Annonce
Sønderjylland

Genforeningens oversete guldkorn

Halvor Bogh er den musikalske motor i Marskens Guld, der ud over ham selv også tæller datteren Maja (sang) og harmonikaspilleren Gitte Bønning Kristensen. På den kommende Genforenings-CD spiller gymnasielæreren fra Tønder ikke færre end fem strenginstrumenter, herunder denne Bouzuki. Foto: Jacob Schultz
Den Tønder-baserede folkemusikgruppe Marskens Guld er ved at indspille og udgive en CD med primært selvkomponerede sange med tekster om første verdenskrig og Genforeningen. Gruppens musikalske motor, Halvor Bogh, er dykket dybt ned i både kendt og mindre kendt materiale, og er her stødt på både tragedier, sorg og glæde.
Annonce

TØNDER: Den 6. juni 1915 var en sort dag i den sønderjyske historie. Denne formiddag angreb franske tropper efter en forudgående morderisk trommeild i frontafsnittet Moulin-sous-Touvent i Picardiet i Nordfrankrig, tyske skyttegrave, der var bemandet med mange unge sønderjyske soldater. Da dagen var omme, var 104 sønderjyder døde, og den 6. juni ved Moulin-sous-Touvent hører - set med sønderjyske øjne - til krigens blodigste.

Historien er blandt andet fortalt i bogen "Den sorte dag ved Moulin-sous-Touvent", som Martin Bo Nørregård og Rene Rasmussen udgav for et par år siden. Tragedien begrædes også i digtet "Mulæng Su Tuvang", som krigsinvalid Christian Seeberg skrev i 1924. Digtet er der nu sat musik til, og sangen "Mulæng Su Tuvang" indgår i den Genforenings-CD, som folkemusikgruppen Marskens Guld med base i Tønder har på trapperne.

Faktisk skulle CD'en have været klar til Genforenings-festlighederne i maj/juni, men som så mange andre steder kom også her coronakrisen på tværs. Sangene ligger klar, men indspilningen er forsinket, og dermed forventes den officielle præsentation at trække ud til efter sommerferien.

Primus motor bag det musikalske genforeningsprojekt er Halvor Bogh, Tønder. Han har ledt efter og fundet gamle - gerne oversete - digte, som han efterfølgende selv har sat musik til.

- Hver sang har sin egen gode historie. Der er fest og der er sorg. Det er den stemning, der skal fanges med musikken. Musikken skulle gerne give digtene et nyt liv, siger Halvor Bogh

Musikken skulle gerne give digtene et nyt liv.

Halvor Bogh, musiker, sangskriver og gymnasielærer, Tønder

Annonce

Marskens Guld

Han dannede Marskens Guld sammen med datteren Maja for 10 år siden. Gruppen har tidligere, med start i 2011, indspillet tre CD'er med sange og instrumentalstykker fra marsklandet omkring Tønder samt musikalske fortolkninger af Ballum-forfatteren Hansigne Lorenzens værker. Op til Genforenings-CD'en er guld-duoen blevet til en trio, idet Gitte Bønning Kristensen er kommet til med både sin harmonika og sangstemme.

Ideen til Genforenings-projektet kom sidste efterår, da Halvor Bogh genlæste et digt fra Hansigne Lorenzen om Kong Christian og Dronning Alexandrines genforeningstur gennem det genforenede Sønderjylland med besøg i Ballum.

- Da jeg fandt digtet, var der pludselig en melodi oppe i mit hoved. Det var desværre ikke min egen, husker Halvor Bogh om den gamle skotske folkemelodi, der nu ligger under digtet.

Annonce

Opvokset med sang

At der lige pludselig dukker en melodi op, er ikke noget nyt. Nu 57-årige Halvor Bogh er opvokset i Højer, hvor forældrene var forstanderpar på den lokale ungdomsskole. Der var i forvejen megen musik i hjemmet, og morgensang var et dagligt indslag på skolen.

- Så jeg kunne nok højskolesangbogen udenad inden jeg var syv, vurderer Halvor Bogh, der trods opfordring og pres fra især moderen aldrig fik lært at spille klaver, men til gengæld fandt sin kærlighed til strengeinstrumenterne. Det musikalske øre fejlede ikke noget, og det er siden blevet til utallige selvskrevne sange. De indgår blandt andet i repertoiret af gruppen "Drones and Bellows", som Halvor Bogh har været aktivt medlem af i alle år.

Men selv om musik og historier fylder meget og altid har interesseret ham, så er det faktisk gymnasielærer med matematik og fysisk som hovedfag, der blev hans levevej. Musikkonservatoriet var inde i billedet, men blev droppet.

- Jeg var nok for doven til alt det med noderne, lyder selverkendelsen.

Halvor Bogh er dykket dybt ned i den sønderjyske historie for at grave især mindre kendte sange og digte fra tiden omkring Genforeningen frem. Coronakrisen har forsinket CD-projektet, der nu forventes klar efter sommerferien. Foto: Jacob Schultz
Annonce

Synger om natten

At skrive en sang kan for Halvor Bogh tage alt lige fra fem minutter til flere uger.

- Jeg har faktisk altid musik i hovedet. Det sker, at jeg vågner om natten med en melodi. Så står jeg op, finder telefonen frem og optager den. Næste morgen kan jeg så høre, om den kan bruges.

Om Genforenings-CD'en kan bruges, vil fremtiden vise. De gode historier, der ligger bag hver sang, hører med til præsentationen, og faktisk blev de første 10 sange prøvepræsenteret på "Back to the roots festivalen" i Rinkenæs en uge inden coronakrisen lukkede al kultur- og koncertliv ned.

- Det gik faktisk rigtig godt, husker Halvor Bogh og håber, at der bliver bud efter Marsken Guld og guldkornene fra tiden omkring 1920 i den kommende tid.

Annonce

Sønderjysk

Et særkende og varemærke for den kommende CD er ikke mindst, at flere sange er holdt på sønderjysk. Det gælder ikke mindst for Halvor Boghs version af den engelske sangskriver Mike Hardings digt/sang "Christmas 1914". Sangen handler om det besynderlige, der skete ved vestfronten juleaften 1914, hvor tyske og engelske soldater nedlagde våbnene og mødtes i ingenmandsland midt mellem skyttegravene. Den selvbestaltede våbenhvile varede flere dage, og der blev sågar arrangeret en fodboldkamp, som tyskerne efter sigende vandt med ét mål - i overtiden.

- Nogle unge dansksindede sønderjyder var med ved fronten, så det føles naturligt at synge den på sønderjysk, siger Halvor Bogh om "Juleawten 1914". Sangen var angiveligt let at oversætte.

- Sønderjysk og engelsk klinger på en måde godt sammen, siger han.

Inden han gik i gang med oversættelsen, kontaktede han Mike Harding for ligesom at spørge om lov. Reaktionen fulgte prompte og var positiv.

- Han skrev tilbage, at det måtte jeg gerne - og at han var beæret, husker Halvor Bogh.

Annonce

Med støtte

Ud over at have fundet de 15 "rigtige" sange og historier, spiller han selv på syv strenginstrumenter på den kommende CD. Projektet har fået økonomisk støtte fra Tønderhus Fonden og Grænseforeningen.

- Det er jeg meget taknemlig for.

Han havde også håbet på opbakning fra Tønder Kommunes genforenings-pulje, der var på en halv million kroner. Men ansøgningen om at give de lokale digte og sange fra Genforeningen nyt liv var det ikke opbakning til, måtte han efterfølgende konstatere.

Den manglende kommunale opbakning ramte ham, men kunne ikke stoppe projektet.

- Tingene skal ud, ellers går de i glemmebogen, siger Halvor Bogh.

Han lægger op til, at den færdige CD bliver klar til september/oktober, hvor den præsenteres i dansk folkemusiks hjertekammer, Hagges Musik Pub i Tønder, og herfra kommer ud til det sønderjyske, sydslesvigske og øvrige danske land.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Trængte hoteller og campingindehaver raser over omstridt overnatningskrav: - Det er for let at snyde

Annonce