer, at det organiske affald enten kan køres på genbrugspladsen, når coronakrisen er overstået, eller også kan det formulde hjemme på adressen, hvor der er plads til mange kompostbunker.

Det koster 150 kroner for en lille trailer og 200 kroner for en stor, hvis man vil benytte sig af tilbuddet. Adressen er Fovsletvej 21.

- Jeg går hjemme med tre børn, så jeg tænker, at vi slår nogle åbningstider op, så jeg ikke skal gå og holde øje hele tiden, siger Tina Risom, der slog det op på Facebook Kolding, at pladsen blev åbnet.

- Nu får vi se, hvor mange der kommer. Vi har plads til en del, men vi vil også forbeholde os retten til at lukke igen, hvis der begynder at blive for meget, siger hun.

- Det undrer mig

Inden Carsten Nissen kunne køre retur til Kolding, måtte han betale 150 kroner for at læsse haveaffaldet af sin trailer. Og selv om pengene er givet godt ud, mener han, så havde han hellere set, at genbrugspladserne i Kolding var åbne under coronakrisen.

- Jeg kan godt forstå, at der kan være brug for at lukke den bemandede del af pladsen, men det undrer mig, at man ikke kan åbne for den ubemandede del, hvor man jo står alene og ude i det fri med sit haveaffald, og hvor der er god afstand mellem folk. Så kunne man køre ud med haveaffald, som vi har en del af lige nu, for mange går jo ude i haven, når der ikke er meget andet at lave, siger Carsten Nissen.

Når man godt må handle i forretninger, kan Carsten Nissen ikke se pointen i, at man ikke må køre på genbrugspladsen med sit haveaaffald. - Den del står man jo helt alene med og hælder af, så der kommer man jo endnu mindre i kontakt med folk end henne i en forretning, mener han. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Oprydning ved Danfoss-giftstrand kan koste op mod 140 millioner kroner

Annonce