Annonce
Haderslev

Genforeningen fejres med 25 sange - i en bog

Den danske Salmeduo bestående af Hans Esbjerg og Christian Vuust har indspillet 25 sange, der er påvirket af genforeningen. PR-foto
Ny bog med cd indeholder 25 sange og salmer, der alle trækker tråde til genforeningen, der har 100 års jubilæum i 2020.
Annonce

”Det farligste agitationsmiddel danskerne ejer.”

Den dramatiske karakteristik faldt under en retssag i Haderslev i 1900-tallet, og det farlige middel var - såmænd sange.

I årene 1903-1906 kulminerede den tyske forfølgelse af danske sange, der altså blev betragtet som et vægtigt våben for de dansksindede i det tysk annekterede Sønderjylland. De, der brugte ”Den blå Sangbog” fik bøder, og en af de sange, der endte på den tyske forbudsliste var ”Du skønne land med dal og bakker fagre”.

Måske derfor er denne sang den første af 25 sange og salmer, der sammen udkommer i en kombineret bog- og cd-udgivelse med titlen ”Du skønne land – genforening og fællessang i nyt lys”.

Udgivelsen

"Du skønne land - genforening og fællessang i nyt lys" udkommer den 25. november.

I forbindelse med udgivelser arrangeres der tre reelasekoncerter i Aarhus, Købvenhavn og Haderslev.

Koncerten i Haderslev finder sted i "Sangstationen" på Domkirkepladsen den 29. november fra 16.30 til 17.30.

Den kombinerede bog og cd distribueres af Gateway Music og forlaget Vandkunsten.

Annonce

Klaver og saxofon

I bogen er cd’en vedlagt, og musikken er indspillet af Den danske Salmeduo, bestående af Christian Vuust på saxofon og klarinet og Hans Esbjerg på klaver. Værket, der udgives anledning af 100-året for genforeningen i 2020, rummer foruden instrumentalfortolkninger af de 25 sange og salmer nogle perspektiverende tekster om genforeningen og den sønderjyske tradition for fællessang, som de tyske myndigheder i hvert fald i perioder havde et skarpt blik for.

Teksterne er skrevet biskop over Haderslev Stift, Marianne Christiansen, museumsinspektør ved Museum Sønderjylland Kulturhistorie i Tønder, Elsemarie Dam-Jensen, og Katrine Nyland Sørensen, der producerer radioprogrammer og podcasts om kultur- og musikhistorie. Sidstnævnte har udarbejdet noter og tekster til sangene sammen med den Danske Salmeduo.

Annonce

Jazz-inspiration

De 25 sange og salmer spænder vidt. Udvgivelsen rummer blandt andet ”I Danmark er jeg født”, Dengang jeg drog af sted”, Jeg elsker de grønne lunde”, og ”For en fremmed barskt og fattigt”.

Med udvalget har folkene bag bogen og pladen ønsket at vise, hvor meget opgøret om hertugdømmerne og bestræbelserne på genforeningen har influeret på sangskrivningen.

Den Danske Salmeduo har 23 års samarbejde bag sig, og på cd’en har den i musikken bestræbt sig på at kombinere den nordiske tone med den amerikanske jazz’ improvisationer. Tanken er, at man skal læse bogen, mens man lytter til pladen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Debat: Luk turistkontoret i Ribe

Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce