Annonce
Tarm

Genbrugspladser i Ringkøbing-Skjern skraber bunden: Blandt de korteste åbningstider i Danmark

Selvom Ringkøbing-Skjern ligger blandt de 10 dårligste kommune i landet, når det gælder åbningstider på genbrugspladsen, så bliver det ikke ændret uden videre. Der er nemlig ikke behov for længere åbningstider på genbrugspladsen, som det ser ud lige nu, mener formand for teknik-og miljøudvalget, John G. Christensen (S). Arkivfoto: Jørgen Kirk
Genbrugspladserne i Ringkøbing-Skjern Kommune har i gennemsnit kun åbent 7,5 timer om dagen. Det giver en placering blandt de kommuner, hvis genbrugspladser har kortest åbningstider i Danmark. Det kan give problemer for små håndværksvirksomheder, mener erhvervsorganisation. Behovet er der ikke, siger udvalgsformand.

RINGKØBING-SKJERN: Du skal være hurtig, hvis du skal af med affaldet i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Med en gennemsnitlig åbningstid på 7,5 timer om dagen ligger kommunens 11 genbrugspladser blandt de dårligste ti, når det drejer sig om at holde åbent. Det viser en analyse foretaget af Dansk Byggeri.

Til sammenligning er gennemsnittet i Midt- og Vestjylland på 10,5 timer. Her ligger Holstebro blandt kommunerne med længst åbningstider i området med et gennemsnittet på 11 timer. Hos Herning hedder det 10,5 timer i gennemsnit.

På landsplan havde 16 kommuner i 2017 genbrugspladser med døgnåbent. Det tal er i 2019 mere end fordoblet til 37. Man kommer dog til at spejde længe, hvis man leder efter en genbrugsplads med døgnåbent i Midt- og Vestjylland, for ingen af genbrugspladserne i Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Skive, Struer og Viborg har døgnåbent.

Det kan måske godt gå for de 'almindelige' borgere, men erhvervsorganisationen Dansk Byggeri hæfter sig ved de udfordringer, som de korte åbningstider kan medføre for små håndværksvirksomheder.

”Det er vigtigt for mange mindre virksomheder, at de nemt kan komme af med affaldet, så de ikke skal køre unødigt langt eller på tidspunkter, der passer dårligt ind i arbejdsdagen. Derfor er det en forbedring af den kommunale service over for de mindre virksomheder, at de oftere kommer til en genbrugsplads, hvor porten er åben i tidsrummet mellem 7-17”, lyder det i en pressemeddelelse fra erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Maria Rask Hetoft Pedersen.

Annonce
Ringkøbing-Skjern Kommunes genbrugspladser ligger i bunden, når det gælder åbningstider. Foto: Dansk Byggeri.

Intet øget behov lige nu

Men længere åbningstider på genbrugspladserne i Ringkøbing-Skjern Kommune kan man godt skyde en hvid pind efter – i hvert fald som tingene ser ud lige nu.

Behovet for længere åbningstider er der nemlig ikke, mener formand for teknik- og miljøudvalget John G. Christensen (S).

- Vi har forsøgt os med det. Vi lavede et forsøg for to-tre år siden, hvor vi lavede et tjek på det. Men de mængder affald, der kom ind, viste sig ikke at være så store, og omkostningerne ved at holde længere åbent viste sig at blive for høje, siger John G. Christensen.

Selve forsøget varede dog kun to weekender, så udvalgsformanden tager det forbehold, at med så lille en stikprøve, ”så er spørgsmålet, om vi har ramt rigtigt”.

Derfor er han heller ikke bleg for at sætte affaldssortering og genbrugspladserne på dagsordenen i udvalget igen.

- Alle vil jo gerne have, at man har åbent, når man selv lige har behov for det, men set ud fra et økonomisk synspunkt er vi altså nødt til at have styr på, hvor lang tid vi har åbent, for det koster. Det betyder ikke, at vi ikke kan se på det på et senere tidspunkt og få det indrettet anderledes, siger han.

Et muligt fremtidsscenarie er, at man kan gøre nogle af genbrugspladserne selvbetjente.

- Så vil der være en nummerpladescanner, når man kører ind, og der vil være overvågning af pladsen, så vi kan holde øje med, hvad der kommer ind, og at de kommer de rigtige steder hen. Det har vi hørt om fra andre steder. Det er nødvendigt at lave lidt hård kontrol, indtil det kører. Det er sådan noget, vi vil tale om i den store pakke, når vi taler om genbrug og affaldssortering, siger udvalgsformanden.

- Så vi afviser ikke at se på området, men vi har ikke noget på bedding lige i øjeblikket. Vi ser på vores genbrugspladser og sorteringsområde, og det kommer der et udspil omkring i efteråret, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Sydjylland

Flysager hober sig op i byretter: SF vil have justitsministeren på banen

Annonce