Annonce
Vejen

Genforeningen fejres i Vejen for 3,3 mio. kroner

Én af de helt store markeringer i Vejen Kommune af Genforeningen bliver folkefesten i Skibelund Krat. Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Enhedslistens byrådsmedlem Maya Ryom undlod ikke at udtrykke sin kritik over beløbsstørrelsen, der anvendes i forbindelse med Genforeningens festligheder.

Vejen: Lige godt 3,3 millioner kroner.

Det er det beløb, som Vejen Kommune har afsat i forbindelse med 100 året for Genforeningen. Rundt i hele landet bliver det markeret, at det i 2020 er 100 år siden, at Sønderjylland blev en del af kongeriget Danmark.

På byrådsmødet var der en orientering omkring, hvad Vejen Kommune har afsat af penge til festlighederne. For at sikre en overordnet koordinering er der nedsat et præsidium med repræsentanter fra kommunerne, hoffet, staten, regionen og lokale foreninger og aktører. Derudover er der etableret et fælles sekretariat, som også Vejen Kommune bidrager økonomisk til.

Enhedslistens Maya Ryom konstaterede, at hun ikke ønskede sagen til afstemning, men hun lagde ikke skjul på sin kritik af beløbets størrelse:

- Jeg er nødt til at kommentere beløbet. Det er dælme mange penge. Det er stygt mange penge. Det er svært at acceptere, når vi ser på kommunens pressede økonomi, hvor eksempelvis folkeskolerne kæmper, og hvor vi sparer på ældreområdet. Det gør ondt, lød det fra Maya Ryom.

Borgmester Egon Fræhr erkendte, at det er mange penge, men at Vejen Kommune har lagt sig på niveau med øvrige kommuner.

Annonce

Jeg er nødt til at kommentere beløbet. Det er dælme mange penge. Det er stygt mange penge.

Maya Ryom, medlem af Vejen Byråd for Enhedslisten

Pengene er afsat

Morten Thorøe supplerede: - Jeg vil ikke deltage i grædekone-koret. Vi har ikke taget penge fra andre områder, men vi har afsat penge og også sparet op i eventpuljen. Desuden er der i beløbet tale om 500.000 kroner til revitaliseringen af Skibelund Krat. Det skal vi ikke græde over. Det skal vi feste over.

Ifølge borgmester Egon Fræhr er det endelige program fortsat under udarbejdelse. Men det ligger fast, at der bliver tale om en folkefest søndag den 14. juni i Skibelund Krat, og derudover bliver der et besøg af dronning Margrethe torsdag den 9. juli.

De samlede udgifter til Genforeningen på i alt 3.320.000 kroner er fordelt således:

  • 820.000 kroner til medfinansiering af præsidium, sekretariat og fælles udgifter.
  • 400.000 kroner til genforeningspulje til uddeling til lokale aktører.
  • 1,2 millioner kroner til folkefesten i Skibelund Krat den 14. juni 2020.
  • 400.000 kroner til dronningebesøg den 9. juli 2020.
  • 500.000 kroner til medfinansiering af revitalisering af Skibelund Krat.

Sådan er pengene afsat

Midlerne til markeringen af Genforeningen er finansieret af Vejen Byråd.

  • 1,5 millioner kroner afsat på driften for budgetår 2018-2020 med 500.000 kr. årligt til samlet understøttelse af genforeningen.
  • 400.000 kroner afsat på driftsbudgettet for 2020 til dronningebesøg.
  • 500.000 kroner afsat på anlægsbudgettet for 2019 til revitalisering af Skibelund Krat.
  • 920.000 kroner opsparet i Eventpuljen til folkefesten den 14. juni 2020.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Mens regeringen tøver, holder danskerne i kø

Læserbrev: Omtrent fire måneder er der gået, siden den socialdemokratiske transportminister, Benny Engelbrecht, proklamerede i JydskeVestkysten, at han for længst er trukket i arbejdstøjet, og at der fra regeringens side bliver arbejdet hårdt på en ny infrastrukturplan. Noget vi i Venstre selvsagt var glade for at høre. Nu er der som sagt gået over fire måneder, og på kalenderen står der 2020. Mere end et halvt år er gået, siden Socialdemokratiet flyttede ind i regeringskontorerne, og danskerne er endnu ikke stillet en infrastrukturplan i udsigt. Mens trafikken på de danske veje snegler sig afsted, og borgere og virksomheder bruger mere tid på kø og trængsel, kan transportministeren end ikke sætte et årstal på en ny infrastrukturplan. Alle os sydjyder må således gå rundt i uvished – vi ved ikke, om vi er købt eller solgt. Og uvisheden skaber selvfølgelig bekymring. For hvad skal der ske med Ny Midtjyske Motorvej? E45/E20 ved Kolding? Rute 11 fra Korskro til Varde? Eller for den sags skyld opgraderingen af Rute 11 til Tønder? Ingen ved det. Sidste år kom vi i Venstre i mål med en aftale om at investere mere end 110 milliarder kronet i vores infrastruktur frem mod 2030. Investeringer, som ville sikre vækst og bosætning over alt i Danmark. Derfor er det mildest talt bekymrende, at vi i Sydjylland ikke kan vide os sikre på, om de investeringer, som vi i Venstre var med til at aftale, overhovedet bliver til noget. I Venstre vil vi arbejde for, at vi hurtigst muligt bliver indkaldt til forhandlinger om en infrastrukturaftale. Vi kan ikke vente længere. For når borgere og virksomheder holder i kø koster det samfundet 20 milliarder kroner om året. Derfor er en god og sammenhængende infrastruktur helt grundlæggende for fortsat vækst og udvikling. Noget som er altafgørende, hvis vi skal investere i velfærd og grønne løsninger. Så alt imens regeringen har skudt endnu et løfte til hjørne, må vækst og udvikling sættes på pause.

Esbjerg

Se kortet: Her rammer Energinets nye linjeføring mellem Endrup og grænsen

112

Lastbil ramt af bom i overkørsel i Ribe

Annonce