Annonce
Esbjerg

Genbrugspladser genåbnet med vagter og politi klar i kulissen

I modsætning til flere andre kommuner var der i Esbjerg, Ribe og Bramming ikke lavet nogen adgangsbegræsning på genbrugspladserne. Folk blev dog opfordret til at holde god afstand, og genåbningerne forløb under opsyn af både vagter og politi helt udramatisk. Foto: Annett Bruhn
Genbrugspladserne genåbnede tirsdag morgen efter to ugers lukning, og af frygt for det helt store rykind var der indkaldt forstærkning fra både politi og vagter. Bortset fra lidt kø fra morgenstunden forløb genåbningen dog uden drama.

Esbjerg Kommune: Der var morgenkaffe på termokanden, haveaffald i trailerne og vagter på sidelinjen, da de første private borgere tirsdag morgen krydsede grænsen til de forjættede genbrugspladser. I to uger har bommene været nede og portene lukket på grund af frygten for corona-smitte.

Men efter en storm af klager og flere sager om affald i naturen besluttede Kommunernes Landsforening i sidste uge at sende sagen forbi Styrelsen for Patientsikkerhed, der nikkede til en genåbning. Således kunne de kommunale genbrugspladser tirsdag atter lette private borgere for haveaffald og byggematerialer.

Der var i dagens anledning indkaldt forstærkning hos et vagtselskab, og politiet patruljerede ivrigt på genbrugspladserne fra morgenstunden af frygt for, at de ville blive bestormet i stil med supermarkederne aftenen før, corona-pandemien lukkede hele landet. Det blev dog ingenlunde tilfældet, selv om der ved flere pladser var trailerkø foran portene forud for åbningen.

- Det minder lidt om det normale lørdags-rykind. Vildere er det ikke, og langt de fleste er faktisk rigtig gode til at holde afstand, konstaterede en tilfreds formand for Teknik & Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen (løsgænger), der tirsdag morgen var på udflugt til pladsen i Tarp for at besigtige forholdene.

Det var delvist på hans foranledning, at de sidste åbne pladser i Esbjerg Kommune for to uger siden blev lukket, og han blev overrasket over de reaktioner, der fulgte i kølvandet på beslutningen.

- Vi er blevet presset hårdt til at genåbne pladserne. Det er kommet meget bag på mig, hvor stor efterspørgslen har været, men jeg kan se på indholdet af trailerne, at mange har benyttet nedlukningen til en tur i haven og jeg kan selvfølgelig godt forstå, at de gerne vil af med affaldet, siger Søren Heide Lambertsen.

Jeg havde troet, at der ville være mange flere herude. Jeg havde sågar taget kaffe med

Preben Jensen, Sædding

Tagpap og småt brandbart

Klokken 09.04 var de første 30 trailere kørt gennem portene til pladsen i Tarp, men trafikken gled let og ubesværet.

- Jeg havde troet, at der ville være mange flere herude. Jeg havde sågar taget kaffe med, fortalte Preben Jensen fra Sædding, der var taget på genbrugspladsen for at komme af med affaldet efter en forårsrengøring af garagen.

Han blev ved stationen for småt brandbart afløst af Jens Vad.

- Jeg er i gang med en tagrenovering derhjemme, så jeg er meget glad for at kunne komme af med mit affald igen. Det hober sig hurtigt op, når man er i gang med sådan et projekt, og det går jo helt fint herude. Alle holder afstand, sagde Jens Vad.

Annonce

Ribe tyvstartede

Ved genbrugspladsen på industrivej i Ribe var der allerede klokken 08.30 fem biler med trailer klar i kø, og derfor besluttede vagtfolkene at åbne portene før tid.

Da bilerne trillede ind på pladsen, stod pladsens personale klar i gule jakker med besked til gæsterne om at holde afstand, holde pænt i kø og vente til det blev deres tur.

Første mand på pladsen var Niels Christian Nielsen fra Roager, og han mente det var at overdramatisere situationen en anelse, at både en patruljevogn og politiets hundepatrulje tidligere på morgen var rullet forbi i det gode vejr.

- Jeg har holdt foran porten en times tid. Vi er i gang med at renovere et hus i Ribe, hvor vi har samlet sammen til genbrugspladsen. Vi har en anden aftale senere i dag, hvor traileren skulle bruges, og fordi jeg alligevel altid er tidligt oppe, kørte jeg herud. Som pensionist har jeg tid nok, sagde Niels Christian Nielsen, der var glad for, at genbrugspladsen igen var åbnet.

Han havde hørt rygter om, hvordan nogle folk bare havde smidt køleskabe og frysere i en lokal skov, og mente ikke, at der var nogen problemer med at genåbne pladsen.

Særligt haveaffaldsstationerne var populære, da genbrugspladserne genåbnede tirsdag formiddag. Foto: Annett Bruhn
Annonce

God ro og orden

På Genbrugspladsen på Sdr. Ildstedmarkvej i Bramming lignede tirsdagen en hvilken som helst anden forårsdag med undtagelse af de sortklædte vagter fra Inter Security.

4-5 biler havde holdt ved indgangen ved åbningstid, men folk kørte stille og roligt rundt på genbrugspladsen. En ældre herre med gren-overlæsset trailer råbte til formand for Bramming Genbrugsplads, Morten Albertsen, at han havde regnet med kø, og derfor havde taget dagens avis med i bilen, og Morten Albertsen forklarede, at man havde forberedt sig godt og gjort ekstra god plads til tirsdagens rykind.

- Vores plads er så stor, at vi ikke har faste køreveje. Det gør det mere dynamisk, og folk flyder bedre rundt mellem hinanden. Vi har som udgangspunkt valgt ikke at have begrænsninger på herude, fordi pladsen er så stor, men hvis vi ser, der kommer for mange, begrænser vi det til omkring 15 biler ad gangen, siger Morten Albertsen og uddyber, at man ikke beholder vagtværnet på pladsen, hvis de kommende dage viser sig at blive så stille som tirsdag.

Der var indkaldt forstærkning til alle fire pladser i Esbjerg Kommune i form af vagter fra Inter Security, men åbningen forløb uden problemer. Foto: Annett Bruhn
Niels Christian Nielsen fra Roager var første mand på genbrugspladsen i Ribe tirsdag morgen. Han havde holdt i kø en time med byggeaffald, og han synes det var at overdramatisere situationen en anelse, at der både var vagtværn og politi ved genåbningen af en genbrugspladserne. Foto: Kåre Welinder
Jens Vad er i gang med en tagrenovering, og han var derfor glad for igen at kunne komme af med sit affald på genbrugspladsen i Tarp. Foto: Annett Bruhn
Formand på genbrugspladsen i Bramming, Morten Albertsen, havde en nogenlunde stille morgen, hvor der i store perioder slet ikke var nogen borgere, der ville af med deres haveaffald. Også her var der vagtværn på fra tidlig morgen, men kun få biler holdt i kø før åbningen klokken 09.00. Foto: Kåre Welinder
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Afsløring: Læs her hvem vi holder med til kommunalvalget

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Erhverv For abonnenter

Lokal virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Varde

Hun bor i sommerhus, han bor på plejehjem: Da Jørn og Bente skulle nyde deres otium, kunne han pludselig ikke få vejret

Billund For abonnenter

Nyt boligkvarter får cirka en kilometer til fremtidig motorvej: Støjberegninger viser, at støjen går til kanten af det tilladte

Haderslev

Indsamling til Hjertegaven: Nu kan du danse i den gode sags tjeneste

Esbjerg For abonnenter

Millionfabrik med flere eksplosionsbrande i bagagen har kurs mod Esbjerg

Esbjerg

Tre nye vigespor vækker opsigt: Første gang en landmand selv betaler for kommunal infrastruktur ved sin gård

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjyske Herrehåndbold

JV erfarer: Thomas Mogensen stopper karrieren og fortsætter i SønderjyskE i ny rolle

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Kultur

Kulturprisen er tilbage med kendt revyskuespiller i dommerkomitéen: Du kan være med til at finde årets vinder

Tønder For abonnenter

Tønders store industrivirksomheder hårdt ramt af corona-krisen: Dumper ned ad Top1000-liste

Kultur

"Onkel"-instruktør Frelle Petersen vil røre os igen i ny film om sorg - modtageren af JydskeVestkystens kulturpris klar til at udpege ny vinder i 2022

Annonce