Annonce
Kultur

Gendarmhuse på 60 ton klar til Grænsesti og Genforening

Sådan kommer de tre gendarmhuse til at se ud, når de i foråret 2020 bliver sat ud på Grænsestien på tre forskellige destinationer. Illustration: Arkitektladen A/S
Arkitektfirmaet Arkitektladen A/S i Ribe har fået til opdrag af Esbjerg Kommune at udarbejde forslag til de gendarmhuse, der skal fungere som infohuse langs den 33 km lange Grænsesti syd og øst for Ribe. Og det bliver en ordentligt moppedreng på 60 ton, der placeres tre steder på ruten.

Ribe: 60 ton, 7,5 meter brede og 5,5 meter høje.

Så store bliver hver af de tre nyfortolkninger af de historiske gendarmhuse, der vil blive stillet op tre steder langs den 33 km lange Grænsesti på Danmarks gamle grænse syd og øst om Ribe.

Grænsestien indvies officielt 21. juni 2020 som en del af Genforeningsjubilæet, og det er virksomheden Arkitektladen A/S i Ribe, der har fået opgaven med at give et bud på udseendet, hvor arkitekt Dorte Andersen har stået for at føre Esbjerg Kommunes idéer ud i et konkret projekt.

- Fra kommunen er man kommet med nogle blyanttegninger i en løs skitse og historiske billeder. Vi har så forsøgt at få kommunens idéer og tanker ned i et konkret design, og på nær nogle enkelte tilretninger ramte vi rigtigt i første forsøg, siger Dorte Andersen, der synes det har været spændende opgave at få, fordi hun dermed kom til at arbejde med noget helt andet end hun ellers er vant til.

Dorte Andersen står også bag det nye logo, der vil sidde på markeringspæle ved de tre gendarmhuse. Logoet viser fem løver, hvoraf de tre symboliserer det danske rigsvåben, og de to andre det sønderjyske/nordslesvigske rigsvåben, ligesom løverne vender hovederne hver sin vej som symbol på grænsen.

Annonce

De tre huse

De tre nye gendarmhuse placeres i Vester Vedsted, ved Gelsbro og i Villebøl, og forventes at stå færdige lørdag 20. maj.

Demomodel i Ribe

I alt vil der stå 30 markeringspæle i hvid beton langs den 33 km lange vandrerute, og da alle rager 3,5 meter op i luften vil vandrere have god mulighed for ikke at fare vild på ruten, der starter ved Vester Vedsted og slutter i Villebøl, hvorfra den fortsætter ud i Kongeåstien.

Pælene er alle lavet i hvid beton, og det samme er de tre gendarmhuse, der er udviklet i samarbejde med Aarhus Cementvarefabrik.

- Gendarmerne havde kun et meget primitivt hus at opholde sig i, der stort set kun var læ for vinden, og derfor har vi også valgt en åben løsning, der er lavet med et glastag, og hvor siderne er utætte, så man kan mærke, man er ude i naturen. Vi vil gerne tæt på, hvordan det var i gamle dage, siger Dorte Andersen og forklarer, at en væsentlig årsag til, at de bliver så tunge er, at de vil have et fundament af stål og beton, der går en meter ned i jorden.

Ved hvert gendarmhus opføres shelter og toiletter, ligesom der både i og omkring husene vil være forskellige måder at formidle grænsestiens historie på.

Arkitektladen påtænker at lave en 1:1 demomodel af de tre gendarmhuse, der vil blive stillet op på Domkirkepladsen i Ribe i løbet af foråret 2020. Denne letvægtsudgave skal formidle arbejdet med Grænsestien i Ribe og påtænkes at være en del af folkemødet i Ribe "Grænsen - Et folkemøde i Ribe", der afvikles fra 21.-24. maj.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Med fingrene i fælleskassen: Hvor meget bliver mon ikke opdaget?

Det er en fortærsket vittighed i mediebranchen, at der er for få naturkatastrofer og for lidt korruption i Danmark til, at man kan bedrive ordentlig journalistik. Måske står talemåden for fald. Det skyldes hverken den tørre sommer sidste år eller det våde efterår i år, men mere at tilliden til vores offentlige instanser er under pres. Det er ikke bare korruption, vi ser, men også offentligt ansatte lederes tilbøjelighed til at skaffe penge eller fordele til sig selv i kraft af deres job. Og det er mindst lige så slemt. Vi kunne her i avisen i denne uge fortælle, at en politiassistent og en politikommissær fra Esbjerg er tiltalt for at have instrueret en betjent i ikke at undersøge lovligheden af en knallert involveret i et færdselsuheld. Knallertens fører var søn af en politikommissær. Politifolkene er nu tiltalt for misbrug af offentlig stilling. Det var også i denne uge, der bød på en skrækhistorie om, at to tidligere ansatte ved Forsvarets Ejendomsstyrelse er tiltalt for at have modtaget bestikkelse på henholdsvis 1,7 million og 35.250 kroner. Dømmes de tiltalte, slutter de sig til den alt for lange række af sager, som svækker vores tillid til, at myndigheder og deres ansatte til enhver tid vil handle i fællesskabets interesse. Vi har Britta Nielsen-sagen. Vi har den ansatte i Skat, der blev idømt fire et halvt års fængsel for at hjælpe en ven med at få udbetalt uberettiget refusion af udbytteskat. Vi havde for nogle år siden sagen om it-firmaet Ateas bestikkelse af ansatte i Region Sjælland. Så er det jo, at man ikke kan lade være med at spekulere på, hvor mange lignende forbrydelser der ikke bliver retsforfulgt. Sikkert en hel del, vil mange nok gætte på. Når vi tænker sådan, er vi et skridt nærmere ved at miste tilliden til vores myndigheder og vores vilje til at betale skat til at opretholde dem. Det er dybt alvorligt. Politikerne har et arbejde at gøre, og det haster mere, end de måske selv er klar over.

Annonce