Annonce
Sydjylland

Genbrugspladserne får vrede opkald: Folk holdt foran porten og nægtede at forlade stedet

I Syd- og Sønderjylland oplever kommunerne, at flere borgere er stærkt utilfredse med lukning af pladserne. Dog er langt størstedelen forstående og overholder reglerne.. Foto: Annelene Petersen
Møbler og affald smides på gaden, vrede opkald til genbrugspladser og borgere, der insisterer på, at pladserne skal modtage deres affald. Rundt omkring i kommunerne reagerer borgere forskelligt på de lukkede genbrugspladser, langt størstedelen overholder dog reglerne
Annonce

Genbrugspladser:

I Varde Kommune frygtede man i sidste uge, at de lukkede genbrugspladser ville betyde en masse spredt storskrald og haveaffald uden for genbrugspladserne.

- Det gik faktisk rigtig pænt de første dage. Vores miljøstationer og supermiljøstationer så pæne ud. Men så blev det weekend, og folk gik i haven. Så skal jeg love for, at der kom gang i den. Der var affald over det hele på vores miljøstationer. Folk havde efterladt møbler og haveaffald, hvor det ikke hørte hjemme, siger Kræn Thomsen, der er driftsleder i Din Forsyning i Varde.

Han fortæller, at man i Varde har valgt at lukke alle genbrugspladserne for at følge regeringens anbefalinger. Siden lukningen af genbrugspladserne har Kræn Thomsen og hans kolleger fået mange vrede telefonopringninger fra borgere, der ønsker pladserne genåbnet.

- Jeg kan godt forstå frustrationen, men vi følger regeringens anvisninger, og i øjeblikket ser det ud til, at genbrugspladserne er lukket indtil i hvert fald anden påskedag. Vi må se, om regeringen kommer med nye anbefalinger i mellemtiden, siger Kræn Thomsen.

Han foreslår, at borgere lader haveaffaldet ligge i traileren eller venter lidt længere med at begynde på havearbejdet.

- Vent med at smide det skab eller den kommode ud. Det er vel ikke livsnødvendigt at komme af med det. Det koster ekstra for kommunen, når de møbler og det haveaffald skal hentes rundt omkring, hvor det ikke hører hjemme, siger Kræn Thomsen.

Oplevelsen hos Din Forsyning er dog, at langt størstedelen af Vardes borgere sagtens kan finde ud af at overholde reglerne.

Annonce

Nogle voksne kunne tåle opdragelse

Hos Provas, der håndterer affald og genbrugspladser i Haderslev, gik sidste uge i høj grad med at tage imod vrede opkald.

- De fleste var uforstående over, at vi valgte at lukke pladserne, når det er et udendørsområde. Men det er simpelthen umuligt at styre, at folk holder afstand til hinanden, og så følger vi bare myndighedernes anbefalinger, siger Katrine Møller Madsen, der er kommunikationskonsulent i Provas.

Hun siger, at genbrugspladserne forbliver lukket, så længe regeringen anbefaler det. På trods af lukkede porte, har Provas oplevet, at borgere i Haderslev Kommune ikke har accepteret de midlertidige forbehold

- Flere har holdt i deres biler ude foran porten for at komme ind med deres affald. De nægter simpelthen at acceptere, at nogen fortæller dem, hvad de må og ikke må. De forsøger at presse sig med ind, når portene åbner for virksomheder, der kommer med affald, men den går altså ikke, fortæller Katrine Møller Madsen.

Hos Provas i Haderslev glæder de sig dog over, at det indtil videre ikke ser ud til, at utålmodige borgere er begyndt at smide deres affald i naturen eller andre upassende steder i kommunen, og at langt størstedelen af kommunens borgere intet problem har med at følge regler og anbefalinger.

- Det er helt klart de få, der opfører sig som tosser. Men ligesom dronningen holdt en tale til de unge, så kunne nogle voksne også tåle en opdragene tale. Jeg vil så påpege, at udover de få, der ikke følger reglerne, så synes jeg, at de andre borgere tager det hele rigtig pænt, siger Katrine Møller Madsen.

Annonce

Der er større problemer

Hos Sønderborg Forsyning mener driftslederen Kim Olsen, at de borgere, der er i allerstørst nød, burde alliere sig med en virksomhed og få hjælp til at komme af med deres affald.

- Der kan da være situationer, hvor man er nødt til at komme af med sit affald. Hvis man står med et dødsbo, der skal tømmes, eller noget andet, så foreslår jeg, at man får hjælp fra en virksomhed, der kan tage storskraldet med. Men ellers så må vrede borgere indse, at deres haveaffald bare ikke er en af samfundets største kriser lige nu, siger Kim Olsen.

Han siger, at de hos Sønderborg Forsyning har fuld forståelse for, at det er frustrerende at være fanget med sit affald i baghaven, men at de, ligesom resten af Danmark, forsøger at ride corona-stormen ud. Han understreger, at så længe regeringen anbefaler det, så vil Sønderborgs genbrugsstationer være lukket. Han fortæller, ligesom i de andre kommuner, at det er et fåtal, der er sure og ikke overholder regler.

- Vi har heller ikke fundet en masse affald rundt omkring i kommunen. Så det lader til, at selv de sure overholder reglerne, sig driftslederen.

Annonce

Nogle er bare ligeglade

I Aabenraa kan affaldschef fra Arwos, Stinne Stokkebo, berette, at borgerne generelt følger reglerne. Siden genbrugspladserne lukkede, har Arwos ansatte tre gange oplevet, at borgere har placeret affald ved portene til genbrugspladser.

- Men i en kommune med vores antal indbyggere, så er det virkelig svært at vurdere, om de lukkede pladser er årsagen. Før vi lukkede, oplevede vi af og til det samme. Folk, der dukker op fem minutter efter lukketid og opdager, at de ikke kan komme af med deres skrald. Og så smider de det bare foran porten, siger affaldschefen.

Hun fortæller, at de udover opkald ikke har oplevet nogle store problemer med vrede borgere. Og de få eksempler de ellers har mødt i kommunen, mener hun kommer af, at de borgere er ligeglade uanset hvad.

- Vores borgere respekterer reglerne. Nogle enkelte gør ikke. Sådan vil det nok altid være. Vi holder lukket indtil, at vi får andet af vide fra regeringen, og jeg regner med, at der bliver få problemer, siger Stinne Stokkebo.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce