Annonce
Esbjerg

Genbrugsplast skal føre fjernvarmen til Skolebakken

På den nye, grønnere fjernvarmerør er kappen lavet af genbrugsplast fra blandt andet udtjente fjernvarme- samt vandrør. Løsningen er udviklet af nordjyske Logstor. Foto: PR
Det bliver grønnere at skrue op for varmen i stuerne på Skolebakken i fremtiden. I forbindelse med det store renoveringsarbejde på fjernvarmenettet i området udskiftes de gamle rør med en mere miljøvenlig variant.

Esbjerg: Din Forsyning har indledt et nyt samarbejde med den nordjyske rørkæmpe Logstor om ”grønne” fjernvarmerør, der er delvist laves af genanvendt plastik. Det første sted de nye rør tages i brug i Esbjerg er ved Skolebakken.

Her skal det fælleskommunale forsyningsselskab i gang med at reparere og udskifte en række gamle og nedslidte rør.

- De gamle rør erstattes af den nye og mere bæredygtige variant. Vi skal skifte cirka 570 kanalmeter rør. Eftersom der er tale om to rørføringer, en til varme og en til returvand, er der tale om over en kilometer nye rør, forklarer ledningsmester hos Din Forsyning Michael Nissen.

Annonce

Arbejdet på Skolebakken begynder i uge 19, og forventes færdigt i slutningen af august.

Fra nord til vest

Helt konkret er det fjernvarmerørenes yderste lag, som nu produceres i genbrugsplast. Det er virksomheden Logstor, som er en af de førende globale leverandører og producenter af rørsystemer til energibranchen, der står bag introduktionen af genbrugsplast i fjernvarmerørene.


Vi ved godt, at det ikke ”redder verden” men alt skal jo starte et sted

Genbrugs- og distributionschef hos Din Forsyning Thomas Bornhøft.


- Vi har gennem adskillige både interne og eksterne tests kunnet dokumentere, at materialet og de fremstillede produkter til fulde lever op til de helt samme holdbarhedskrav fra de Europæiske standarder som de konventionelle rør, har administrerende direktør i Logstor Kim Christensen tidligere forklaret.

Logstor har hovedsæde i Himmerland og datterselskaber i blandt andre England, Tyskland, Frankrig, Østrig, Italien og Holland. Indtil videre er det dog kun i Danmark, de nye, grønnere rør er blevet anvendt.

Annonce

Et skridt i den rigtige retning

Løsningen er nemlig relativt ny. Den blev første gang blevet anvendt i et stort pilotprojekt i Aalborg, der blev igangsat i efteråret 2019 og omfatter etableringen af knap 30 kilometer ledningsnet.

Helt så stor skala arbejder man dog ikke i hos Din Forsyning i Esbjerg, men genbrugs- og distributionschef Thomas Bornhøft glæder sig alligevel over, at den grønne bølger i fjernvarmesektoren nu også slår ind over det vestjyske.

- Din Forsyning har en interesse i at skubbe på udviklingen af bæredygtige løsninger – blandt andet indenfor fjernvarmebranchen og derfor passer samarbejdet fint ind i vores strategi. Vi er ikke de første, der afprøver produkterne med genbrugsplast og vi ved også godt, at det ikke ”redder verden”, men alt skal jo starte et sted, siger genbrugs- og distributionschef hos Din Forsyning Thomas Bornhøft.

Hos logstor er man allerede i gang med at arbejde på løsninger til at erstatte rørenes andre dele med genanvendelige materialer, men der vil formentligt gå nogle år, før det 100 procent genanvendelige fjernvarmerør er en realitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce