x
Annonce
Kolding

Genbrugspladsen er lukket: Tina hjælper havefolket af med affaldet

Carsten Nissen blev den første haveejer, som fik læsset organisk affald af på Fovsletvej 21. Foto: Søren Gylling
Mange er kritiske overfor, at genbrugspladsen er lukket. På et nedlagt landbrug i Fovslet er der nu hjælp at hente til haveejere med trailere fyldt med haveaffald.

Kolding: Da klokken havde passeret 10 mandag formiddag, kunne Carsten Nissen fra Koldings nordlige bydel begynde at læsse sit haveaffald fra traileren.

Ganske vist har de lokale genbrugspladser slået bommen ned i denne tid, men Carsten var kørt til Fovslet, hvor Tina Risom i denne uge har åbnet et nyt tilbud, hvis man er ved at gro til i haveaffald. Hun ejer nemlig en stor, privat plads, som ind til videre tager imod grene, rødder, afklip og andet organisk affald fra haven.

- Det er en god mulighed, for når man har traileren fyldt med haveaffald, så er det rart at komme af med det igen, så man kan bruge traileren til andre ting, og så en fyldt trailer ikke får ødelagt dækkene, siger Carsten Nissen, som blandt andet havde jord og græs med på sin trailer.

Annonce

Derfor er døgnåbent plads blevet lukket

Som så mange andre offentligt ansatte er pladsernes medarbejdere sendt hjem, hvis de ikke har kritiske arbejdsfunktioner. Men i Kolding Kommune kan man normalt få adgang udenfor den bemandede åbningstid med Genbrug 24-7.

Så hvorfor er det nødvendigt at holde lukket? Til det svarer by- og udviklingsdirektør Merete Dissing, Kolding Kommune, i en pressemeddelelse:

- Der er mange flere medarbejdere på en genbrugsplads hen over døgnet, end man som borger ser eller lægger mærke til. Genbrugspladsen er jo ikke sidste stop på affaldets vej. Det skal videre til genbrug og genanvendelse, og vi får meget store mængder ind hver dag. Hvis medarbejderne ikke mødte ind hver morgen og sørgede for at sende affaldet videre, ville containerne lynhurtigt blive overfyldt, og vi ville have skidt og skrald liggende over hele pladsen.

Masser af plads

Det er lidt over et års tid siden, at Tina Risom sammen med sin mand, Tobias Jørgensen, købte en nedlagt landbrugsejendom i Fovslet. Her er der over tre hektar jord, og der ligger omkring en halv fodboldbane ubenyttet hen, hvor der er god plads til haveaffald.

- Så nu har vi åbnet for, at man kan komme herud med sit haveaffald. Men det er kun organisk affald, vi tager imod, så hvis man har hækafklip i sække, så skal man altså tage sækken med hjem igen, siger Tina Risom.

Hun forventer, at det organiske affald enten kan køres på genbrugspladsen, når coronakrisen er overstået, eller også kan det formulde hjemme på adressen, hvor der er plads til mange kompostbunker.

Det koster 150 kroner for en lille trailer og 200 kroner for en stor, hvis man vil benytte sig af tilbuddet. Adressen er Fovsletvej 21.

- Jeg går hjemme med tre børn, så jeg tænker, at vi slår nogle åbningstider op, så jeg ikke skal gå og holde øje hele tiden, siger Tina Risom, der slog det op på Facebook Kolding, at pladsen blev åbnet.

- Nu får vi se, hvor mange der kommer. Vi har plads til en del, men vi vil også forbeholde os retten til at lukke igen, hvis der begynder at blive for meget, siger hun.

- Det undrer mig

Inden Carsten Nissen kunne køre retur til Kolding, måtte han betale 150 kroner for at læsse haveaffaldet af sin trailer. Og selv om pengene er givet godt ud, mener han, så havde han hellere set, at genbrugspladserne i Kolding var åbne under coronakrisen.

- Jeg kan godt forstå, at der kan være brug for at lukke den bemandede del af pladsen, men det undrer mig, at man ikke kan åbne for den ubemandede del, hvor man jo står alene og ude i det fri med sit haveaffald, og hvor der er god afstand mellem folk. Så kunne man køre ud med haveaffald, som vi har en del af lige nu, for mange går jo ude i haven, når der ikke er meget andet at lave, siger Carsten Nissen.

Når man godt må handle i forretninger, kan Carsten Nissen ikke se pointen i, at man ikke må køre på genbrugspladsen med sit haveaaffald. - Den del står man jo helt alene med og hælder af, så der kommer man jo endnu mindre i kontakt med folk end henne i en forretning, mener han. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce