Annonce
Læserbrev

Genforeningen 2020 - alt efter temperament!

Læserbrev: Det vi tager for givet, har vi pludselig måttet sige farvel til. Forhåbentligt ikke et farvel, håber jeg, snarere en besked om at nogle gode oplevelser er i vente.

Sidder med bogen "Genforeningen 2020". På den ene side en gennemgang af historien og baggrunden for Genforeningen og på den anden side en vidunderlig introduktion til feståret 2020 med skønne billeder og appetitvækkere for planlagte begivenheder.

Imellem 1917 og 1923 var der i Europa ikke mindre end 27 voldelige overdragelser af politisk magt og flere end 4 mio. dræbte.

Grænsedragning har ikke kun fundet sted i det dansk-tyske grænseland. I Ungarn skete det lidt før end hos os og det på en ret så drastisk måde, hvor det daværende Ungarn blev reduceret med 72 procent, og hvor 2/3 af befolkningen pludselig var borgere i andre lande. Dette som følge af Trianon-aftalen. Orbán er måske et resultat heraf? Den mere kendte Versailles-aftale var heller ikke noget godt forbillede, den ledte jo som bekendt til opbygningen af det Tyskland, som startede Anden Verdenskrig.

Op imod dette står den dansk-tyske grænsedragning i 1920. Et demokratisk og fredeligt eksempel. To afstemninger med hvad det har indebåret af demokratiske skærmydsler. På valgdagen den 10 februar gik det så galt for sig, at en bilist fik Dannebrog revet af sin bil i Haderslev. Resultatet står tilbage, en grænse som vist kun meget nationalkonservative har ønsker om at flytte.

Danmark blev genforenet med den nordlige del af Slesvig. Et område som af historiske tilskikkelser siden reformationen havde været administreret og forvaltet på tysk.

I år er der så arrangeret omkring 1.300 begivenheder nord og syd for grænsen til fejring af denne historiske og eksemplariske grænsedragning, der vækker så mange varme følelser – også i mig. Jeg ser ikke mig selv som nationalist, men jeg glædes også ved de mange begivenheder, der bringer mennesker sammen, og som sætter demokrati og fællesskab i fokus. I særdeleshed glædes jeg ved, at fejringen foregår på tværs af grænsen, selvom det nyligt opsatte hegn er et skår i glæden.

På begge sider af grænsen er der så mange kvaliteter og så mange potentialer. Potentialer som vi langt hen ad vejen kunne udnytte bedre, og det til fælles gavn og bedste. Bare et eksempel; nord for grænsen mangler vi lærepladser, og syd for lærlinge. Lige nu er grænsen lukket – men det er jo ikke mere end midlertidigt.

Jeg begræder at så mange arrangementer må udsættes (håber jeg) i disse for vort land så trange tider. Det er nødvendigt, men det er også dejligt at have noget til gode. En lille forsmag på festlighederne kan jo være en tur ud til en af den mange grænsesten, der er placeret over hele landet – der er også en i nærheden af dig. Men husk, ikke over 10 mennesker ved en mindesten af gangen!

En særlig hilsen her fra til grænselandet, jeg bøjer mit hoved i respekt for jeres sans for fællesskab og traditioner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Svenske coronadødstal kan være dobbelt så høje som hidtil antaget

Annonce