Annonce
Aabenraa

Genfærd på spil: Sofie lod sig indfange af spåkone

Jomfru Fanny beretter om sit liv til Sofie Piper Duus under Halloween-ugen i Aabenraa. Den syv-årige pige lod sig ikke skræmme af "genfærdet" i skikkelse af Annette Volander. For allerede sidste år var Sofie Piper Duus stødt på spåkonen fra Aabenraa og kunne derfor huske lidt af historien. Foto: André Thorup
Tre af byens historiske personer var "genopstået" til uhyggelig Halloween i gågaden for at gøre fortiden levende. H.P. Hanssen, Franciska Clausen og Jomfru Fanny tryllebandt børn med deres fortællinger.

Aabenraa: Det sker ikke hver dag, at man møder et genfærd. I Aabenraa's gågade var der hele tre på spil fredag eftermiddag - endda i levende live. Ikke så sært at syv-årige Sofie Piper Duus var ved at tabe næse og mund af forbavselse over at stå ansigt til ansigt med selveste Jomfru Fanny. Men det skyldes nok den omstændighed, at hun kunne genkende den Jomfru Fanny, der lige havde hængt sine nyvaskede kniplinger til tørre på Nørretorv.

For Sofie Piper Duus havde allerede sidste år stiftet bekendtskab med genfærdet, der i Halloween-ugen gjorde figuren "levende".

- Jeg kan huske lidt af historien fra sidste år. Jeg kan huske, at hun boede i Persillegade, fortæller Sofie Piper Duus, som nysgerrigt fulgte med i jomfruens beretning og de øvrige af byens kendte og historiske personer, der var genopstået til lejligheden: avantgarde-kunstneren Franciska Clausen og politikeren H.P. Hanssen.

Annonce

Mennesket H.P. Hanssen

Sidstnævnte i skikkelse af den blot 17-årige Mikkel Kling Vandkær Thomsen, der komplet med moustache, høj hat, stok, lommeur og moderigtig slipsenål gav den som rigsdagsmand og fadder til genforeningen her i jubilæumsåret.

Tre historiske personer var genopstået til uhyggelig Halloween i Aabenraa - fra venstre Franciska Clausen (Mia Lilliendahl Larsen), H.P. Hanssen (Mikkel Kling Vandkær Thomsen) og bagerst Jomfru Fanny (Annette Volander) på Nørretorv. Foto: André Thorup

Sin unge alder til trods har Mikkel Kling Vandkær Thomsen et indgående kendskab til det menneske, han her 100 år senere lægger stemme og figur til.

- Det er jo på en måde levende historie. Havde det ikke været for H.P. Hanssen, ville vi tale tysk her i området i dag. Jeg har læst rigtig meget om H.P. Hanssen, set udstillingen om ham på Aabenraa Museum og i det hele taget forsøgt at sætte mig ind i hans sind. Og så har jeg - med hjælp fra min mor - forsøgt at få detaljerne så historisk korrekte som muligt: tøjet og den høje hat, for eksempel, og slipsenålen. Det, der har imponeret mig mest ved H.P. Hanssen, var hans fremsynethed. H.P. Hanssen havde et beundringsværdigt blik for fremtiden. Og så var han ovenikøbet et varmt og empatisk menneske, der trådte til med hjælp, hvor han kunne, fortæller den unge "H.P.", der hele tiden føjer nye facetter til figuren ud fra de udførlige noter, han gemmer i sin lomme.

Annonce

Skuespiller in spe

Han - Mikkel - kan godt lide at optræde. Godt nok er han selvlærd, men en lille rolle i egnsspillet "Hér går grænsen" er det allerede blevet til, og det er ikke utænkeligt, at han også fremover kommer til at beskæftige sig med skuespil. Det har han så ikke fra fremmede, idet hans forældre har været aktive på de skrå brædder i Det Lille Teater i Gråsten.


Jeg har læst rigtig meget om H.P. Hanssen, set udstillingen om ham på Aabenraa Museum og i det hele taget forsøgt at sætte mig ind i hans sind.

Mikkel Kling Vandkær Thomsen, i rollen som H.P. Hanssen


- Det er faktisk ret bevægende at agere H.P. Hanssen, erkender Mikkel Kling Vandkær Thomsen om sin rolle:

- Folk har leget med på tanken om, hvad H.P. Hanssen ville have sagt, hvis han mødte verden i dag. Der er endda flere, der har takket mig for at Genforeningen forløb, som den gjorde, fortæller skuespilleren.

De tre historiske personer var ikke kun vakt til live for at sprede uhygge i gågaden, der har Halloween som det gennemgående tema.

Annonce

Historie i børnehøjde

- Meningen er naturligvis også at formidle historien - set med de menneskers øjne, der selv var en del af begivenhederne. De var alle en del af byens historie - og det åbner nogle muligheder, fordi vi dels pirrer til folks erindring, dels giver børn en helt ny indgang til den historiske fortælling. Det foregår derfor meget i børnehøjde, forklarer "Franciska Clausen" alias Mia Lilliendahl Larsen, skuespiller og "eventør" - event-mager og eventyr-formidler - fra Sønderborg.

Det er da også den gode fortælling, der tryllebinder publikum denne efterårs-eftermiddag.

Sofie Piper Duus blev i hvert fald ikke træt af at høre på Franziska Caroline Elise Enger, bedre kendt som Jomfru Fanny, fra Persillegade. Genfærd eller ej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

2020 blev det bedste år for Kolding Lufthavn i ti år: Vi har set flere forretningsrejser, hvor de har samlet 4-5 mand i et jetfly

Billund For abonnenter

Legolands teknikere ordner alt fra videoovervågning til årets nyeste forlystelser: - Det er ligesom at få noget fra Ikea

Annonce