Annonce
Esbjerg

Genbrugspladserne udvider åbningstiderne

Esbjerg Kommune udvider åbningstiderne på alle fire genbrugspladser. Private får glæde af ændringerne i weekenden, mens erhvervskunder vil få adgang til pladserne fra klokken 07.00 i hverdagene. Arkivfoto: Orla Lund
Det bliver nemmere at komme af med sit affald, når Esbjerg Kommune frem mod 2022 udvider åbningstiderne på alle genbrugspladserne i Måde, Ribe, Bramming og Tarp.

Esbjerg Kommune: Haveaffald, elektronik, murbrokker, beton og hårde hvidevarer. Inden længe bliver det nemmere at komme af med affaldet på genbrugspladserne, når Esbjerg Kommune udvider åbningstiderne. Det sker løbende frem mod 2022 for både private og erhverv.

I dag holder firmabilerne ofte i kø for at læsse affald af, når personalet på genbrugspladserne åbner portene klokken 09.00, men fremover vil erhvervskunder kunne lukke sig selv ind på pladsen allerede fra klokken 07.00 alle hverdage. Det sker via en lille ”Gen-bizz”, der fungerer som portåbner og kan placeres diskret i forruden.

Ordningen har været testet på Måde Genbrugsplads i fem måneder, og med 19 tilmeldte firmaer var politikerne i Teknik & Byggeudvalget enige om, at forsøget blev en succes. Derfor har man nu besluttet at investere i elektroniske porte på de øvrige pladser og gradvist udvide ordningen.

Også de private brugere bliver tilgodeset. I dag lukker genbrugspladserne allerede klokken 15.00 i weekenderne, men fra 1. september 2020 udvides åbningstiden til klokken 17.00 alle weekender.

- Vores genbrugspladser klarer sig rigtig godt i de årlige brugerundersøgelser, men åbningstiderne har været et gennemgående tema. Derfor er det skønt, at vi nu kan indfri det ønske. Vi vil meget gerne have, at genbrugspladserne bliver brugt, men det kræver, at de er let tilgængelige, og det bliver de nu, siger formand for Teknik & Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen (S).

Annonce

Genbrugspladserne

Esbjerg Kommune har fire genbrugspladser, og står selv for driften af de to i Ribe og Bramming. I Tarp og Måde er driften overladt til Marius Pedersen på en kontrakt, der udløber i august 2020. Derfor ændres weekendåbningstiden først per 1. september 2020, når en ny kontrakt træder i kraft efter en udbudsrunde, der forventes gennemført i januar.

Esbjerg Kommune genanvender knap 86 procent af alt det affald, som modtages på genbrugspladserne. Sammenlignet med andre kommuner er Esbjerg desuden godt med i forhold til mængden af affald. Den seneste opgørelse viser, at den totale affaldsmængde i Esbjerg er 801 kilo pr indbygger, mens det i Varde er 964 kilo og i Vejen 848 kilo.

Regningen

Genbrugspladserne i Ribe og Bramming får nye porte i løbet af 2020, mens Tarp Genbrugsplads må vente til 2022. Opgraderingerne af pladsernes porte koster i alt 1,3 millioner kroner, og de investeringer finansieres via gebyret. I 2020 giver det en prisstigning på cirka 20 kroner, så et erhvervsbesøg på genbrugspladsen kommer til at koste cirka 164 kroner fra 2020, mens prisen i 2022 vil stige til cirka 179 kroner.

Udvidelsen af åbningstiderne i weekenderne vil koste 875.000 kroner om året svarende til 16 kroner årligt per husstand. Det finansieres via boligbidraget, der i 2020 er fastsat til 1.124 kroner om året. Pengene er godt givet ud, mener udvalgsformanden.

- Den her ændring har været efterspurgt, og jeg er sikker på, at især de private brugere vil være glade for ændringerne. Mon ikke vi er mange, der har været trætte af at skulle være færdige med at klippe hæk inden klokken 15.00, når vi har været i haven i weekenderne, siger Søren Heide Lambertsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];