Annonce
Aabenraa

Genopslag på genopslag: Præstemangel rammer hårdt i landsogne

Præstegården i Holbøl Sogn har ikke været beboet, siden Kristian Ditlev Jensen forlod den i sommer, da han skiftede til et embede i Skagen. Også andre sogne i Aabenraa Provsti er ramt af præstemanglen. Arkivfoto: Jacob Schultz
Det er fortvivlende, hvordan Aabenraa Provsti nu rammes af præstemangel, mener provst Kirsten Sønderby. Fokus på bedre boliger og øget samarbejde sognene imellem skal være med til at løse problemet.
Annonce

Aabenraa: - Der er kæmpe præstemangel, og det er kommet helt akut. Vi mærker det først her, fordi mange hellere vil blive i byerne.

Det siger provsten i Aabenraa Provsti, Kirsten Sønderby, om den alvorlige situation, flere af provstiets landsogne befinder sig i.

- Det har betydning for kirkegangen og for konfirmandernes glæde ved at gå til præst. Selvom vi sætter dygtige vikarer ind, er det ikke det samme. Det er en situation, der er fortvivlende, og som vi er kede af, fastslår Kirsten Sønderby.

Bov-Holbøl Pastorat slår nu for tredje gang det samme ledige embede op, det samme gør de to nye pastorater Burkal-Bylderup Pastorat og Ravsted-Hellevad-Egvad Pastorat til foråret.

I Burkal-Bylderup Pastorat har man en vikar ansat indtil 15. maj næste år, mens en pensioneret præst passer sognene i Ravsted-Hellevad-Egvad Pastorat.

- Vi opslår for tredje gang, fordi det må være lykkens gang, embedet i Bov og Holbøl sogne. Vi synes simpelthen, det embede, det samarbejde mellem sognene og den måde, præsteopgaven er strikket sammen på, må få nogle til at søge, forklarer Kirsten Sønderby.

Det her (præstemanglen red.) bliver bare værre. Vi ser jo lige nu, at det er de store årgange, der går på pension, og de gør det tidligere. De bliver ikke alle ved, til de er 70. Nogle præster stopper jo også, når de er 63 eller 65.

Kirsten Sønderby, provst i Aabenraa Provsti

Annonce

Bedre bolig i Bylderup

I Bylderup er man i fuld gang med at renovere præsteboligen. Og det er ikke noget særsyn. Det bruges som et salgsargument over for kommende præster.

- Det gør vi alle steder. Vi oplever, at menighedsrådene benytter en periode, hvor der ikke er nogen præst, til at gøre præstegården rigtig lækker, så ansøgere vil tænke, at her kunne man virkelig bo og have det godt, fortæller Kirsten Sønderby.

Og så forsøger man også at gøre embederne mere attraktive ved at samarbejde menighedsråd imellem og slå sogne sammen i større pastorater.

- Vi vil gerne danne nogle pastorater, som er mere bæredygtige, og som præsten vil kunne se sig selv i i flere år, siger Kirsten Sønderby.

Det handler også om kontinuitet. Det mærker man ikke mindst, når den ikke er der.

- Er der noget, som virkelig er blevet synligt de her steder, hvor man mangler en præst, så er det, hvor stor betydning det har, at man har en præst, som man kender, som kender sognet og er en gennemgående figur, mener Kirsten Sønderby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Specialanklager i grooming-sag: Den vigtigste lektie er, at vi skal klæde vores børn godt på

Annonce