x
Annonce
Kultur

Gendarmhuse på 60 ton klar til Grænsesti og Genforening

Sådan kommer de tre gendarmhuse til at se ud, når de i foråret 2020 bliver sat ud på Grænsestien på tre forskellige destinationer. Illustration: Arkitektladen A/S
Arkitektfirmaet Arkitektladen A/S i Ribe har fået til opdrag af Esbjerg Kommune at udarbejde forslag til de gendarmhuse, der skal fungere som infohuse langs den 33 km lange Grænsesti syd og øst for Ribe. Og det bliver en ordentligt moppedreng på 60 ton, der placeres tre steder på ruten.

Ribe: 60 ton, 7,5 meter brede og 5,5 meter høje.

Så store bliver hver af de tre nyfortolkninger af de historiske gendarmhuse, der vil blive stillet op tre steder langs den 33 km lange Grænsesti på Danmarks gamle grænse syd og øst om Ribe.

Grænsestien indvies officielt 21. juni 2020 som en del af Genforeningsjubilæet, og det er virksomheden Arkitektladen A/S i Ribe, der har fået opgaven med at give et bud på udseendet, hvor arkitekt Dorte Andersen har stået for at føre Esbjerg Kommunes idéer ud i et konkret projekt.

- Fra kommunen er man kommet med nogle blyanttegninger i en løs skitse og historiske billeder. Vi har så forsøgt at få kommunens idéer og tanker ned i et konkret design, og på nær nogle enkelte tilretninger ramte vi rigtigt i første forsøg, siger Dorte Andersen, der synes det har været spændende opgave at få, fordi hun dermed kom til at arbejde med noget helt andet end hun ellers er vant til.

Dorte Andersen står også bag det nye logo, der vil sidde på markeringspæle ved de tre gendarmhuse. Logoet viser fem løver, hvoraf de tre symboliserer det danske rigsvåben, og de to andre det sønderjyske/nordslesvigske rigsvåben, ligesom løverne vender hovederne hver sin vej som symbol på grænsen.

Annonce

De tre huse

De tre nye gendarmhuse placeres i Vester Vedsted, ved Gelsbro og i Villebøl, og forventes at stå færdige lørdag 20. maj.

Demomodel i Ribe

I alt vil der stå 30 markeringspæle i hvid beton langs den 33 km lange vandrerute, og da alle rager 3,5 meter op i luften vil vandrere have god mulighed for ikke at fare vild på ruten, der starter ved Vester Vedsted og slutter i Villebøl, hvorfra den fortsætter ud i Kongeåstien.

Pælene er alle lavet i hvid beton, og det samme er de tre gendarmhuse, der er udviklet i samarbejde med Aarhus Cementvarefabrik.

- Gendarmerne havde kun et meget primitivt hus at opholde sig i, der stort set kun var læ for vinden, og derfor har vi også valgt en åben løsning, der er lavet med et glastag, og hvor siderne er utætte, så man kan mærke, man er ude i naturen. Vi vil gerne tæt på, hvordan det var i gamle dage, siger Dorte Andersen og forklarer, at en væsentlig årsag til, at de bliver så tunge er, at de vil have et fundament af stål og beton, der går en meter ned i jorden.

Ved hvert gendarmhus opføres shelter og toiletter, ligesom der både i og omkring husene vil være forskellige måder at formidle grænsestiens historie på.

Arkitektladen påtænker at lave en 1:1 demomodel af de tre gendarmhuse, der vil blive stillet op på Domkirkepladsen i Ribe i løbet af foråret 2020. Denne letvægtsudgave skal formidle arbejdet med Grænsestien i Ribe og påtænkes at være en del af folkemødet i Ribe "Grænsen - Et folkemøde i Ribe", der afvikles fra 21.-24. maj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce