x
Annonce
Sydjylland

Genbrugspladserne får vrede opkald: Folk holdt foran porten og nægtede at forlade stedet

I Syd- og Sønderjylland oplever kommunerne, at flere borgere er stærkt utilfredse med lukning af pladserne. Dog er langt størstedelen forstående og overholder reglerne.. Foto: Annelene Petersen
Møbler og affald smides på gaden, vrede opkald til genbrugspladser og borgere, der insisterer på, at pladserne skal modtage deres affald. Rundt omkring i kommunerne reagerer borgere forskelligt på de lukkede genbrugspladser, langt størstedelen overholder dog reglerne

Genbrugspladser:

I Varde Kommune frygtede man i sidste uge, at de lukkede genbrugspladser ville betyde en masse spredt storskrald og haveaffald uden for genbrugspladserne.

- Det gik faktisk rigtig pænt de første dage. Vores miljøstationer og supermiljøstationer så pæne ud. Men så blev det weekend, og folk gik i haven. Så skal jeg love for, at der kom gang i den. Der var affald over det hele på vores miljøstationer. Folk havde efterladt møbler og haveaffald, hvor det ikke hørte hjemme, siger Kræn Thomsen, der er driftsleder i Din Forsyning i Varde.

Han fortæller, at man i Varde har valgt at lukke alle genbrugspladserne for at følge regeringens anbefalinger. Siden lukningen af genbrugspladserne har Kræn Thomsen og hans kolleger fået mange vrede telefonopringninger fra borgere, der ønsker pladserne genåbnet.

- Jeg kan godt forstå frustrationen, men vi følger regeringens anvisninger, og i øjeblikket ser det ud til, at genbrugspladserne er lukket indtil i hvert fald anden påskedag. Vi må se, om regeringen kommer med nye anbefalinger i mellemtiden, siger Kræn Thomsen.

Han foreslår, at borgere lader haveaffaldet ligge i traileren eller venter lidt længere med at begynde på havearbejdet.

- Vent med at smide det skab eller den kommode ud. Det er vel ikke livsnødvendigt at komme af med det. Det koster ekstra for kommunen, når de møbler og det haveaffald skal hentes rundt omkring, hvor det ikke hører hjemme, siger Kræn Thomsen.

Oplevelsen hos Din Forsyning er dog, at langt størstedelen af Vardes borgere sagtens kan finde ud af at overholde reglerne.

Annonce

Nogle voksne kunne tåle opdragelse

Hos Provas, der håndterer affald og genbrugspladser i Haderslev, gik sidste uge i høj grad med at tage imod vrede opkald.

- De fleste var uforstående over, at vi valgte at lukke pladserne, når det er et udendørsområde. Men det er simpelthen umuligt at styre, at folk holder afstand til hinanden, og så følger vi bare myndighedernes anbefalinger, siger Katrine Møller Madsen, der er kommunikationskonsulent i Provas.

Hun siger, at genbrugspladserne forbliver lukket, så længe regeringen anbefaler det. På trods af lukkede porte, har Provas oplevet, at borgere i Haderslev Kommune ikke har accepteret de midlertidige forbehold

- Flere har holdt i deres biler ude foran porten for at komme ind med deres affald. De nægter simpelthen at acceptere, at nogen fortæller dem, hvad de må og ikke må. De forsøger at presse sig med ind, når portene åbner for virksomheder, der kommer med affald, men den går altså ikke, fortæller Katrine Møller Madsen.

Hos Provas i Haderslev glæder de sig dog over, at det indtil videre ikke ser ud til, at utålmodige borgere er begyndt at smide deres affald i naturen eller andre upassende steder i kommunen, og at langt størstedelen af kommunens borgere intet problem har med at følge regler og anbefalinger.

- Det er helt klart de få, der opfører sig som tosser. Men ligesom dronningen holdt en tale til de unge, så kunne nogle voksne også tåle en opdragene tale. Jeg vil så påpege, at udover de få, der ikke følger reglerne, så synes jeg, at de andre borgere tager det hele rigtig pænt, siger Katrine Møller Madsen.

Der er større problemer

Hos Sønderborg Forsyning mener driftslederen Kim Olsen, at de borgere, der er i allerstørst nød, burde alliere sig med en virksomhed og få hjælp til at komme af med deres affald.

- Der kan da være situationer, hvor man er nødt til at komme af med sit affald. Hvis man står med et dødsbo, der skal tømmes, eller noget andet, så foreslår jeg, at man får hjælp fra en virksomhed, der kan tage storskraldet med. Men ellers så må vrede borgere indse, at deres haveaffald bare ikke er en af samfundets største kriser lige nu, siger Kim Olsen.

Han siger, at de hos Sønderborg Forsyning har fuld forståelse for, at det er frustrerende at være fanget med sit affald i baghaven, men at de, ligesom resten af Danmark, forsøger at ride corona-stormen ud. Han understreger, at så længe regeringen anbefaler det, så vil Sønderborgs genbrugsstationer være lukket. Han fortæller, ligesom i de andre kommuner, at det er et fåtal, der er sure og ikke overholder regler.

- Vi har heller ikke fundet en masse affald rundt omkring i kommunen. Så det lader til, at selv de sure overholder reglerne, sig driftslederen.

Nogle er bare ligeglade

I Aabenraa kan affaldschef fra Arwos, Stinne Stokkebo, berette, at borgerne generelt følger reglerne. Siden genbrugspladserne lukkede, har Arwos ansatte tre gange oplevet, at borgere har placeret affald ved portene til genbrugspladser.

- Men i en kommune med vores antal indbyggere, så er det virkelig svært at vurdere, om de lukkede pladser er årsagen. Før vi lukkede, oplevede vi af og til det samme. Folk, der dukker op fem minutter efter lukketid og opdager, at de ikke kan komme af med deres skrald. Og så smider de det bare foran porten, siger affaldschefen.

Hun fortæller, at de udover opkald ikke har oplevet nogle store problemer med vrede borgere. Og de få eksempler de ellers har mødt i kommunen, mener hun kommer af, at de borgere er ligeglade uanset hvad.

- Vores borgere respekterer reglerne. Nogle enkelte gør ikke. Sådan vil det nok altid være. Vi holder lukket indtil, at vi får andet af vide fra regeringen, og jeg regner med, at der bliver få problemer, siger Stinne Stokkebo.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce