Annonce
Aabenraa

Genforeningen kan spottes i Østergade

Christian Skov flyttede til Felsted for halvandet år siden. Han er med i den arbejdsgruppe under borgerforeningen, der nu har indkaldt til møde om fremtiden for området ved Østergade og Tværgade. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Østergade i Felsted er et stykke arkitekturhistorie. Om historien kan bevares afhænger af, om husene opkøbes af børnefamilier eller af investorer, der blot vil splitte dem op i mindre lejemål.

FELSTED: Historien kan lige pludselig blive synlig, når man mindst venter det.

For eksempel en stille formiddag i Østergade i Felsted i selskab med en af beboerne, Christian Skov, der er uddannet historiker fra Aarhus Universitet.

Han forklarer, hvordan man tydeligt kan se, hvilke huse, der er bygget før genforeningen og bærer bræg af tysk historicisme med ekstra pynt - blandt andet omkring vinduerne, og hvilke huse, der er opført i tiden efter genforeningen, hvor arkitekturen bar præg af den danske stil, der går under navnet Bedre Byggeskik.

Østergade er anlagt som en adgangsvej ned mod Damms Gård, som var station for Æ Kleinbahn. Husene tættest på stationen er de ældste og man kan se, hvor langt vejen var blevet bebygget mod øst omkring genforeningen, da arkitekturen blev mere dansk. Herfra begynder de røde murmestervillaer i dansk stil.

Annonce
Det er jo ikke ligegyldigt hvem, der køber husene. Det bedste er, når der kommer nye børnefamilier, der vil investere i at bevare husets kvaliteter.

Christian Skov, beboer i Østergade og medlem af en arbejdsgruppe under Felstedegnens Borgerforening

Arkitekturen

Men uanset om husene er danske eller tyske i deres oprindelse, vil Christian Skov gerne være med til at bevare de arkitektoniske kvaliteter.

Det er en af de ting, der er på dagsordenen i den arbejdsgruppe under borgerforeningen, som han er med i.

- Det er jo ikke ligegyldigt hvem, der køber husene. Det bedste er, når der kommer nye børnefamilier, der vil investere i at bevare husets kvaliteter. Det kræver en indsats, og man får ikke nødvendigvis pengene igen, når man sælger huset.

- Vi har også eksempler på huse, der bliver købt af investorer, der ikke gør noget for at vedligeholde dem, men i stedet splitter dem op i mindre lejemål.

Christian Skov så gerne, at kommunen lavede en vejledning til folk, der er interesseret i at sætte deres hus i stand.

Frederikke Winther, der er bevaringsarkitekt hos Aabenraa Kommune, fortæller, at ejerne af husene gerne må ringe til hende og få gode råd.

- Når det gælder alle bevaringsværdige huse, som er registreret med en bevaringsværdi på fire eller derunder, kommer jeg gerne ud og kigger på huset og giver gode råd. Hvis huset for eksempel har en bevaringsværdi på fem, vil jeg også gerne fortælle, hvad der skal til for at komme op på fire, lyder det.

Aabenraa Kommune har en støtteordning for folk, der vil gøre noget ved deres bevaringsværdige huse. Der kan søges om tilskud til de udvendige foranstaltninger, hvis huset har en bevaringsværdi på fire eller derunder.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Julebal i Medius: Flere tilmeldte i år

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce