Annonce
Læserbrev

Genforeningen. Et helt års fest værd

Annonce

I år er det 100 år siden Sønderjylland blev en del af Kongeriget Danmark. Det skal selvfølgelig fejres i hele landet, men specielt i Vejen Kommune, hvor en stor del af den gamle grænse mellem Sønderjylland og Danmark lå i de år, hvor Sønderjylland var tysk.

Vores kommune er i høj præget af den historiske Kongeå-grænse. Inden tabet af Hertugdømmerne i 1864 var åen toldgrænse, hvor der bl.a. skulle betales told af kvæg, der blevet drevet sydpå via Hærvejen. Efter 1864 blev Kongeåen grænse mellem Preussen og Danmark. De dansksindede sønderjyder var i de efterfølgende 56 år under pres fra den preussisk stat. Men det danske folkeliv var stærkt, med masser af nationale foreninger og samling omkring det danske.

Mange af vores fyrtårne er skabt ud af denne brydningstid – blandt andet Rødding Højskole der i en periode blev flyttet til Askov, Skibelund Krat, Skibelund Efterskole og Ladelund Efterskole. Tabet af Sønderjylland og Genforeningen har været definerende for vores område, og selvom 100 år er gået, er historien stadig værd at mindes.

Derfor er jeg glad for, at vi i Vejen Kommune har sat alle sejl til for at fejre Genforeningen i løbet af et helt års festligheder. Samlet set har byrådet afsat over 3 millioner kroner til på forskellig vi at markere genforeningen. En stor del af pengene bliver brugt til en stor folkefest i Skibelund Krat den 14. juni og den 9. juli, hvor dronning Margrethe besøger Skibelund Krat og Askov Højskole.

Derudover har vi fordelt penge til mange lokale arrangementer overalt i kommunen, pt. er der i 1. halvår planlagt 39 aktiviteter jf. www.genforeningen2020.dk. Så der bliver masser af muligheder for at bliver klogere på vores fælles baggrund og festligholde, at Sønderjylland kom hjem i 1920.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Tanja har været sygemeldt med stress tre gange: - Jeg kan bedre holde til presset, når jeg arbejder hjemme

Kolding

Nyt forsøg i Kolding Kommune: Nu må Tanja og kollegaerne arbejde hjemme i op til tre dage om ugen

Annonce