Annonce
Aabenraa

Genforeningssten binder 2020-stafetten sammen

Sådan ser logo'et ud for Genforeningsstafetten. grafik DGI

DGI har etableret en 468 kilometer lang rute, der danner grundlag for et stafet-løb i anledning af 100 års jubilæet for Genforeningen. Ved i alt ni event-spots arrangeres små lokale aktiviteter, hvilket kræver masser af frivillige. 43 Genforeningssten binder ruten sammen.

Aabenraa: Det gælder ikke om at komme først - for det bliver nok svært at gennemføre et 468 kilometers løb i ét stræk, når DGI i samarbejde med syv syd- og sønderjyske kommuner næste år arrangerer en stafet - i anledning af 100 års jubilæet for Genforeningen.

Det handler da også mere om at være med, erkender Karin Petersen, medlem af landsdelsbestyrelsen for DGI Sønderjylland.

Start og mål bliver i Aabenraa, og deltagerne skal så i løbet af en lille måned - fra 2. til 30. maj - gennemføre én eller flere etaper på mellem ni og højst 20 kilometer.

- Ruterne tilrettelægges efter de Genforeningssten, der findes rundt omkring i de forskellige kommuner. Der er 43 i alt, som er blevet udvalgt - blandt andet én på Rømø, hvor løberne så skal krydse dæmningen, forklarer Karin Petersen.

Med udgangspunkt i Aabenraa går turen i første omgang til Nordborg og Sønderborg, Broagerland og ad Gendarmstien til Kruså og Tønder, inden løberne skal op langs vestkysten.

- Det bliver et kæmpe-arrangement, der kræver masser af frivillige - afhængig af lokale aktiviteter. For der er ikke kun selve det gennemgående Genforeningsstafet, men også små lokale arrangementer i de såkaldte event-spots - altså byer, hvor løbet passerer. Så for løberne bliver det jo en fantastisk oplevelse, fordi de på den måde kommer rundt i hjørnerne af landsdelen, lyder det fra Karin Petersen.

Annonce

Det bliver et kæmpe-arrangement, der kræver masser af frivillige - afhængig af lokale aktiviteter.

[i]Karin Petersen, medlem af landsdelsbestyrelsen for DGI Sønderjylland, om forberedelserne til Genforeningsstafetten[/i]

Genforeningsstafet

Genforeningsstafetten er et etape-løb, der afvikles i dagene fra 2.-30. maj 2020 i anledning af 100 års jubilæum for Genforeningen.Start og mål er i Aabenraa.

Hele ruten er på 468 kilometer og er langt sådan, at løberne kommer forbi 43 Genforeningssten.

Arrangør er DGI, som samarbejder med syv syd- og sønderjyske kommuner - Aabenraa, Sønderborg, Tønder, Haderslev samt Esbjerg, Vejle og Kolding.

Der er lagt ni eventspots langs med ruten, hvor lokale løbeklubber står som arrangør af lokale aktiviteter.

De røde pletter markerer de ni event-spots. De lilla trekanter er skiftezoner. Start og mål for stafetten er Aabenraa. grafik DGI

Mobiliseringsfase

Lige nu er DGI i den såkaldte mobiliserings-fase - det vil sige alt lige fra løbeklubber, små foreninger, organisationer, skoler og hele lokalsamfund opfordres til at melde sig på banen.

Netop de ni eventspots glæder Danni Callesen sig meget til. Han er idrætskonsulent hos DGI, hvor han tager sig af løb og gang.

- Vi går i samarbejde med løbeforeninger i de ni byer. Det vil sige, at de ni eventspots er dækket ind. Spørgsmålet er, om der kommer flere til. Foreløbig har vi 39 foreninger i spil som mulige samarbejdspartnere - og så er det op til dem at finde frem til flere aktører. Det kan være en daginstitution, en skole, et plejehjem eller en virksomhed. Det er sådan set kun fantasien, der sætter grænser. Eneste krav til de ni eventspots er, at der skal være en fem kilometers gå-tur og en løbetur, ligeledes på fem kilometer. Hvad man derudover finder på, er helt op til den enkelte arrangør. Det kommer også an på, hvor meget man kan gabe over. Målet er aktivere så mange som muligt. Derfor har vi også sat barren så lav som mulig - det vil sige at løbene er uden tidtagning for at alle kan være med, forklarer Danni Callesen.

Annonce
Forsiden netop nu
Team Esbjerg For abonnenter

En præstation til topkarakter: Team Esbjerg pillede totalt pynten af russiske storhold

Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce