Annonce
Udland

General indfører udgangsforbud i Chiles hovedstad under uro

Ivan Alvarado/Reuters
Voldsomme sammenstød præger Chiles hovedstad. Demonstranter er imod højere billetpriser på undergrundsbane.

Den chilenske general Javier Iturriaga del Campo annoncerer et udgangsforbud i urolige dele af landets hovedstad, Santiago.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters natten til søndag dansk tid.

Santiago har de seneste dage været plaget af voldsomme og voldelige protester mod højere billetpriser på offentlig transport.

Det førte lørdag til sammenstød mellem soldater og demonstranter, og fredag resulterede det i, at hovedstadens undergrundsbane blev raseret.

Javier Iturriaga del Campo meddeler, at udgangsforbuddet vil være gældende melem klokken ti om aftenen og syv om morgenen lokal tid.

- Vi beder alle om at tage hjem og overveje de tiltag, som regeringen har meddelt, og at se efter deres familie og hjem, siger del Campo ifølge Reuters.

Meddelelsen kommer, kort efter at Chiles præsident, Sebastian Piñera, har sagt, at der ikke vil komme højere billetpriser på offentlig transport alligevel.

- Vi kommer ikke til at gennemføre de højere billetpriser på undergrundsbanen, siger Piñera i en tv-transmitteret meddelelse ifølge nyhedsbureauet dpa.

Urolighederne begyndte 7. oktober og handler både om stigninger på billetpriser og mere generelt om de høje leveomkostninger i Chile, der er en af Sydamerikas mest udviklede økonomier.

Lørdag stødte politi og soldater sammen med demonstranter på flere af hovedstadens centrale pladser.

Indkøbscentre blev lukket over hele hovedstaden, mens de voldelige demonstrationer ikke viste tegn på at stoppe, beskriver nyhedsbureauet AFP.

Dæk og træstammer udgjorde brændende barrikader, der blokerede flere hovedveje i Santiago, og der blev sat ild til et supermarked.

Derudover brugte politi og soldater vandkanoner og tåregas mod demonstranter, der smed sten mod politiet "flere steder", lød det fra en talsmand for politiet ifølge AFP.

Chiles præsident, Sebastian Piñera, erklærede fredag på bagkant af urolighederne undtagelsestilstand i Santiago.

Tiltaget har chokeret flere i hovedstaden. Det er ikke set siden slutningen af Augusto Pinochets militærregime i 1990, skriver AFP.

Piñera har udover undtagelsestilstanden givet militæret beføjelser til at sørge for sikkerheden i dele af landet, som altså i 17 år var underlagt Pinochets militærregime.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce