Annonce
Varde

Generationer mødes: Unge skal stå for ny klub for ældre mænd

Irene Moesgaard er en af de to frivillige, der er initiativtagere til Det Friske Pust. Arkivfoto: Yvonn Tittel
Irene Moesgaard og Cilla Hansen får kommunal støtte til et pilotforsøg, der skal vise, hvad der sker, når 15-17-årige skal stå for en klub for ældre mænd. Håbet er, at det gør noget godt for både de ældre, de unge og for rekrutteringen til de fag, hvor man arbejder med mennesker.

Ansager/Varde: Unge har brug for at lave noget meningsfyldt, og ældre mænd kan have brug for et frisk pust i deres liv. Så hvorfor ikke kombinere det og lade unge stå for en klub for ældre mænd?

Sådan er tanken bag Det Friske Pust, som klubben for ældre mænd skal hedde. Udvalget for Social og Sundhed har valgt at give penge til at afprøve projektet i seks måneder i Ansager.

Det var Cilla Hansen, der havde ideen med til det store borgermøde i Ølgod, VoresStemmer. Efter mødet har hun og Irene Moesgaard arbejdet videre med ideen, og nu får de penge til at føre det ud i livet. De har valgt Ansager, der er en by, som er stor nok til at have eget plejecenter, men samtidig så lille, at der er et stærkt lokalsamfund til at bakke op om projektet.

Det Friske Pust

Planen er i samarbejde med Ansager Skole at søge unge mennesker, der vil stå for klubben i begyndelsen af næste skoleår.

De unge bliver ansat otte timer om ugen. Kommunen giver et beløb, der dækker løn og let forplejning.

Forvaltningen foreslog et pilotforsøg på tre måneder, hvilket ville koste 12.000 kroner. Da politikerne i stedet ønsker et pilotforsøg på seks måneder, kommer det formentlig til at koste det dobbelte.

Evaluering laves efter fire måneder, og her skal Cilla Hansen og Irene Moesgaard have gjort sig nogle tanker om, hvordan klubben kan fortsætte, når pilotprojektet stopper.

Annonce

Inspiration fra Horsens

Baggrunden er alvorlig. Mange ældre - især mænd - føler sig ensomme, og mænd på over 80 år er den gruppe i Danmark, hvor flest begår selvmord.

Det er her, de unge får en rolle:

- De kan være med til at give et frisk pust til nogle, der måske tænker: "Hvad skal der egentlig ske med mit liv?", "Jeg kan ikke så meget mere" og så videre. Men de ældre har jo en masse livserfaring og en masse historie. De ved stadig noget, der kan være spændende for unge mennesker, siger Irene Moesgaard.

Inspirationen er fra Horsens, hvor de unge kom ind på plejecentret. I pilotforsøget skal klubben dog være i Aktivitetshuset på Torvet i Ansager, hvor også skolens juniorklub har hjemme. Cilla Hansen og Irene Moesgaard vil gerne have de ældre ud i samfundet.

Annonce

Bidrager til rekruttering

De unge oplever at skulle lave noget i deres fritid, der er meningsfyldt, mener Irene Moesgaard. Hun håber også, at nogle af de unge bliver så glade for arbejdet med de ældre mænd, at de får lyst til at søge ind i fag som social- og sundhedsassistent, sygeplejerske eller pædagog.

Det er et håb, som også udvalgsformand Tina Agergaard Hansen (DF) har. Hun tror også på, at det er godt for begge generationer, når unge og ældre er sammen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Regionalt For abonnenter

Ansatte og patienter fortæller om store svigt i psykiatrien: Direktion afviser at involvere styrelse i sagen

Esbjerg

Tre smittede familier tæt på at lukke Esbjerg Gymnasium: Borgmester kræver anden model for nedlukning

Annonce