Annonce
Haderslev

Genhusning: Lokale foreninger - lige fra Kløften Festival til kickboksere - foretrækker en knirkende gammel skole frem for et funklende nyt fælleshus

Knud Erik Karlsen, Johny Gramberg, Tina Nurby, Lasse Brommann og Demian Anschütz kommer alle fra forskellige foreninger, som har "fundet hinanden" i adressefællesskabet på den nedlagte Hertug Hans Skole. De vil gerne blive boende sammen i den gamle skole. Foto: Connie Bøgwad schmidt
I forbindelse med Honørkajbyggeriet på havnen måtte flere foreninger rømme deres opholdssteder, og de fik midlertidigt husly på det, der i folkemunde stadig er kendt som Hertug Hans Skole. Her vil de gerne blive, men det er helt andre løsninger, politikerne i udvalget for kultur og fritid skal drøfte tirsdag eftermiddag.

HADERSLEV: Kickboksere og Kløftenfolk. Yogamotionister, taekwondo-udøvere, boksere og mange andre foreningsfolk har det seneste års tid haft deres gang på den for længst nedlagte Hertug Hans Skole i Buegade i Haderslev.

Og selv om deres fokus stritter i alle retninger, har de mange foreninger fået etableret et rigtig godt samarbejde. Faktisk så godt, at  gerne vil blive boende på den tidligere skole. Da foreningerne i sin tid fik adresse i Buegade var det mest af nød, da flere af dem blev nødt til at rømme deres hidtidige lokaler nær havnefronten, hvor Honørkajprojektet nu er undervejs. Men den fælles adresse har givet pote på flere andre områder fortæller blandt andre Lasse Brommann fra Kløften Festival, som også har fået kontor og mødelokaler i Buegade:

- Vi kan arbejde sammen på tværs, og hvis vi for eksempel skal have flyttet noget tungt, så kan vi få hjælp fra styrkeløfterne.

Annonce

Også Johny Gramberg fra Taekwondo Team Haderslev sætter stor pris på adressen i Buegade:

- Vi kan også hjælpe hinanden, hvis der skal afvikles stævner i de enkelte foreninger, og det kan være en stor fordel, fordi vi er jo kun så og så mange voksne i de enkelte foreninger. Dertil tror jeg, vi kan fastholde nogle af de unge i fritidsaktiviteter, fordi hvis de ikke lige trives med den aktivitet, de er i gang med, så er der ikke langt til at prøve noget andet, som de måske vil have lidt kendskab til i forvejen.

Flere muligheder

Tirsdag skal politikerne i udvalget for kultur og fritid drøfte genhusning af foreningerne, fordi den nedlagte skole i Buegade kun var tænkt som en midlertidig ordning. Dermed er foreningernes hedeste ønske ikke en del af dagsordenen.

Her opererer man med helt andre planer for et fælles foreningshus, blandt andet nyopførelse af et kommunalt kompleks på cirka 2000 kvadratmeter til en samlet pris af cirka 31 millioner kroner. Alternativt genhusning i Schaumanns fabrik, hvilket vil fordre en ombygning i omegnen af 18 millioner kroner eller et lejemål med en privat udlejer, der indretter lokalerne i en samlet løsning til foreningerne.

Ifølge foreningerne, så lyder det altsammen besnærende, men de vil nu helst blive på "Hertug Hans Skolen", og det kan formanden for udvalget, de konservatives Kjeld Thrane godt forstå:

- Jeg har hele tiden ment - også længe inden valget - at det kunne være en rigtig god løsning. Ikke mindst efter at vi i maj måned holdt vores udvalgsmøde dernede og kunne mærke det stærke fællesskab, der er opstået mellem foreningerne dernede.

- Hvorfor er det så ikke en af de optioner, som i skal drøfte tirsdag eftermiddag?

- Fordi det har vi aldrig tidligere bedt forvaltningen om at regne på, derfor er det ikke med. Jeg har dog i forbindelse med budget 2022 bedt om at få beregnet, hvad driften af skolen som foreningshus beløber sig til, fordi så har vi noget at tale ud fra.

Det har vi aldrig tidligere bedt forvaltningen om at regne på, derfor er det ikke med. Jeg har dog i forbindelse med budget 2022 bedt om at få beregnet, hvad driften af skolen som foreningshus beløber sig til.

Kjeld Thrane (K), udvalgsformand

Planen er egentlig at "Hertug Hans Skolen" skal sælges, og når det sker, opsiges foreningerne med en forsikring om, at de får nye lokaler stillet til rådighed - bare et andet sted.


Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Haderslev For abonnenter

Udviklingshæmmede Jens elsker store maskiner: Nu har han fået 'sin egen' hos stor industrivirksomhed

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Fra mobbe-offer til skarp politiker: Derfor kan du ikke længere høre borgmesteren skændes med De Konservatives frontkvinde

Esbjerg For abonnenter

Brolægger konkurs: Konflikt om mangeårig ansats sygdom fik ejer til at trække stikket

Tønder

Markant politisk sejr førte ikke til genvalg: Da Henrik vandt, blev han vraget

Kultur

En gave til byen: Kunstner vil rejse moderne skulptur til minde om gammel redaktør

Erhverv

Selvstændig ønsker bedre vilkår for iværksættere: - Fritag os for moms og skat

Sønderjylland For abonnenter

Rikke Thomsen er ude med nyt album på sønderjysk: - Dialekten har været min trygge ramme, som jeg altid har kunnet tage med mig

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE til kamp mod topholdet: Aggressiviteten skal med til Herning

EfB

Hold da op en nedtur: Esbjerg lukker mål ind i de døende sekunder og taber 2-1 på eget græs - se videoanalysen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Navne

Ny butik: Christian vækker gammelt håndværktøj til live

EfB For abonnenter

EfB's nye målmand var sønderknust:  - Det her er lige til at tude over

EfB

EfB-målscorer efter lørdagens dukkert: En vildt skuffende følelse

Annonce