Annonce
Aabenraa

Genforeningen kan spottes i Østergade

Christian Skov flyttede til Felsted for halvandet år siden. Han er med i den arbejdsgruppe under borgerforeningen, der nu har indkaldt til møde om fremtiden for området ved Østergade og Tværgade. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Østergade i Felsted er et stykke arkitekturhistorie. Om historien kan bevares afhænger af, om husene opkøbes af børnefamilier eller af investorer, der blot vil splitte dem op i mindre lejemål.

FELSTED: Historien kan lige pludselig blive synlig, når man mindst venter det.

For eksempel en stille formiddag i Østergade i Felsted i selskab med en af beboerne, Christian Skov, der er uddannet historiker fra Aarhus Universitet.

Han forklarer, hvordan man tydeligt kan se, hvilke huse, der er bygget før genforeningen og bærer bræg af tysk historicisme med ekstra pynt - blandt andet omkring vinduerne, og hvilke huse, der er opført i tiden efter genforeningen, hvor arkitekturen bar præg af den danske stil, der går under navnet Bedre Byggeskik.

Østergade er anlagt som en adgangsvej ned mod Damms Gård, som var station for Æ Kleinbahn. Husene tættest på stationen er de ældste og man kan se, hvor langt vejen var blevet bebygget mod øst omkring genforeningen, da arkitekturen blev mere dansk. Herfra begynder de røde murmestervillaer i dansk stil.

Det er jo ikke ligegyldigt hvem, der køber husene. Det bedste er, når der kommer nye børnefamilier, der vil investere i at bevare husets kvaliteter.

Christian Skov, beboer i Østergade og medlem af en arbejdsgruppe under Felstedegnens Borgerforening

Arkitekturen

Men uanset om husene er danske eller tyske i deres oprindelse, vil Christian Skov gerne være med til at bevare de arkitektoniske kvaliteter.

Det er en af de ting, der er på dagsordenen i den arbejdsgruppe under borgerforeningen, som han er med i.

- Det er jo ikke ligegyldigt hvem, der køber husene. Det bedste er, når der kommer nye børnefamilier, der vil investere i at bevare husets kvaliteter. Det kræver en indsats, og man får ikke nødvendigvis pengene igen, når man sælger huset.

- Vi har også eksempler på huse, der bliver købt af investorer, der ikke gør noget for at vedligeholde dem, men i stedet splitter dem op i mindre lejemål.

Christian Skov så gerne, at kommunen lavede en vejledning til folk, der er interesseret i at sætte deres hus i stand.

Frederikke Winther, der er bevaringsarkitekt hos Aabenraa Kommune, fortæller, at ejerne af husene gerne må ringe til hende og få gode råd.

- Når det gælder alle bevaringsværdige huse, som er registreret med en bevaringsværdi på fire eller derunder, kommer jeg gerne ud og kigger på huset og giver gode råd. Hvis huset for eksempel har en bevaringsværdi på fem, vil jeg også gerne fortælle, hvad der skal til for at komme op på fire, lyder det.

Aabenraa Kommune har en støtteordning for folk, der vil gøre noget ved deres bevaringsværdige huse. Der kan søges om tilskud til de udvendige foranstaltninger, hvis huset har en bevaringsværdi på fire eller derunder.

Annonce
Aabenraa For abonnenter

Nu kan Susanne kalde sig politiker: Erhvervskvinden skal lære at være tålmodig

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Forventer kæmpe efterspørgsel: Stender Gruppen på vej med yderligere 220 boliger

Tønder For abonnenter

Gunner har bøvlet med kommunen i over fire år: Nu er stengærde alligevel ikke til fare for trafikken

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Se billederne: Efterfølgeren af Hvidstengruppen havde gallapremiere i Aabenraa

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Annonce