Annonce
Sønderborg

Genforeningsbus til tusindvis af unge får 1,8 millioner i støtte

Sådan ser Genforeningsbussen ud, som vil tage på turné i hele Danmark. Illustration: Museum Sønderjylland
Fra den 10. januar 2020 kan folkeskoleelever og gymnasieelever træde ind i en genforeningsbus for at lære om genforeningen. Det er Museum Sønderjylland, der står for bussen, som skal køre rundt i hele landet i et halvt år.

Sønderjylland: I 2020 får alle landets folkeskoler og gymnasier mulighed for at lære om genforeningen, når Museum Sønderjyllands Genforeningsbus ruller ud Danmark og Sydslesvig. Projektet har længe været undervejs, men det er nu en realitet takket være støtte på 1,8 millioner kroner fra Nordeafonden og Slots -og Kulturstyrelsens genforeningspulje.

- Målet er, at det skal være festligt og sjovt og ikke en hardcore historietime. Vi skal se genforeningen og problematikkerne fra forskellige vinkler. Grænser er ikke nødvendigvis givet fra naturen hånd. Grænser skal plejes og forsvares i nogle situationer. Vi er så heldige, at vi har en grænse, der er blevet til på demokratisk vis. Det er ikke overalt, det er sådan. Med afsæt i fortællingen om Genforeningen kan vi tale med de unge om identitet, sprog og forholdet mellem flertal og mindretal. Det er emner, som er højaktuelle også i dagens Europa, siger Axel Johnsen, der er chef for Viden & Samlinger hos Museum Sønderjylland.

Genforeningsbussen er en ombygget turistbus, som byder på mange forskellige former for undervisning med udgangspunkt i genforeningen. Der er eksempelvis forløb til matematik, hvor eleverne skal beregne stemmeprocenter eller til billedkunst, hvor der arbejdes med de mange valgplakater og genforeningspropaganda.

Annonce

Genforeningsbussen

Genforeningsbussen vil køre efter en turnéplan. På Museum Sønderjyllands hjemmeside www.msj.dk kan man læse om Genforeningsbussen, ligesom man vil kunne se, hvornår Genforeningsbussen er i ens lokalområde og booke et forløb.

Genforeningsbussen er målrettet grundskolernes ældste trin samt gymnasiale uddannelser.

Det vil være museumspædagoger fra Museum Sønderjylland, der kører rundt med bussen.

Ud til 440 klasser

Genforeningsbussen deltager ved den officielle åbning af genforeningsåret den 10. januar i København og ruller herefter ud i landet og slutter sin turné til den store folkefest på Dybbøl Banke den 11. juli. Bussen har en fast rute gennem Danmark, og i løbet af 22 uger får 440 klasser mulighed for at booke bussen. Derudover vil bussen være til stede ved større, offentlige arrangementer i weekender, hvor folk kan se, hvad eleverne har lært i bussen.

- Vi kommer i den grad ud af huset. Nu har vi i 100 år formidlet om genforeningen fra Sønderborg Slot. Vi vender bøtten, og kommer ud til skolerne og overvinder kommunegrænserne, siger Axel Johnsen.

Der er allerede over 140 forhåndsbookinger på tilbuddet fra Museum Sønderjylland, der har et budget på omkring 3,5 million kroner på Genforeningsbussen. Der er i samme anledning blevet ansat en projektleder for bussen.

- Vi kan mærke, at der er i kommunerne er en stor forhåndsinteresse først og fremmest hos de sydjyske kommuner, som er særlig opmærksomme på genforeningen. Men vi har også aftaler på vej i Aalborg, Aarhus og København. Det viser, at vi har ramt rigtigt med vores tilbud om at komme ud, siger Axel Johnsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Nu spidser det til i sag om tyske huskøbere i Danmark: Styrelse kan sende minister i samråd

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Leder For abonnenter

Det utilgivelige læk

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Det nyder vi som borgere godt af, når vi eksempelvis kan betale i supermarkedet via en app, eller når vi skal i kontakt med offentlige myndigheder og ikke behøver af møde fysisk op. Tager man blot et smut syd for grænsen, vil man opdage et samfund, der virker tilbagestående i forhold til at høste fordelene af et digitaliseret samfund. Men udviklingen har også sine omkostninger. Eksempelvis kan det være svært for ældre at finde ud af selvangivelsen eller anden form for computerkontakt med myndighederne. Disse generationsudfordringer gøres der meget for at afbøde, men nogle omkostninger er af en karakter, så de er utilgivelige. En sådan er Sygehus Lillebælts læk, som netop er blevet kendt i offentligheden, af fortrolige oplysninger om godt en halv million patienter. Kort fortalt har blandt andet cpr-numre, navne og hjerteoplysninger i flere end fem år ligget tilgængelige for alle 26.000 ansatte i Region Syddanmark samt et ukendt antal samarbejdspartnere fra ind- og udland. Regionen og sygehuset er blevet kritiseret for lækket i en afgørelse fra Datatilsynet, men lægelig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen har "ikke fantasi til at forestille sig", at nogle ansatte uberettiget skal have gjort brug af patienternes oplysninger. Det kræver nu ellers ingen livlig fantasi at forestille sig, at der blandt 26.000 ansatte samt samarbejdspartnere i ind- og udland skulle findes et enkelt broddent kar, hvis moral og syn på tavshedspligt er flosset. Selv om den i øvrigt afgående lægelige direktørs tillid til sine ansatte kan være sympatisk, er den grænsende til naiv. Desværre oplever vi af og til disse helt utilgivelig læk af personlige oplysninger fra offentlige myndigheder, og netop fordi digitaliseringen af samfundet ikke kan spoles tilbage, er der grund til på det kraftigste at indskærpe vigtigheden af, at have styr på den slags. Mister folk først tilliden til myndighederne, kan det være uopretteligt.

Sport

Forstå hvorfor verden græder: - Vi har mistet en rockstjerne i Kobe Bryant

Annonce