Annonce
Kultur

For tredje gang: Populær event åbner igen for ti timers fællessang

Det er tredje gang, at Sang- og Musikmaraton finder sted, og de to foregående år har det været meget populært at tage i Høje Kolstrup Kirke og synge sange fra Højskolesangbogen sammen med en masse andre. Arkivfoto: Timo Battefeld
For tredje år i træk arrangeres der Sang- og Musikmaraton i Høje Kolstrup Kirke. Det sker den 1. februar, og arrangørerne er spændte på, om kirken igen bliver fyldt.

Aabenraa: At det er et specielt år i Sønderjylland i år, sætter også sit præg på den tredje udgave af Aabenraa Sang- og Musikmaraton lørdag den 1. februar i Høje Kolstrup Kirke.

For når der igen skal synges i 10 timer, får Genforeningen også sin plads med både en sangvært i form af 2020-sekretariatsleder Simon Faber og en afslutning med Den Danske Salmeduo, som har lavet et nyt koncertprogram i år i anledning af 100-året for Genforeningen.

Den Danske Salmeduos koncertrepertoire indeholder nyfortolkninger af det dansk-tyske grænselands sang- og salmetradition.

- Danmark er beriget med en levende og omfangsrig fællessangstradition. Store dele af den danske sangskat blev skabt under påvirkning af opgøret om hertugdømmerne og de efterfølgende genforeningsbestræbelser og afspejler udformningen af Danmark som den nationalstat, vi kender i dag. Grænselandets udvikling til forsoning og venskab henover grænsen med gode vilkår for mindretallene er enestående og sætter også stadig sanglige spor. Alt dette synes vi er værd at markere og perspektivere, fortæller duoen, som består af Christian Vuust og Hans Esbjerg i en pressemeddelelse.

Annonce

Sang- og Musikmaraton

  • I 10 timer synges der sange fra Højskolesangbogen.
  • Hver time har sit eget tema og sin egen sang- eller musikvært, som vælger tre af timens sange. Den resterende del af timen vælger deltagerne, hvad der synges.
  • Der vil også deltage kor og solister. Her er det blandt andet muligt at opleve Sct. Jørgens Pigekor, Sct. Nicolai Cantori, Aabenraa Musikskole, Orgeldrengene Haderslev og Åbenrock.
  • Deltagerne bestemmer selv, hvor mange timer man vil være med.

Fællessang løfter humøret

Duoen er de sidste værter i et alsidigt program, som også byder på værter som historiker Erik Skifter Andersen, tidligere formand for Billedkunstrådet og Kulturelt Samråd Elisabeth Hertzum og organist Mogens Damm fra Sct. Jørgens Pigekor.

- Første gang var med lidt nervøse trækninger, hvorvidt vi kunne ramme en bred interessegruppe. Det lykkedes, og vi gav også en god oplevelse anden gang. Kan det fortsætte og hvad mener deltagerne om programmets sammensætning? Det er jeg spændt på. Til den fælles dansk/tyske gudstjeneste forleden henviste provst Kirsten Sønderby til en artikel i Coops blad “Samvirke,” hvor overskriften var: Syng med – det er sundt, med en underoverskrift som lyder: Fællessang kan løfte humøret og sænke stressniveauet. Og så kan det få hjerter til at slå i takt. De seneste år er der kommet fokus på de sunde effekter ved at synge sammen. Og landet over læner vores sangstemmer sig ind til hinanden. Da har vores arrangement medvirket som en god vitaminpille, siger medarrangør Orla Jensen.

Der er en sangvært i hver af de ti timer, som har valgt tre sange indenfor forskellige temaer, som fylder hver time. Den resterende del af timen vælger deltagerne, hvad der synges.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Varde For abonnenter

Borgmester om ulovligheder i børnehave: - Jeg har bedt mine direktører kigge sagen igennem

Annonce